Σε ραδιοφωνική συνέντευξή της στον Realfm 97,8, στον Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλλα, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την ανακοίνωση για τον τρόπο διενέργειας των Ευρωεκλογών του 2024 και το έργο της στη θητεία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέροντας τις σημαντικές επιτυχίες για ζητήματα κρίσιμα για τους Έλληνες πολίτες που χειρίστηκε ως συντονίστρια της πολιτικής της ομάδας στην Επιτροπή TRAN, και στις Επιτροπές FEMM και ΙTRE.
Για την αποχώρηση των 11 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στα βασικά σημεία της συνέντευξης, τόνισε:
«Είμαι θεσμική, μένω στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει και ο Αλέξης Τσίπρας. Έγινε μια δημοκρατική εκλογή ενός νέου προέδρου, οφείλουμε να το σεβαστούμε. Πιστεύω ότι θα έπρεπε όλες οι διαφωνίες – γιατί οι αποχωρήσεις είναι δυσάρεστες και εγώ προσωπικά έχω στεναχωρηθεί πολύ γιατί με τους περισσότερους συναδέλφους που αποχώρησαν έχω συνεργαστεί ως υπουργός και είχαμε εξαιρετική συνεργασία – θα έπρεπε να ειπωθούν στα όργανα.
Οι θέσεις του νέου Προέδρου είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε.
Η δυσαρέσκεια τους ήταν στην ήττα: χάσανε τις εκλογές και δεν αναγνωρίζουν τον νέο Πρόεδρο. Από εκεί ξεκίνησε. Ήμουν στην Κεντρική Επιτροπή. Διαφώνησαν επί ενός διαδικαστικού θέματος και φύγανε. Δεν έγινε ποτέ συζήτηση. Η αποχώρηση ήταν για μένα μεθοδευμένη.
Και υπάρχει κάτι πολύ δυσάρεστο. Αυτοί που αποχώρησαν έχουν συγκροτήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα, θα βρίσκονται μέσα στην Ελληνική Βουλή, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Αλέξη Τσίπρα, γιατί υπάρχει και ο πρώην πρόεδρος τον οποίο όλοι εκτιμάμε. Αναρωτιέμαι, πόσο απέναντι θα είναι, αφού εκφράζουμε τις ίδιες θέσεις. Για μένα είναι αδικαιολόγητη όλη αυτή η στάση.
Πρέπει να εστιάσουμε στα πολύ σοβαρά προβλήματα του κόσμου. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οφείλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή, γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας και να αναδεικνύουμε τα πολύ σοβαρά ζητήματα, την ακρίβεια, την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την απαξίωση των δημοσίων δομών και υποδομών.»
Για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών που ανακοινώθηκε στο Υπουργικό, ανέφερε:
«Είναι σημαντικό ότι ανακοινώθηκε, διότι περιμέναμε να δούμε πώς θα γίνουν οι ευρωεκλογές δεδομένου ότι υπήρχαν πολλά σενάρια. Θεωρώ σημαντικό ότι παρέμεινε το σύστημα όπως έχει. Για την επιστολική ψήφο, θεωρώ ότι είναι θετικό, περιμένουμε να δούμε πώς θα γίνει, για την ασφαλή διεξαγωγή τον εκλογών.»
Για την τρέχουσα θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ότι η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ίδια προσωπικά έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο στις τρεις επιτροπές Μεταφορών και Τουρισμού(TRAN) Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Δικαιωμάτων των Γυναικών & Ισότητας των Φύλων (FEMM), και με έξι φακέλους που χειρίζεται αυτή τη στιγμή η ίδια και βρίσκονται στους τριλόγους.
«Χειρίστηκα πάρα πολλά θέματα τα οποία ήταν στην Ελλάδα επικαιρότητα.
Στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, είχα την τεράστια εμπειρία, διότι ως Υπουργός Τουρισμού υλοποιήσαμε στην Ελλάδα τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο με ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων. Αυτό αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό, οπότε ο λόγος μου στην Επιτροπή για τα θέματα τουρισμού ήταν σημαντικός. Είμαι πάρα πολύ περήφανη γιατί τελικά η ελληνική στρατηγική αποτέλεσε τη βάση, τον κορμό της ατζέντας που παρουσίασε η Κομισιόν για το βιώσιμο τουρισμό έως το 2030.
Στις μεταφορές, ήμουν εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οδική ασφάλεια. Δυστυχώς είμαστε μία χώρα που τα περισσότερα θύματα είναι νέα παιδιά. Η έκθεσή μου πυροδότησε φακέλους για την αναθεώρηση των αδειών οδήγησης, τα πρόστιμα και τη συνεργασία των κρατών-μελών, που εξελίσσονται και ελπίζουμε να κλείσουν μέχρι το Φεβρουάριο.
Και επίσης τρέχω και τρεις φακέλους που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης: Το DATA Act, ο πιο σημαντικός ψηφιακός φάκελος που έκλεισε, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι και τα Gigabit, με τη δική μου πρόταση που πέρασε για υψηλές ταχύτητες δικτύων σε αγροτικές απομακρυσμένες περιοχές και νησιά.
Tο πιο σημαντικό είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν μια τεράστια επιτυχία τα θέματα της ισότητας, διότι σε αυτή τη θητεία ψηφίστηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο νομικό δεσμευτικό κείμενο που προστατεύει την οικογένεια. Και εγώ είχα την τιμή να είμαι εισήγητρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά.»