Συμμετοχή της Έλενας Κουντουρά στην ημερίδα «ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ» – Πάτρα

7362

Η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ‘Ελενα Κουντουρά συμμετείχε ως ομιλήτρια στην υβριδική ημερίδα «ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ» που διοργανώθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στην Πάτρα από την ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ και την Ένωση Γυναικών Πάτρας (Ε.ΓΥ.ΠΑ.) με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, σε μια περίοδο που στιγματίστηκε από πλήθος γυναικοκτονιών, αλλά και την ισχυροποίηση του κινήματος «me too».

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ

Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε στην έκθεσή της για την ενδοοικογενειακή βία που ψηφίστηκε απο το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στις πρωτοβουλίες της για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την ισότητα των φύλων σε ολα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό οι Γιάννης Φρέρης, διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης «ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ», η Άννα Μαρία Ρογδάκη, πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Πάτρας (Ε.ΓΥ.ΠΑ.), ο Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, η Βίβιαν Σαμούρη, αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Δήμου Πατρέων και ο Αρτέμιος Αργυρόπουλος, αρχιμανδρίτης, ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας, πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητρόπολης Πατρών.

Συντόνιζε η δημοσιογράφος Ευλαμπία Ρέβη.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ – ΠΑΤΡΑ – ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ – Ε.ΓΥ.ΠΑ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Παίρνουμε θέση για τη γυναίκα και για το δίκιο. Παίρνουμε θέση για το αυτονόητο και το λέμε με μία φράση: “Κάτω τα χέρια από τα κορίτσια”. Η “ΓΥΝΑΙΚΑ – ΓΕΦΥΡΑ” είναι ακτιβίστρια. Η “ΓΥΝΑΙΚΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ” πρέπει να γίνει και εκείνη ακτιβίστρια. Είναι το αυτονόητο καθήκον της», δήλωσε ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ, Γιάννης Φρέρης
«Πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι στη βία κατά των γυναικών, αλλά και απέναντι σε κάθε κοινωνική ανισότητα», τονίζει η πρόεδρος της Ε.ΓΥ.ΠΑ. Άννα – Μαρία Ρογδάκη, επισημαίνοντας πως η εκδήλωση γίνεται στην πιο κατάλληλη στιγμή, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Στην 1η Συνεδρία με τίτλο : Πεποιθήσεις, Δικαιώματα και το Νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα οι βασικοί ομιλητές ήταν :
– Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα
Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (διαδικτυακά)
– Έλενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής ‐ εισηγήτρια της έκθεσης–ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά (διαδικτυακά)
– Ειρήνη Αγαθοπούλου, βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ‐ΠΣ, Α’ αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αναπληρώτρια τομεάρχισσα Δικαιοσύνης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, αρμόδια για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (διαδικτυακά)
– Μαρία‐Σοφία Κυριάκου, αστυνόμος Β΄, προϊσταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Ψυχολόγος
– Βασίλης Μάρκου, δικηγόρος ‐ ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Διαχείρισης Έμφυλων Ανισοτήτων «ΕΡΙΦΥΛΗ»
– Γιώργος Τσούκαλης, ιδιωτικός ερευνητής

Η ομιλία της κας Κουντουρά :

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους όσοι εργάστηκαν για  να πραγματοποιηθεί η  σημερινή ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αφιερωμένη στη γυναίκα και στα δικαιώματά της, που  παρά τα βήματα προόδου στην ισότητα, εξακολουθούν να  παραβιάζονται και να πλήττονται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή πολλαπλή κρίση που βιώνουμε. 

Η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, η απώλεια ζωών και το δράμα εκατομμυρίων συνανθρώπων μας, μας συγκλονίζει και δεν αφήνει καμία χώρα αλώβητη.

Η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η απειλή της επισιτιστικής κρίσης εντείνει τον κίνδυνο για ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και ανισότητες.

Ενώ και η  πανδημία είναι ακόμη εδώ. Για τρίτη συνεχή χρονιά αγωνιζόμαστε για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο στην υγεία, στην οικονομία, στην κοινωνία. Οι γυναίκες έχουν δεχθεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφαρμόζεται η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων έως το 2025. Έχουν υπάρξει επίσης έκτακτα σχέδια δράσης, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τον  προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2027 αλλά και τον μηχανισμό Next Generation EU, για να εξασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτούμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ανάκαμψη και ανεκτικότητα που θα υλοποιήσουν τα κράτη-μέλη  θα συμπεριλαμβάνουν τη διάσταση του φύλου και τη στήριξη των γυναικών.

Πρέπει να γίνουν όμως πολλά περισσότερα για να αρθούν δομικές αδικίες. Για παράδειγμα το  αδικαιολόγητο χάσμα μισθών για εργασία ίσης αξίας και των συντάξεων. Οι γυναίκες όχι μόνο υποαμείβονται σε σχέση με τους άνδρες, αλλά είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις και τομείς. Είναι πιο ευάλωτες σε  ελαστικές μορφές εργασίας, στην ανεργία και τη φτώχεια. Και είναι σαφώς πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο της έμφυλης βίας.

Η  έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία είναι η σιωπηρή παράλληλη πανδημία που βιώνουμε και είναι σε έξαρση.  Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί κακοποίηση, και μία στις πέντε περιπτώσεις, ο θύτης είναι ο νυν ή πρώην σύντροφος.

Η θλιβερή λίστα των γυναικοκτονιών, διαρκώς μεγαλώνει. Πρόκειται για εγκλήματα που συμβαίνουν μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες και οι θύτες θεωρούν ότι έχουν πάνω τους δικαίωμα ζωής και θανάτου. Όπως επίσης αυξάνονται οι παιδοκτονίες και τα περιστατικά κακοποιήσεων ανηλίκων. 

Το γεγονός ότι ένα  παιδί, στο οικογενειακό περιβάλλον, εκεί δηλαδή  όπου θα έπρεπε να νιώθει τη μεγαλύτερη ασφάλεια, την αγάπη και τη φροντίδα, είναι τελικά εκεί που κινδυνεύει, εκεί που βιώνει την κακοποίηση και το θάνατο, δεν είναι απλώς αδιανόητο και εξοργιστικό, είναι μία πληγή για όλες και όλους μας, μια βαθιά πληγή της κοινωνίας μας.Οφείλουμε να δράσουμε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη και τη μέριμνα, για την προστασία των γυναικών και για κάθε παιδί, για το δικαίωμά του στη ζωή, στην υγιή ανατροφή και ανάπτυξη. 

Σήμερα, δυστυχώς υπάρχουν κενά και στρεβλώσεις  στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά  στις εθνικές νομοθεσίες, ανάμεσά τους και στην ελληνική, που δεν προστατεύουν απόλυτα τα θύματα.

Για αυτό ανέλαβα την πρωτοβουλία πριν από ενάμισι χρόνο,  και πρότεινα την κατάρτισης μίας έκθεσης ώστε  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πάρει ξεκάθαρη θέση, και να πιέσουμε την Κομισιόν να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένη πλαίσιο αντιμετώπισης όλων των μορφών της έμφυλης βίας. Η πρότασή μου εγκρίθηκε και είχα την τιμή να οριστώ εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτήν την προοδευτική έκθεση-σταθμό που κατάρτισα για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά».

Με την έκθεσή μου, που υιοθετήθηκε  αυτούσια τον περασμένο Οκτώβριο και  με συντριπτική πλειοψηφία, βάλαμε  για πρώτη φορά στο επίκεντρο όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τα παιδιά που τραυματίζονται και αυτά, είτε ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ή ως θεατές και μάρτυρες.

Η Κομισιόν πράγματι στις 8 Μαρτίου, συμβολικά την Ημέρα της Γυναίκας, ανακοίνωσε την πρόταση κοινοτικής οδηγίας, για την οποία πιέσαμε. Πολλές από τις προτάσεις μου συμπεριλήφθηκαν, όπως η ποινικοποίηση ορισμένων μορφών έμφυλης βίας  και η εξασφάλιση επαρκών υποστηρικτικών δομών και υπηρεσιών για τα θύματα. Όμως εξακολουθεί να μην αποτελεί την ολιστική οδηγία που ζητήσαμε, και για αυτό θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό  πλαίσιο.

Η έκθεση είναι αναρτημένη ως ψήφισμα στην επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σας καλώ να τη διαβάσετε ολόκληρη.

Θα αναφερθώ πολύ συνοπτικά στα βασικά ζητούμενα που θέσαμε.

Απαιτήσαμε να κυρωθεί άμεσα και να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.Είναι το πρώτο διεθνώς δεσμευτικό νομικά κείμενο για την αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

Ζητήσαμε να ενταχθεί η έμφυλη βία στη λίστα των  εγκλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurocrimes.

Όσον αφορά τις υποθέσεις επιμέλειας,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετώντας την έκθεσή μου, τονίζει ρητά ότι η ενδοσυντροφική βία είναι ξεκάθαρα ασυμβίβαστη με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, που προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά και με την  κοινή επιμέλεια και φροντίδα. Kαι σε υποθέσεις με ιστορικό ή έστω ένδειξη βίας, οι αποφάσεις συνεπιμέλειας πρέπει να αναβάλλονται μέχρι να διενεργηθούν επαρκείς έρευνες και εκτίμηση κινδύνου.

Ζητήσαμε οι υποθέσεις οικογενειακού δικαίου να εκδικάζονται αποκλειστικά από εξειδικευμένα δικαστήρια και δικαστές, με την υποστήριξη ειδικών επιστημόνων, ψυχολόγων και παιδοψυχολόγων.

Και  να θεσπιστεί υποχρεωτική εκπαίδευση για όλο το προσωπικό στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής  βίας, όπως η Αστυνομία, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ιατροδικαστές και οι δικαστές. Διότι οι αρχές πρέπει να μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα τα σημάδια και τους κινδύνους, και επιπλέον πρέπει τα θύματα να γνωρίζουν ότι θα λάβουν τη στήριξη που δικαιούνται.  Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αρχές είναι μία από τις βασικές αιτίες που τα θύματα διστάζουν να καταγγείλουν τη βία που δέχονται, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό που ονομάζουμε Σπιράλ της Σιωπής.

Η δεύτερη έκθεση, που συνδιαμόρφωσα ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας, αφορά στην ποινικοποίηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, που είναι προέκταση της ενδοσυντροφικής βίας. Υιοθετήθηκαν οι θέσεις μου να τιμωρείται  ως εντεινόμενη  μορφή ενδοσυντροφικής βίας η εκδικητική πορνογραφία, γνωστή ως revenge porn. Αλλά και να μπει τέλος στα deepfakes, δηλαδή στην αλλοίωση φωτογραφιών και βίντεο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, όπου χρησιμοποιείται το πρόσωπο των γυναικών και κοριτσιών, που οι θύτες θέλουν να στοχοποιήσουν, να διασύρουν ακόμη και να εκβιάσουν.

Και αυτήν την περίοδο συμμετέχω ως  εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας στους τριλόγους των  διαπραγματεύσεων  μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Συμβουλίου για την  υιοθέτηση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας Women on Boards που είχε παγώσει αδικαιολόγητα εδώ και μία δεκαετία. Η οδηγία προβλέπει την υποχρέωση εκπροσώπησης τουλάχιστον 40% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. Οι  γυναίκες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης σε ηγετικές θέσεις και συμμετοχής στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων  που επηρεάζουν την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.

Σε όλες μας τις εκθέσεις και ψηφίσματα ζητήσαμε την  οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, που είναι και προϋπόθεση για να απαλλαγούν οριστικά από τη βία στη ζωή τους. Απαιτούνται όχι μόνο επαρκείς δομές και υπηρεσίες για την προσωρινή φιλοξενία και την ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων, αλλά και πιο δραστικές πολιτικές οικονομικής στήριξής τους και πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας.

Επίσης έχουμε προτάξει στα ψηφίσματα την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας για να χτυπήσουμε την έμφυλη βία στη ρίζα της.

Το κράτος πρέπει να μεριμνήσει ώστε  η διάσταση του φύλου να ενταχθεί  οριζόντια σε όλες τις πολιτικές του, αλλά και για να κατευθυνθούν επαρκή κονδύλια στις εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη στήριξη από τη Δικαιοσύνη, αλλά και στην Παιδεία, από τον πυρήνα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης μέχρι το Πανεπιστήμιο με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, συστηματικά.

Επίσης στα μέσα ενημέρωσης, στην τηλεόραση, τη διαφήμιση, και σε χώρους δημοφιλείς στη νεολαία όπως η μουσική, πρέπει να σταματήσει ο καταιγισμός εικόνων και μηνυμάτων βίας και σεξισμού, και να αντικατασταθούν από πρότυπα που θα εμπνέουν  το  σεβασμό στο συνάνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο. Και φυσικά, πρώτα εμείς οι ίδιοι μέσα στην οικογένεια, στην εργασία μας, στις παρέες μας, πρέπει να μην αναπαράγουμε στρεβλές αντιλήψεις και απαξιωτικές συμπεριφορές.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σας να συζητήσουμε τις θέσεις και προτάσεις σας, ώστε να  προωθήσουμε στοχευμένα τα κρίσιμα αυτά ζητήματα  στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Σας ευχαριστώ.

Ολόκληρη η ημερίδα στο https://youtu.be/k0GvXIbJfj0

Ρεπορτάζ : https://www.thebest.gr/article/660168-maria-poluzou-eulampia-rebi-kai-eleni-filini-isan-stin-patra-gia-tin-imerida-gunaika-gefura-zois