‘Ελενα Κουντουρά: «Οι Ευρωπαϊκές Διαστάσεις για την Ισότητα των Φύλων»

11108

Η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖA-Προοδευτική Συμμαχία Ελενα Κουντουρά συμμετείχε στην υβριδική εκδήλωση διαλόγου με θέμα «Οι Ευρωπαϊκές Διαστάσεις για την Ισότητα των Φύλων» που διοργάνωσαν η ΠΕ Κοζάνης σε συνεργασία με το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ / ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ- EUROPE DIRECT ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ένα δημόσιο φόρουμ όπου κυριαρχεί η κατάθεση απόψεων για την οικοδόμηση της αυριανής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να έρθουν πιο κοντά οι πολίτες με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η ομιλία της κας Κουντουρά:

«Φίλες και Φίλοι

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι μαζί σας απόψε στη Δυτική Μακεδονία έστω και διαδικτυακά, από τις Βρυξέλλες για να συζητήσουμε για τις έμφυλες ανισότητες και τις κρίσιμες πτυχές της, όπως αναδεικνύει η αποψινή εκδήλωση και σας συγχαίρω για αυτήν την πρωτοβουλία.

Η ισότητα των φύλων είναι υπόθεση όλων μας. Είναι βασική αρχή της δημοκρατίας, αφορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί βάση για την πρόοδο και την ευημερία. Καμία χώρα, καμία κοινωνία και καμία οικονομία δεν μπορεί να πετύχει  ουσιαστική ανάπτυξη, όσο αυτές οι  ανισότητες συντηρούνται ή και διευρύνονται.

Αυτό το βιώνουμε πολύ έντονα, καθώς από τη μία η παρατεταμένη πανδημία επέτεινε τις κοινωνικές και τις έμφυλες ανισότητες που προϋπήρχαν, και σήμερα, με τη φρίκη του πολέμου, την ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση, πέρα από την ενεργειακή και οικονομική, επιδεινώνεται η θέση εκατομμυρίων γυναικών στην Ευρώπη.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυστυχώς ακόμη και σήμερα, παρά την πρόοδο που έχουμε σημειώσει τις προηγούμενες δεκαετίες σε όλους τους τομείς της ζωής, δυστυχώς δεν είναι ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη. Σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρατούν ακραίες συντηρητικές αντιλήψεις που βάζουν εμπόδια στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την πρόοδο. Και με βάση το Δείκτη Ισότητας του Ινστιτούτου Ισότητας EIGE, χρειάζονται τουλάχιστον έξι ακόμη δεκαετίες για να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τις ανισότητες τις γνωρίζουμε και τις βιώνουμε καθημερινά,το  ζητούμενο όμως είναι να βρούμε τις λύσεις και να υπάρχει και η βούληση για να  εφαρμοστούν πολιτικές που θα επιτυγχάνουν το στόχο.

Για αυτό ακριβώς τα δύο τελευταία χρόνια από τη θέση μου στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  ανέλαβα διαδοχικές πρωτοβουλίες, και με παρεμβάσεις μου στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων πιέσαμε για πιο τολμηρή και ουσιαστική πολιτική δράση.

Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα  παιδιά. Η προοδευτική αυτή έκθεση που κατάρτισα, υπερψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την  συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων και υιοθετήθηκε ως ψήφισμα το οποίο καταθέσαμε στην Κομισιόν.

Στόχος της έκθεσης ήταν να πιέσουμε την Κομισιόν για ένα ολιστικό θεσμικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας, και να αντιμετωπιστούν νομοθετικές και άλλες στρεβλώσεις που υπονομεύουν τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Κομισιόν πράγματι στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ανακοίνωσε την πρόταση κοινοτικής οδηγίας για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας , η οποία αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, και πολλές από τις προτάσεις που καταθέσαμε έχουν συμπεριληφθεί. Όμως απέχει πολύ από το να αποτελεί μία ολιστική οδηγία που να καλύπτει όλες τις μορφές βίας σε βάρος των γυναικών. Και  για αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να διεκδικούμε με στόχο ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και παιδιών, θυμάτων βίας.

Βασικό μας ζητούμενο παραμένει η άμεση κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, από όλα τα κράτη-μέλη, καθώς μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί μόνο από τα 21. Είναι το πρώτο  διεθνώς δεσμευτικό νομικά κείμενο για την αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

Για αυτό ζητήσαμε εκτός από την κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης, ταυτόχρονα η Κομισιόν να εντάξει την έμφυλη βία στην λίστα των εγκλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurocrimes.

Σε αυτή την έκθεση μου , για πρώτη φορά βάλαμε στο επίκεντρο όχι μόνο  τις γυναίκες αλλά και τα παιδιά που τραυματίζονται και αυτά, είτε ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας είτε ως θεατές και μάρτυρες. 

Η ενδοσυντροφική βία είναι ξεκάθαρα ασυμβίβαστη με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, που προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις, και με την κοινή επιμέλεια και φροντίδα.

Ζητήσαμε οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, που αφορούν και την γονική επιμέλεια, να εκδικάζονται αποκλειστικά από εξειδικευμένα δικαστήρια και δικαστές, με την υποστήριξη μάλιστα ειδικών επιστημόνων, ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων.

Και διεκδικούμε να θεσπιστεί  υποχρεωτική εκπαίδευση για όλο το προσωπικό στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται περιστατικά έμφυλης βίας, όπως η Αστυνομία, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ιατροδικαστές και οι δικαστές.

Διότι, δεν είναι δυνατόν τα θύματα που καταφεύγουν στις  αρμόδιες αρχές, να μην βρίσκουν την απαραίτητη ανταπόκριση  και στήριξη,  για να προστατευτούν από το θύτη τους και να δικαιωθούν. Πολύ περισσότερο, όταν ζουν μαζί με το κακοποιητή τους.  Και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις Αρχές είναι μία από τις αιτίες, που οι γυναίκες διστάζουν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους, με αποτέλεσμα να έχουμε το Σπιράλ της Σιωπής, και η βία έτσι να αναπαράγεται και να γιγαντώνεται. Και δυστυχώς, η θλιβερή λίστα της πιο ακραίας μορφής, των γυναικοκτονιών και παιδοκτονιών διαρκώς μεγαλώνει στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Σύντομα θα ήθελα να αναφερθώ και στην έκθεση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο (με εισηγήτρια τη συνάδελφό μου Ελίζα Βοζενμπεργκ), την οποία συνδιαμόρφωσα ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας.

Η βία στο διαδίκτυο είναι η άλλη όψη της ενδοσυντροφικής βίας και είναι σε έξαρση.

Έχοντας λοιπόν ζητήσει την ποινικοποίηση της, κατέθεσα ορισμένες πολύ σημαντικές προτάσεις που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζήτησα  να τιμωρείται ως εντεινόμενη  μορφή ενδοσυντροφικής βίας η εκδικητική πορνογραφία, γνωστή ως revengeporn. Αλλά και να μπει τέλος στην επικίνδυνη και κακόβουλη χρήση των deepfakes δηλαδή της ανάρτησης πλαστών φωτογραφιών και βίντεο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας το πρόσωπο των γυναικών ή κοριτσιών  που θέλουν να στοχοποιήσουν οι θύτες, για να τις διασύρουν ακόμη και να τις εκβιάσουν.

Θέλω να σταθώ  ιδιαίτερα στον κρίσιμο ρόλο της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών όπου χρειαζόμαστε πιο στοχευμένες πολιτικές και μέτρα.

Πιέσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  να εξαλειφθεί το απαράδεκτο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων για εργασία ίσης αξίας, όπου οι γυναίκες αμείβονται κατά 14% περίπου χαμηλότερα από τους άνδρες, και η διαφορά αυτή αποτυπώνεται επίσης και στις συντάξεις. Ήδη η Κομισιόν έχει λάβει κάποια μέτρα για τη μισθολογική διαφάνεια όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα, και επίσης πρέπει να ενισχυθεί η  εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε μία σημαντική εξέλιξη, με την έναρξη ουσιαστικά των τριμερών  διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συμμετέχω ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας, για τον καθορισμό της υποχρέωσης εφαρμογής ποσόστωσης 40% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών της ΕΕ. Η οδηγία αυτή είχε παγώσει αδικαιολόγητα εδώ και μία δεκαετία.Είναι ένα  τεράστιο ταλέντο που σήμερα δεν αξιοποιείται, και πρέπει οι γυναίκες με βάση τις ικανότητές τους, να αποκτήσουν την πρόσβαση που δικαιούνται στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων  που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και την κοινωνία.

Αντίστοιχα, εργάστηκα και στο πολύ σημαντικό ζήτημα της εκπαίδευσης για την καλύτερη πρόσβαση των γυναικών σε καριέρες σε δυναμικούς τομείς που θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. Διότι οι γυναίκες αν και είναι σχεδόν το 58% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  αντιπροσωπεύουν μόλις 2 στους 5 επιστήμονες και μηχανικούς. Υπάρχει μεγάλη υποεκπροσώπηση και έλλειψη στην αγορά εργασίας και στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Για αυτό διαμόρφωσα συγκεκριμένες θέσεις σε σχετικό ψήφισμα , όπου ζητούμε από τα κράτη-μέλη να ενθαρρύνουν την εκπαίδευση των κοριτσιών  στους τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, γνωστούς και ως STEM.

Κλείνοντας θα ήθελα πολύ σύντομα να αναφερθώ στην ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας. Παγιωμένα στρεβλά στερεότυπα άλλων εποχών δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας.

Πρέπει να αποκτήσουμε όλοι μας μηδενική ανοχή στη βία, στις έμφυλες διακρίσεις και τις απαξιωτικές συμπεριφορές σε βάρος των γυναικών, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.   Σε αυτό είναι καθοριστικός ο  ρόλος του κράτους ώστε να εντάξει τη διάσταση του φύλου οριζόντια σε όλες τις πολιτικές του αλλά και να στηρίξει με επαρκή και ευρωπαϊκά κονδύλια εκτεταμένες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Πρέπει επίσης να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή από τη Δικαιοσύνη, από την Παιδεία, από τον πυρήνα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μέχρι το Πανεπιστήμιο με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Καταλυτικός είναι και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης.  Η τηλεόραση,  η διαφήμιση, τα σόσιαλ μίντια, χώροι όπως η μουσική που είναι δημοφιλείς στη νεολαία, πρέπει να σταματήσουν να προωθούν  τις καταιγιστικές εικόνες και τα μηνύματα βίας και σεξισμού, και να τις αντικαταστήσουν με πρότυπα που θα εμπνέουν το σεβασμό στο συνάνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο.

Και φυσικά αυτό είναι και ευθύνη όλων μας. Πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι πρέπει να μην επιτρέπουμε στο χώρο εργασίας μας, στην οικογένειά μας και στις παρέες μας την αναπαραγωγή συμπεριφορών που υποτιμούν τη γυναίκα και τη θέση της στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στο δημόσιο βίο.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σας να συζητήσουμε τις θέσεις και τα προτάσεις σας, ώστε και εμείς στο έργο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να  προωθήσουμε στοχευμένα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σας ευχαριστώ.»