Παιδική παχυσαρκία

16822

Αδιαφορία γονέων παχαίνει τέκνα.

Ο 6χρονος Γιαννάκης προσπαθεί να ακολουθήσει τα υπόλοιπα πιτσιρίκια που τρέχουν, παίζουν και ουρλιάζουν ευτυχισμένα. Αγκομαχώντας ανεβοκατεβαίνει στα παιχνίδια του παιδότοπου. Το βάρος του δεν τον βοηθάει και καθυστερεί, προκαλώντας κάποια σκληρά σχόλια από τους συνομήλικους του. «άντε ρε χοντρέ, κουνήσου, φύγε απ’ τη μέση». Στην βιασύνη του σκοντάφτει και πέφτει. Τα μπουτάκια του από το τρίψιμο τον τσούζουν. Μούσκεμα στον ιδρώτα, αναπνέει βαριά με κατακόκκινο μουτράκι και με δάκρυα στα μάτια σέρνει τα βήματα του προς την μαμά του. Εκείνη τον σκουπίζει, δυσκολεύεται να τον πάρει αγκαλιά γιατί έχει σφηνώσει στην καρέκλα και τον παρηγορεί με ένα αναψυκτικό και ένα πακέτο γαριδάκια. Ο κολλητός του, λίγα γραμμάρια πιο ελαφρύς, τον πλησιάζει για συμπαράσταση πασαλειμμένος από σοκολάτα, αγκαλιά με ένα πακέτο μπισκότα.

Παιδιά που από το πρωί που σηκώνονται, βρίσκονται συνέχεια καθισμένα στο σχολείο, στα φροντιστήρια και αργότερα μπροστά στην Τ.V. ή τα video games. Παιδιά που τρωνε πρόχειρα πλαστικά φαγητά και έχουν το σπιτικό φαγητό για πολυτέλεια. Παιδιά που δεν γυμνάζονται, δεν έχουν δραστηριότητες. Παιδιά που δεν γνωρίζουν από υγιεινή διατροφή. Γονείς που τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με την διατροφή των παιδιών τους. Γονείς που γυρνούν αργά στο σπίτι και παραγγέλνουν φαγητό απ’ έξω. Γονείς που αδιαφορούν και δεν ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να γυμναστούν γιατί και οι ίδιοι είναι παχύσαρκοι.

Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας. Ένα στα τρία Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα. Κατέχουμε την 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παιδικής παχυσαρκίας. Ενδεικτικά μερικά από τα προβλήματα που η παιδική παχυσαρκία προκαλεί πριν και μετά την ενηλικίωση είναι η υπέρταση, ο ζαχαρώδης διαβήτη, η υψηλή χοληστερίνη, τα καρδιακά και αγγειακά νοσήματα.

Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες είναι σύνθετη και δύσκολη. Για να λυθεί απαιτείται η παρέμβαση της πολιτείας με περιορισμούς στις διαφημιστικές καμπάνιες επιβαρυντικών σνακ (γαριδάκια, σοκολάτες και μπισκότα) σε ώρες τηλεθέασης παιδικής ζώνης και έλεγχος στις καντίνες των σχολείων. Η εκπαίδευση στο σχολείο με ειδικά μαθήματα διατροφής για τα παιδιά και ενημέρωση των γονέων, ώστε με ουσιαστικό ενδιαφέρον, κατανόηση, υποστήριξη και αγάπη να βοηθήσουν τα παιδιά στην προσπάθεια τους να γίνουν υγιείς και ισσοροπημένοι πολίτες.