Συμμετοχή Έλενας Κουντουρά στην εκδήλωση του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς»

8501

Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Έκθεση-Ψήφισμα για το Πλαίσιο Πολιτικής της ΕΕ στην Οδική Ασφάλεια έως το 2030 απηύθυνε χαιρετισμό στη σημερινή επίσημη παρουσίαση στην Ελλάδα της πλατφόρμας Drive in the Moment που έφερε στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – Drive in the moment – Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

Η κ. Κουντουρά συνεχάρη την πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά για το συνολικό έργο και την πολυετή προσφορά του Ινστιτούτου στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στη χώρα, και ιδιαίτερα για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία ενημέρωσης και δράσης που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, και  ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους,  με στόχο να μπει τέλος στη χρήση κινητού και στην απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση

Όπως τόνισε η κ. Κουντουρά η  οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων και πρέπει διαρκώς να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής.

‘Ελενα Κουντουρά, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Κωστας Καραμανλής

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην έκθεση που κατάρτισε και αποτελεί σήμερα τον οδικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Κομισιόν και τα κράτη μέλη με ένα ολιστικό πλαίσιο προτάσεων σε 4 κατευθύνσεις: πιο ασφαλείς δρόμοι, πιο ασφαλή οχήματα, πιο ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και ένα φιλόδοξο, αλλά απόλυτα ρεαλιστικό πλαίσιο πολιτικής για το μέλλον.

Η Ευρωβουλευτής κάλεσε τις αρμόδιες εθνικές αρχές και φορείς στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν την έκθεση αυτή, με στόχο τα καλύτερα δυνατά  αποτελέσματα και οφέλη για τη χώρα μας.

Εκδήλωση Drive in the moment – «Πάνος Μυλωνάς» /Luca Pascotto, Επικεφαλής Οδικής Ασφάλειας και Διεθνούς Συνηγορίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Ευρωβουλευτής Ελενα Κουντουρά, Πρόεδρος Ι.Ο.ΑΣ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Έλενας Κουντουρά στην εκδήλωση του Ι.Ο.ΑΣ. Πάνος Μυλωνάς:

«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να είμαι μαζί σας  στην παρουσίαση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας ενημέρωσης και δράσης, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, που απευθύνεται σε όλους μας και ιδιαίτερα στις νέες και τους νέους μας.

Η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να μπει τέλος στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και στην απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση, πραγματικά θα σώζει ζωές. Και  σε αυτό μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μέσα από δράσεις, όπως η πλατφόρμα Drive In the Moment.

Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Αφορά τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, την οικογένειά μας, τους δικούς μας ανθρώπους, και πρέπει διαρκώς να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της εθνικής και ευρωπαϊκής ατζέντας.

Για αυτό ακριβώς, ανέλαβα την πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κατάρτισα ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έκθεση για το «Πλαίσιο Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021- 2030, Συστάσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα προς το Όραμα Μηδενικών Απωλειών» που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία τον περασμένο Οκτώβριο, και αποτελεί ψήφισμα και επίσημη θέση  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 Την έκθεση αυτή, είχα την χαρά και την τιμή να παρουσιάσω στην Αθήνα, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσα την προηγούμενη εβδομάδα με προσκεκλημένους ομιλητές τον Ευρωπαίο Συντονιστή για την Οδική Ασφάλεια Matthew Baldwin και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών ETSC Antonio Avenoso. Η Έκθεση είναι ουσιαστικά ο οδικός χάρτης  που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, για το πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε κατά 50% τους θανάτους και για πρώτη φορά και τους σοβαρούς τραυματισμούς μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Έχουμε ένα πλαίσιο προτάσεων και μέτρων για πιο ασφαλή οχήματα, πιο ασφαλείς υποδομές, πιο ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και ένα φιλόδοξο, αλλά απόλυτα ρεαλιστικό πλαίσιο πολιτικής για το μέλλον, με βάση τις νέες ανάγκες και εξελίξεις. Αξιοποιούμε την  καινοτόμο προσέγγιση του ασφαλούς συστήματος,  Safe System Approach, που πρότεινε η Κομισιόν  και βασίζεται  στην παραδοχή ότι τα ανθρώπινα λάθη δεν θα εκλείψουν ποτέ, μπορούμε όμως να μειώσουμε και να αποτρέψουμε τους θανάτους και τους τραυματισμούς.

 Με τους  βασικούς δείκτες επίδοσης, KPI θα αποκτήσουμε μία ολοκληρωμένη αντικειμενική αποτύπωση των επιδόσεων και των αδυναμιών μας για να εφαρμοστούν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις και πολιτικές.

Με το βλέμμα μπροστά, πρέπει να εξασφαλίσουμε συνθήκες μέγιστης δυνατής ασφάλειας, τόσο για το διάστημα που θα πρέπει τα συμβατικά αλλά και τα νέας τεχνολογίας οχήματα να κυκλοφορούν ταυτόχρονα, όσο και για τους ευάλωτες χρήστες του δικτύου: τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τους δικυκλιστές, τους χρήστες σκούτερ και πατινιών, που θα εξακολουθούν να αυξάνονται, καθώς νέες μορφές βιώσιμης αστικής κινητικότητας κερδίζουν έδαφος σε όλη την Ευρώπη.

 Αναγνωρίζουμε επίσης το μεγάλο ζήτημα της απόσπασης της προσοχής των οδηγών, και ζητούμε από την Κομισιόν να διερευνήσει και να κάνει υποχρεωτική τη χρήση τεχνολογικών μεθόδων για την αντιμετώπισή του.

Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας αυτής, με την παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και των φορέων της οδικής ασφάλειας,  να σας καλέσω να αξιοποιήσετε την έκθεση, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και οφέλη για τη χώρα μας.

Μία εξάλλου από τις προτάσεις μας, αφορά στην ανάγκη ενός Ευρωπαϊκού Έτους για την Οδική Ασφάλεια, με προγράμματα δυναμικής και ευρείας  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Πρωτοβουλίες λοιπόν όπως η σημερινή που φέρνει στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς, αλλά και το συνολικό έργο και η προσφορά όλων σας στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, βοηθά  να σωθούν περισσότερες ζωές στους ελληνικούς δρόμους.

Θέλω  για μία ακόμη φορά να σας συγχαρώ και να  διαβεβαιώσω ότι και από τη σημερινή μου θέση είμαι δίπλα σας να στηρίξω κάθε πρωτοβουλία, που βάζει στο επίκεντρο την απόλυτη προστασία της ζωής, και  ωφελεί τις νέες και τους νέους μας. 

Ευχαριστώ πολύ.»