(2/10/2018) Βουλή : Κύρωση της Συμφωνίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) για τη διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης του ΠΟΤ για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού.

17774

Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, για τη διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης του ΠΟΤ για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού, στη Θεσσαλονίκη. Την εν θέματι Συμφωνία υπέγραψαν η Υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ο κ. Zurab Pololikashvili, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, στο περιθώριο της 108ης Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
Για την εν θέματι διοργάνωση ο ΠΟΤ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα υπογράψουν μια ξεχωριστή Συμφωνία.

Η ανωτέρω Διεθνής Συνάντηση θα συνδιοργανωθεί από το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η παρούσα διοργάνωση έρχεται ως επισφράγισμα της στενής συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, για την προώθηση μεταξύ άλλων, προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών που προωθούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, το Πρόγραμμα «Δρόμος του Μεταξιού» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό τη μεγιστοποίηση των ωφελειών από την τουριστική ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες του Δρόμου του Μεταξιού. Μέσω της ενίσχυσης των διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργειών, αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην προώθηση της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της διαδρομής. Στο πλαίσιο αυτό, διά της συμμετοχής της χώρας μας στο εν λόγω Πρόγραμμα, το ελληνικό τουριστικό προϊόν μπορεί να εμπλουτιστεί σημαντικά με νέες θεματικές εμπειρίες και προϊόντα, αξιοποιώντας της υφιστάμενη υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας που συνδέεται με το Δρόμο του Μεταξιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει καταστεί ειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών από το 2008 και είναι ο κυριότερος διεθνής οργανισμός στον τομέα του τουρισμού, με μέλη που ανέρχονται στις 163 χώρες και εδάφη και περισσότερα από 500 Συνεργαζόμενα Μέλη που εκπροσωπούν τον ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, τουριστικές ενώσεις και τις τοπικές αρχές τουρισμού.