Συνέντευξη της Έλενας Κουντουρά στην Αυγή: Βιώσιμος τουρισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς βιώσιμες θέσεις εργασίας (21.7.2022)

9701

Οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης αγνοούν συστηματικά τις ανάγκες των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού και της φιλοξενίας, τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, σε συνέντευξη που παραχώρησε  στην εφημερίδα Αυγή και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη, σημειώνοντας ότι «βιώσιμος τουρισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Η Ευρωβουλευτής άσκησε κριτική για την ακρίβεια και την οικονομική εξαθλίωση στην οποία οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της χώρας.

Ενώ αναφέρεται και στις παρεμβάσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, με επίκεντρο τα πρόσφατα ψηφίσματα κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επικρατούν ακραίες συντηρητικές αντιλήψεις, και ταυτόχρονα επικρίνει τον απαράδεκτο νόμο της κυβέρνησης για τη συνεπιμέλεια.

Ολόκληρη η συνέντευξη :

Πώς βλέπετε την μέχρι τώρα τουριστική κίνηση στην χώρα μας; Ποια είναι η άποψή σας για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και τι διαφορετικό θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να το αντιμετωπίσει;

Ευχή όλων μας είναι ο τουρισμός να ανακάμψει πλήρως το συντομότερο, διότι συνεισφέρει πάνω από 20% του ΑΕΠ,  συμπαρασύρει στην ανάπτυξη όλους τους παραγωγικούς τομείς και είναι σημαντική πηγή εσόδων για την  εθνική μας οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Όμως, η  ανάκαμψη τη φετινή χρονιά δεν αρκεί για να καλύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση  του αντίκτυπου των δύο ετών πανδημίας, της ακρίβειας και  της οξύτατης ενεργειακής κρίσης. Πλήττονται χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.  Ως συντονίστρια της LEFT στην Επιτροπή ΤRΑΝ κατέθεσα  προτάσεις, που υιοθετήθηκαν σε ψηφίσματα, για φορολογικές ελαφρύνσεις, μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων στο Δημόσιο, και επαρκή οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η μεγάλη φυγή των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού συμβαίνει πανευρωπαϊκά. Είναι όμως  ιδιαίτερα έντονη  στην Ελλάδα επειδή η κυβέρνηση καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και συστηματικά αγνοεί τις ανάγκες τους. Έχω τονίσει πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, που θα αντιμετωπίζει την εποχικότητα, θα αποφέρει αύξηση των μισθών και θα εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.  Βιώσιμος τουρισμός δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς  βιώσιμες θέσεις εργασίας.

– Ποια είναι η εκτίμησή σας για την στάση της κυβέρνησης έναντι της ακρίβειας και πώς θα έπρεπε να αντιδράσει; Ποιες είναι οι συζητήσεις στο επίπεδο της Ε.Ε. για το ζήτημα της ενέργειας και του κόστους της;

Οι  αυξήσεις στην ενέργεια και  σε βασικά αγαθά ξεκίνησαν στην Ελλάδα πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Είχε εξαρχής την επιλογή  να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η προοδευτική κυβέρνηση της Ισπανίας, που μείωσαν άμεσα τη φορολογία στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα, έθεσαν πλαφόν στην τιμή της χονδρικής και λιανικής, και έγκαιρα επιδίωξαν να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια στις αγορές, τον ενεργειακό πληθωρισμό  και τη στεγαστική κρίση. H ελληνική κυβέρνηση όμως συνεχίζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Και είναι  τουλάχιστον υποκριτική η στάση της  απέναντι στη βίαιη και παράνομη επί μήνες εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, ζήτημα που με πρωτοβουλία μου η  ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναδείξαμε στην Κομισιόν και η απάντησή της κατακεραυνώνει τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η πρόσφατη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ευρωκοινοβούλιο ήταν κατώτερη των περιστάσεων κι ανέδειξε την ανεπάρκεια του πρωθυπουργού, αλλά και την ανησυχία της Ευρώπης για σοβαρά ζητήματα κράτους δικαίου στην χώρα μας. Πώς αντέδρασαν οι συνάδελφοί σας; Πώς σχολιάζετε τα ήξεις-αφίξεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις εκλογές;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξενεί ηγέτες κρατών για να ενημερώσουν για την πορεία, τις προκλήσεις και το όραμα για τη χώρα τους.  Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού  στην Ολομέλεια του Στρασβούργου είχε σαφή  προεκλογικό χαρακτήρα που είθισται σε κομματικές εκδηλώσεις και όχι σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.  Για αυτό, προκάλεσε τις αντιδράσεις των  εκπροσώπων  όλων των πολιτικών ομάδων, με μοναδική εξαίρεση το προσφιλές στην ελληνική κυβέρνηση Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.  Η εκλογολογία ξεκίνησε από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως οι αντιφάσεις στο χρόνο διενέργειας των εκλογών οφείλονται στον πανικό και τα πισωγυρίσματα της  κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται ότι έχει βάλει απέναντί της όλη την κοινωνία.

– Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το ευρωκοινοβούλιο πήρε καθαρή θέση υπέρ της άρσης της ποινικοποίησης των αμβλώσεων σε όλη την Ε.Ε. Αισθάνεστε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τα δικαιώματα των γυναικών και στην Ευρώπη; Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι προοδευτικές δυνάμεις;

Η πρόσβαση σε καθολική, ασφαλή και νόμιμη  άμβλωση πηγάζει από το  Διεθνές Δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Η απαγόρευση δεν οδηγεί σε  λιγότερες αμβλώσεις, αλλά σε περισσότερες παράνομες αμβλώσεις με  κίνδυνο τη ζωή των γυναικών. Εκπροσωπώντας τη LEFT, συνυπέγραψα ως η μόνη Ευρωβουλευτής από την Ελλάδα τα δύο καταδικαστικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες που επικρατούν ακραία συντηρητικές αντιλήψεις. Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουμε να πιέζουμε για ίσα δικαιώματα των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, τη διαφύλαξη του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και να αποτρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις ότι  κανένα δεκάχρονο κορίτσι, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, δεν θα  υποχρεώνεται να συνεχίσει μία εγκυμοσύνη που προέκυψε από βιασμό. Πρέπει καθολικά να εξαλειφθούν περιορισμοί και απαγορεύσεις σε βάρος των γυναικών που υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή θεσπίζονται στρεβλοί νόμοι από άνδρες στις κατάλληλες θέσεις εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο απαράδεκτος  νόμος  της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεπιμέλεια, που σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας υπονομεύει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, και συντηρεί το κίνδυνο επαναλαμβανόμενης βίας με θύματα τις γυναίκες και τα παιδιά.