Τέσσερις προτάσεις της Έλενας Κουντουρά στην Επιτροπή ΤRΑΝ για την ενίσχυση των τεχνικών ελέγχων των οχημάτων & την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην ΕΕ

3630

Τέσσερις βασικές προτεραιότητες  για την  ενίσχυση των τεχνικών ελέγχων των οχημάτων στην ΕΕ με στόχο τελικά να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια και να μειωθούν τα ατυχήματα στους δρόμους, παρουσίασε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN.

ELENA KOUNTOURA MEP

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ως συντονίστρια της ευρωομάδας της στην TRAN και με την ιδιότητα της σκιώδους εισηγήτριας στην υπό κατάρτιση έκθεση για τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων και την οδική ασφάλεια στην ΕΕ, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου εξετάστηκαν αναλυτικά τα ζητήματα οδικής ασφάλειας.

Oι τέσσερις προτάσεις που παρουσίασε η Έλενα Κουντουρά και αποτελούν προτεραιότητές της αφορούν στα εξής

  1. Αύξηση της συχνότητας των  ελέγχων στα επαγγελματικά οχήματα, τουλάχιστον μία φορά ετησίως, ιδιαίτερα για τα οχήματα που γράφουν πολλά χιλιόμετρα  πχ. οχήματα ταχυμεταφορών, οχήματα βραχυχρόνιας ενοικίασης με οδηγό ή χωρίς, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα κτλ.
  2. Αύξηση του προσωπικού οδικού τεχνικού ελέγχου των επαγγελματικών οχημάτων. Όπως σημείωσε η κυρία Κουντουρά, βάσει της ισχύουσας Οδηγίας προβλέπεται  ότι το 5% των επαγγελματικών οχημάτων στην Ένωση πρέπει να υπόκειται σε οδικό τεχνικό έλεγχο ετησίως. Δεν επιτυγχάνεται όμως ούτε καν αυτό το ποσοστό των ελέγχων, επειδή μειώνεται σταθερά το προσωπικό που διενεργεί αυτούς τους ελέγχους, και επομένως πρέπει να συμπεριληφθεί στη σχετική έκθεση της Επιτροπής η αναγκαιότητα ενίσχυσης του προσωπικού.
  1. Καθιέρωση υποχρεωτικού περιοδικού ελέγχου των δικύκλων κάτω των 125 κυβικών και των τρικύκλων σε όλα τα κράτη-μέλη. Ο στόλος σε πολλές χώρες του νότου είναι πολύ μεγάλος και τα οχήματα αυτά που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα η νεολαία, πρέπει  να υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιοδικό έλεγχο σε κάθε χώρα. Απλοί έλεγχοι, όπως στα φρένα, τα ελαστικά και στα φώτα μπορούν πραγματικά να σώσουν τις ζωές των εκτεθειμένων οδηγών, επισήμανε η Έλενα Κουντουρά.
  1. Περιοδικός έλεγχος όλων των καινοτόμων αυτόματων συστημάτων ασφαλείας που θα αποτελούν υποχρεωτικό εξοπλισμό στην αυτοκίνηση από το 2022 και μετά. Ταυτόχρονα, τόνισε η Ευρωβουλευτής, πρέπει από τώρα να διαμορφωθεί ένα αυστηρό πλαίσιο τεχνικού ελέγχου για τα αυτόματα οχήματα.