Συνέντευξη της Έλενας Κουντουρά στη Real news

11037

Συνέντευξη για τον ελληνικό τουρισμό έδωσε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στην εφημερίδα Real News και στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό.

Έλενα Κουντουρά – ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  1. Ο ελληνικός τουρισμός τα τέσσερα τελευταία χρόνια δίχως αμφιβολία έχει καταγράψει συνεχείς επιδόσεις ρεκόρ και έφερε σημαντικά έσοδα στην ελληνική οικονομία. Τι άλλαξε κι η Ελλάδα είχε αυτή την μεγάλη επιτυχία στον τουρισμό;

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού ως κινητήρια δύναμη συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία, και ανέδειξε την καταλυτική συμβολή του στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη και την ευημερία. Με όραμά μας να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο υλοποιήσαμε, από το 2015, την εθνική τουριστική στρατηγική μας και καταγράψαμε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, επιτυγχάνοντας συνεχή ετήσια ρεκόρ. Το 2018, ξεπεράσαμε τα 33 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις με την κρουαζιέρα, σε απόλυτα νούμερα 9 εκατομμύρια επιπλέον σε σχέση με το 2014. Η αύξηση των εσόδων ήταν επίσης θεαματική το 2018, στα 18,5 δις. ευρώ, επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2017.

Αυτή η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού τουρισμού, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, έχει αναγνωριστεί από όλους τους οργανισμούς του παγκόσμιου τουρισμού και έχει αναδείξει την Ελλάδα διεθνώς ως παράδειγμα προς μίμηση. Το WTTC, ο παγκόσμιος φορέας εκπροσώπησης της τουριστικής βιομηχανίας, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας αναπτύχθηκε με 6,9%, ρυθμό ανάπτυξης 3,5 φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2,0%, αλλά και της ευρωπαϊκής, που ήταν 2,4%.

Ο τουρισμός, σήμερα, αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας και ενισχύθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε ένα έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1 στα 5 ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθαν από τον κλάδο του τουρισμού, και αντιστοιχούν σε δαπάνες ύψους 37,5 δισ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που εισρέουν στην Ελλάδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών εξαγωγών της χώρας, 27,9%. Η ανάπτυξη του τουρισμού που κινητοποιήσαμε συνέβαλε, επίσης ,καταλυτικά στη μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες από το 28% στο 18%.

 

  1. Πρόσφατα βραβευτήκατε στο Βερολίνο ως η καλύτερη Υπουργός Τουρισμού παγκοσμίως, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν για Έλληνα Υπουργό. Τι σημαίνει για εσάς αυτή τη αναγνώριση;

Είμαι πολύ συγκινημένη από αυτή την τεράστια αναγνώριση για όσα έχουμε πετύχει την τελευταία τετραετία με τη στρατηγική μας και το έργο μας στον ελληνικό τουρισμό. Την πρόσφατη βράβευση μου στο Βερολίνο από τον καταξιωμένο διεθνή θεσμό PAΤWA International Awards με το βραβείο της καλύτερης Υπουργού Τουρισμού παγκοσμίως, την αφιερώνω σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Σε όλους τους εργαζόμενους και επαγγελματίες όχι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε όλους τους άλλους κλάδους, στην εστίαση, τις μεταφορές, την παροχή υπηρεσιών που εργάστηκαν σκληρά και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε η χώρα μας να ξεχωρίζει και να φημίζεται διεθνώς για το υψηλό επίπεδο της φιλοξενίας της και να αποτελεί κορυφαία επιλογή στις προτιμήσεις του ξένου ταξιδιωτικού κοινού. H διάκριση αυτή είναι επιτυχία της Ελλάδας.

 

  1. Το 2019 πώς εξελίσσεται τουριστικά, δεδομένου των προκλήσεων που έχουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε, για παράδειγμα το Brexit ή η άνοδος του ανταγωνισμού; Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις για το 2019;

Το 2019 ξεκίνησε πολύ δυναμικά με υψηλή άνοδο 10% τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, στις αφίξεις και κατακόρυφη αύξηση 53% στα αμιγώς τουριστικά έσοδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. H ζήτηση είναι για μία ακόμη χρονιά ισχυρή και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πλέον περιζήτητους προορισμούς για διακοπές παγκοσμίως.

Το  2019 είναι μία απαιτητική χρονιά  που κρατά σε εγρήγορση όλη την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά. Τα «κίτρινα γιλέκα» στην Ευρώπη, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η αβεβαιότητα για το Brexit και τους ενδεχόμενους κλυδωνισμούς του στην ευρωπαϊκή οικονομία, είναι ζητήματα και προκλήσεις που διαχειριζόμαστε.

Προχωρήσαμε σε νέες κεντρικές συμφωνίες με κορυφαίους ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες και εξασφαλίσαμε όχι μόνο την έναρξη νέων απευθείας πτήσεων από περισσότερα αεροδρόμια του εξωτερικού σε περισσότερους προορισμούς της χώρας, αλλά και τη διεύρυνση των προγραμμάτων τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ποτέ άλλοτε.

Όσον αφορά το Brexit, με δική μας πρωτοβουλία  σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες διεκδικήσαμε επίμονα και εξασφαλίσαμε να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλα τα ζητήματα που συνδέονται με τον τουρισμό και τη θωράκισή του και να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία των κρατών-μελών.

 

  1. Τον προηγούμενο μήνα στις Βρυξέλλες ανακοινώσατε κάποιες πρωτοβουλίες σας για την εκπόνηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου για τον τουρισμό, θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια;

Διαρκής μας στόχος είναι η ισχυροποίηση του θεσμικού ρόλου της Ελλάδας στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων και χάραξης πολιτικών στον τουρισμό (WTTC, UNWTO, OECD, κ.ά.). Σε αυτό το πλαίσιο και με τις συνεχείς επαφές μου στις Βρυξέλλες προώθησα σε ένα εξειδικευμένο κοινό αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωβουλευτών και εκπροσώπων πανευρωπαϊκών φορέων του τουρισμού και των μεταφορών, γιατί ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα, σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές. Τώρα που οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, είναι η κατάλληλη στιγμή για να σχεδιαστεί μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική στον τουρισμό για την Ευρώπη. Για αυτό, και συνεχίζω να διεκδικώ για το συμφέρον της χώρας μας και του ελληνικού τουρισμού, να  ενισχυθούν οι πόροι, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα αναπτυξιακά προγράμματα για τον τουρισμό, ώστε ο τουρισμός να συμπεριληφθεί δυναμικά στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χρονικό ορίζοντα μετά το έτος 2020.

 

  1. Μπορεί να εκφραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μέρος της μετριοπαθούς ελληνικής Κεντροδεξιάς μέσα στις τρέχουσες συνθήκες πόλωσης, αλλά και την προτεραιότητα που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας για το μέτωπο συνεργασιών του κόμματος του με την Κεντροαριστερά;

Η κυβέρνησή μας υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση και το Μνημόνιο. Και οδηγεί την χώρα σε μία νέα περίοδο ανάπτυξης και  παραγωγικής ανασυγκρότησης σε υγιείς πλέον βάσεις. Η αξιοσημείωτη πρόοδος της Ελλάδας στην οικονομία, η ισχυροποίηση του διεθνούς κύρους και της εξωστρέφειάς μας, η αναβάθμιση του ρόλου μας στην ευρύτερη περιοχή για την ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη, αναγνωρίζεται από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Τίποτε σήμερα δε θυμίζει την αρνητική εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα πριν το 2015. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στις δυνάμεις που ευθύνονται για την καταστροφή και εξακολουθούν να υπονομεύουν το συμφέρον και το μέλλον της Ελλάδας για το κομματικό τους όφελος, να ανακόψουν αυτή την ανοδική πορεία.

Θεωρώ ότι το κάλεσμα συμπόρευσης και συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα σε ένα ευρύ δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο έχει ως πολιτικό στόχο να υπερισχύσουν οι δυνάμεις της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Αυτό το κάλεσμα μάς αφορά όλους, και όσους έχουμε αποδείξει ότι εργαζόμαστε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το καλό της πατρίδας μας. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του πολιτική διαδρομή και το δικό του έργο. Προσωπικά, ανταποκρίθηκα θετικά στο κάλεσμα αυτό, γιατί πιστεύω στο όραμα του πρωθυπουργού για μία Ελλάδα ισχυρή και υπερήφανη.

 

  1. Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν σχετικά με τη στάση σας στη Συμφωνία των Πρεσπών, ποια είναι τελικά η πραγματικότητα; Και ποια ήταν η διαφωνία σας με τον Πάνο Καμμένο;

Από το 2008, είχα τοποθετηθεί υπέρ της εθνικής πρότασης, όπως είχε αποτυπωθεί και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την πλειοψηφία του πολιτικού μας συστήματος. Ήμουν υπέρ της λύσης που προάγει την ειρήνη και την αλληλεγγύη, κλείνει τις πληγές στα βόρεια σύνορά μας, ενισχύει την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική και κάνει την Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή στην ευρύτερη περιοχή.

Όλοι γνώριζαν στην τότε κοινοβουλευτική μου ομάδα τη θέση μου και είχα δηλώσει ότι θα ψηφίσω κατά συνείδηση. Σεβάστηκα για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έπρεπε να κρατηθεί η συνοχή του κινήματος και να μη διαταραχθεί η κυβερνητική συνεργασία. Όταν ήρθε η ώρα να λάβω αποφάσεις, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, όπως έκανα πάντα στην πολιτική μου διαδρομή, επέλεξα το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό. Η διαφωνία μου ήταν καθαρά πολιτική και γι’ αυτό απομακρύνθηκα.

 

7. Για εσάς, ποιο είναι το βασικό πολιτικό διακύβευμα των επόμενων ευρωεκλογών, καθώς και των εθνικών εκλογών;

Οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την πορεία της Ευρώπης και πολύ σημαντικές για το μέλλον της Ελλάδας, όπως κι οι εθνικές εκλογές.

Πιστεύω ότι την ώρα της κάλπης ο ελληνικός λαός δε θα ξεχάσει ποιοι ευθύνονται για την καταστροφική πενταετία 2010-2014 και την οικονομική και κοινωνική παρακμή που δημιούργησαν. Ούτε θα πιστέψει στις κενές υποσχέσεις της αντιπολίτευσης που προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απειλές, χαρακτηρισμούς, συκοφαντίες, να κατασκευάσουν ψευδείς ειδήσεις και να παίξουν επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος του εθνικού συμφέροντος και της ίδιας της χώρας.

Στις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, εκτιμώ ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα αναγνωρίσει τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνησή μας για την έξοδο από το Μνημόνιο, τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση του κατώτατου μισθού, που συμπαρέσυρε και σε άνοδο των επιδομάτων πχ. ανεργίας και μητρότητας, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, και τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που είχαν πληγεί από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Θα  συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για ένα καλύτερο μέλλον, για τις νέες και τους νέους και τις γενιές που ακολουθούν και για μία Ελλάδα δυνατή μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.