Ομιλία με θέμα την Αξία του Εθελοντισμού

32442

Κυρίες και κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την εκδήλωση, που τιμά και υποστηρίζει το τόσο σημαντικό θέμα του εθελοντισμού.

Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι τα στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία, την ομαδικότητα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Greenpeace, ο Ερυθρός Σταυρός, ο Όμιλος Εθελοντών Κατά του Καρκίνου, είναι μερικά παραδείγματα οργανώσεων που βασίζονται στον εθελοντισμό. Με τον τρόπο αυτό προσφέρουν ουσιαστική και καταλυτική παρέμβαση στους τομείς που δραστηριοποιούνται.

Υπάρχουν αξιόλογοι σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις, που προσφέρουν ουσιαστικό έργο εδώ και πολλά χρόνια, κι όμως παραμένουν στην αφάνεια. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, η ενδυνάμωση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, μια ανθρώπινη κοινωνία ήταν μόνο μερικά από τα ερεθίσματα, που με οδήγησαν να ασχοληθώ πιο συστηματικά με τον εθελοντισμό. Προσωπικά, έχω την τύχη να είμαι μέλος του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου. Και το θεωρώ τύχη γιατί μέσα από την ανιδιοτελή αυτή προσφορά ξεπερνάμε τα όρια της φιλανθρωπίας και μαθαίνουμε να μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια.

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Είναι μια πράξη που φανερώνει ενέργεια και καλοσύνη. Είναι μια συνεισφορά στον συνάνθρωπο, στον ίδιο μας τον εαυτό και πάνω απ’ όλα στην πατρίδα μας. Είναι μια πράξη που γίνεται με γνώση, γενναιοδωρία και ανάγκη προσφοράς των καλύτερων στοιχείων που έχουμε και όχι αυτών που μας περισσεύουν.

Προβάλει το συμφέρον του συνόλου έναντι του ατόμου, αναδεικνύει τους κοινούς στόχους και τα κοινά οράματα έναντι του προσωπικού συμφέροντος και προσθέτει έναν συγκεκριμένο σκοπό στην καθημερινή ζωή το ανθρώπου.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετοί εθελοντές αιμοδότες οι οποίοι προσφέρουν το αίμα τους για να σώσουν συνανθρώπους τους που κινδυνεύουν και το χρειάζονται, δίνοντας έτσι το καλύτερο δώρο, το δώρο της ζωής.

Μέσα από την αφιλοκερδή προσφορά του, ο εθελοντής βοηθάει σε όποιον τομέα κι αν ασχοληθεί, καλλιεργεί δεξιότητες και αποκτά εμπειρίες που θα του χρησιμεύσουν σε ολόκληρη τη ζωή του, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιείται για τα ιδιαίτερα προβλήματα της κοινωνίας.

Μέσα από τις διαδικασίες αυτές, το άτομο ωριμάζει, λαμβάνει εσωτερική ικανοποίηση και πάνω απ’ όλα κοινωνικοποιείται και αποκτά νέους φίλους.

Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά να προσφέρουμε και μάλιστα, να προσφέρουμε όταν οι ώρες το ζητούν. Τότε επιλέγουμε να δράσουμε ομαδικά, συλλογικά χάριν του κοινού αυτού οράματος. Ένα τέτοιο όραμα ήταν η επιτυχία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Ένα πραγματικό στοίχημα που κερδίσαμε χάρη στην ανιδιοτελή συνεισφορά τόσων χιλιάδων ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων.

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας έδωσαν νέα διάσταση και πνοή στο εθελοντικό κίνημα της χώρας. Κατάφεραν να κινητοποιήσουν χιλιάδες ανθρώπους στην υλοποίηση ενός κοινού στόχου.

Η ίδια η διοργάνωση των αγώνων αυτών βασίζεται απόλυτα στη συνεισφορά των εθελοντών. Πιστεύω ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο με αθλητές, χωρίς τη συμμετοχή εθελοντών, γιατί τότε δεν θα ήταν Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά ένα είδος αθλητικής διοργάνωσης.

Επιβάλλεται, λοιπόν, να προστατεύσουμε σήμερα την εθελοντική δράση και να την αναβαθμίσουμε με κάθε τρόπο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική που δημιούργησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο που να διευκολύνει τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ανθρώπων σε εθελοντικές οργανώσεις.

Η ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος σήμερα, χρειάζεται μεθοδολογία και έχει ανάγκη τη συνεχή ενθάρρυνση και υποστήριξη, για να μπορέσει να αποδείξει και να διευκολύνει τη θέληση, την προσφορά και την αγάπη του κάθε ατόμου προς τον συνάνθρωπό του και προς τη φύση.

Τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις εθελοντισμού. Το έργο τους όμως πολλές φορές δεν προβάλλεται σωστά και ενώ υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν, δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν και με ποιον τρόπο θα προσφέρουν.
Γι’ αυτό, χρειάζεται ο εθελοντισμός να μπει πραγματικά στη ζωή μας από τα πρώτα κιόλας βήματα. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας τις αρχές και τις αξίες του. Πιστεύω ότι πρέπει να προωθήσουμε τον εθελοντισμό κυρίως στα σχολεία και μάλιστα να υπάρχουν και συνεργασίες μεταξύ των φορέων. Θα μπορούσαν δηλαδή, μέσα από τις σχολικές εκδρομές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, να γίνεται ανταλλαγή επισκέψεων, είτε των παιδιών στους οργανισμούς αυτούς, όπου θα μαθαίνουν από κοντά πως λειτουργούν και πως μπορεί ο καθένας να προσφέρει και από την άλλη, στα πλαίσια των μαθημάτων, θα πρέπει να επισκέπτονται εθελοντές ή αρμόδιοι των οργανισμών, τα σχολεία και να μιλούν για την προσωπική τους εμπειρία.

Από την εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι ο κόσμος έχει τη διάθεση να προσφέρει, αλλά όπως σας είπα δεν γνωρίζει το που θα πρέπει να απευθυνθεί. Γι’ αυτό, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις εθελοντικές οργανώσεις και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσφέρουν. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, που μέσα από καμπάνιες και ενημερωτικές εκπομπές, θα προβάλουν τα υγιή πρότυπα του εθελοντισμού και τους τρόπους ή τις οργανώσεις στις οποίες μπορεί ο καθένας να συμμετέχει.
Ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., έλεγε: » …Οι εθελοντές αφοσιώνονται σε ένα σκοπό, να βελτιώσουν τον κόσμο που ζούμε. Προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, να καταπολεμήσουν τις αντιξοότητες και τις αδυναμίες. Αποτελούν λοιπόν έμπνευση για το μέλλον όλων μας» .

Ο εθελοντισμός είναι κατάθεση ψυχής. Εμπεριέχει αγάπη, τρυφερότητα και κυρίως στοργή. Η κοινωνική προσφορά στη χώρα μας είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αρκεί να δούμε το πώς όλοι οι πολίτες στηρίζουν -με τις μικρές, μεγάλες δυνάμεις τους- μαραθώνιους αγάπης, γεύματα σε απόρους, εθελοντική προσφορά σε ορφανά και άπορα παιδιά. Η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ.

Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω μια ευχή. Όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, να προσφέρουμε ακόμα περισσότερο, να στηρίξουμε τον εθελοντισμό ακόμα περισσότερο, για να γίνει η χώρα μας πιο αισιόδοξη, πιο φιλική και πιο ανθρώπινη.

Σας ευχαριστώ