Πέντε κορυφαίες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 2022

6350

Άρθρο της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά στο «Ελλάδα 24».

To 2022 είναι μία χρονιά που επιβάλλει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τον πολλαπλό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην κοινωνία και την οικονομία για τα ερχόμενα χρόνια.

Έχουμε μπροστά μας άμεσες αλυσιδωτές προκλήσεις σε πέντε μέτωπα και το διακύβευμα της αποτελεσματικής διαχείρισής τους είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

Κυρίαρχη πρόκληση παραμένει για τρίτη συνεχή χρονιά η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Από την αρχή της πανδημίας, μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις μου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, επιμένω στην απόλυτη ανάγκη να αξιοποιήσουμε ένα σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών διαθέσιμων πόρων  ώστε να επενδύσουμε σε ένα ισχυρό εθνικό σύστημα δημόσιας υγείας  για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Απαιτούνται νέες υποδομές και άμεσες προσλήψεις για να στηριχθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που με υπεράνθρωπο αγώνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, να αποτραπεί ο διαρκής κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Παράλληλα με την υγειονομική κρίση, οφείλουμε να στηρίξουμε επαρκώς την οικονομία μας συνολικά, και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ζωτικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση που δημιουργούν περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας, έχουν όμως παραλύσει από την πανδημία.

Απαιτούνται ελαφρύνσεις και μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων,  που εξακολουθούν να αιμορραγούν λόγω της παρατεταμένης υπολειτουργίας τους και της ανεπαρκούς οικονομικής στήριξης από τα μέχρι σήμερα κυβερνητικά μέτρα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθούμε και πιέζουμε ώστε οι κυβερνήσεις, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά μόνιμα και έκτακτα προγράμματα, να κατευθύνουν επαρκείς πόρους στις μικρές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους για να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. Ενώ, προτάσσουμε την ανάγκη ευρωπαϊκού συντονισμού για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων και πρωτόκολλων για ασφαλή ταξίδια αλλά και  για μία ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό και έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων στον τουρισμό, ώστε να ορθοποδήσει ο κλάδος αυτός που θα έχει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη.

Ταυτόχρονα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την οξύτατη ενεργειακή κρίση, που κάθε άλλο παρά πρόσκαιρη είναι, και το κύμα ακρίβειας που γονατίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το υψηλό κόστος της  θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος, και η εκτόξευση των τιμών στις μεταφορές, με την Ελλάδα  να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις ακριβότερες τιμές καυσίμων έχουν αποδυναμώσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και καθιστούν αδύνατη την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών στις πιο ευάλωτες ομάδες. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαμορφώνουμε προτάσεις για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει σήμερα εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη, και να καταστούν οι αστικές μετακινήσεις για τους πολίτες οικονομικά προσιτές για όλους.

Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να μην αφήσουμε την πανδημία να εντείνει τις ανισότητες για την διπλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, που αποτελεί προαπαιτούμενο στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές πρέπει να εξασφαλίσουν – και αυτό διεκδικούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-, να στηριχθούν ισότιμα όλοι οι πολίτες και όλες οι περιοχές της ΕΕ στη δίκαιη μετάβαση. Ιδιαίτερα οι πιο απομακρυσμένες από το κέντρο της Ευρώπης περιφέρειες, οι περιοχές όπου η απαλλαγή από τον άνθρακα πρέπει να εξασφαλίσει βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης και θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες,  αλλά και τα νησιά μας που επιβαρύνονται με δυσβάσταχτο  μεταφορικό και ενεργειακό κόστος  και δυσανάλογα υψηλό κόστος διαβίωσης,  εντείνοντας τον κίνδυνο απομόνωσης και αποκλεισμού τους.

Το 2022 πρέπει ακόμη να είναι η χρονιά που θα ξεκινήσουμε να επουλώνουμε της πληγές της ενδοσυντροφικής και  ενδοοικογενειακής βίας, της παράλληλης σιωπηρής πανδημίας που βιώνουμε.

Χωρίς την εξάλειψη της έμφυλης βίας  και δίχως την ισότητα των φύλων, καμία πολιτική δεν θα φέρει ουσιαστική ανάκαμψη, πρόοδο και ευημερία στην κοινωνία και την οικονομία.

Γνωρίζοντας την κρισιμότητα αυτών των ζητημάτων, διαμόρφωσα δύο πολύ κρίσιμες εκθέσεις που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ως θέσεις του το 2021. Με την έκθεσή που κατάρτισα ως Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά» και υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, πιέζουμε την Κομισιόν να εισάγει το πρώτο ευρωπαϊκό ολιστικό  θεσμικό πλαίσιο για μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία με την άμεση έκδοση κοινοτικής οδηγίας που να αντιμετωπίζει όλες τις μορφές της. Απαιτούμε την άμεση κύρωση και πλήρη εφαρμογή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, του πρώτου διεθνώς δεσμευτικού νομικού κειμένου, για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την  καθολική προστασία και στήριξη των θυμάτων αλλά  την τιμωρία των δραστών. Και έχουμε ζητήσει η έμφυλη βία να ενταχθεί στη λίστα των εγκλημάτων της ΕΕ, Εurocrimes.  

Με τη δεύτερη έκθεση που διαμόρφωσα ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας για την «Έμφυλη Βία στο Διαδίκτυο», ζητήσαμε την αντιμετώπισή της ως την προέκταση της έμφυλης βίας εκτός διαδικτύου, να υιοθετηθεί κοινός ορισμός της και να ποινικοποιηθεί ανάλογα, με ισχυρές κυρώσεις.

Και φυσικά οφείλουμε με ευαισθησία και με ευθύνη να αντιμετωπίσουμε όλες τις έμφυλες ανισότητες. Για αυτό η  διάσταση του φύλου πρέπει να ενταχθεί οριζόντια σε όλες τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές, να  διορθωθούν οι στρεβλώσεις  που εμποδίζουν μεταξύ άλλων την  ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην εργασία και την επαγγελματική ανέλιξη και συντηρούν το αδικαιολόγητο χάσμα μισθών και συντάξεων, και συνολικά να εκλείψουν οι διακρίσεις και κάθε μορφή κακοποίησης με βάση το φύλο. 

Σε όλες αυτές τις κορυφαίες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, δεν  χωρούν νεοφιλελεύθερες επιλογές που στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς, έφεραν λιτότητα και επέτειναν τις ανισότητες και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Αντιθέτως, πρέπει να απαντήσουμε με προοδευτικές  πολιτικές που θα έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και στη βάση τους την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την ισότητα, για να εξασφαλίσουμε χωρίς διακρίσεις το δικαίωμα όλων στην ανάκαμψη και σε ένα βιώσιμο μέλλον.

ΠΗΓΗ : ΕΛΛΑΔΑ 24