Κουντουρά στην Tourism Task Force: H EE να παρέχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατάλληλα εργαλεία για την επιβίωσή τους και την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας

11476

Στην ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις με πολιτικές και στοχευμένα εργαλεία για να εξασφαλίσουν τη  μετάβασή τους στη βιωσιμότητα,  αναφέρθηκε  Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, σε παρέμβασή της κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τον Τουρισμό, Tourism Task Force, με θέμα το πλαίσιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και διακυβέρνησης Environmental, Social and Governance (ESG) στους τομείς των ταξιδίων και τουρισμού.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – TRAN

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC, καθώς και η επικεφαλής της μονάδας για τον Τουρισμό στην DG Grow της Κομισιόν, Μαρί-Ελέν Πραντίν.

Η Έλενα Κουντουρά  τόνισε ότι η βιωσιμότητα είναι μονόδρομος και άμεση προτεραιότητα για τον τουριστικό κλάδο. Για να εξασφαλιστεί το βιώσιμο μέλλον του, απαιτούνται πολιτικές σχεδιασμένες σε κεντρικό επίπεδο,  που θα παρέχουν κατάλληλα πρότυπα και  εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά,  τόνισε,  πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα, ιδιαίτερα στις  ΜμΕ στον τουρισμό που  αν και αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων, δεν διαθέτουν την ίδια τεχνογνωσία, κεφάλαια και δυνατότητες χρηματοδότησης με τις μεγάλες πολυεθνικές,  και πρέπει εν μέσω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, να στηριχθούν  ώστε να  παραμείνουν ανταγωνιστικές και παραγωγικές στο διεθνές περιβάλλον.

Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της Κομισιόν και των παγκόσμιων θεσμών του κλάδου, η Έλενα Κουντουρά ζήτησε να τοποθετηθούν για το πώς σχεδιάζουν να εντάξουν άμεσα και αποτελεσματικά τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στις προσπάθειες του κλάδου για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Tourism Task Force:

«Η βιωσιμότητα είναι μονόδρομος και άμεση προτεραιότητα για τον κλάδο του τουρισμού. Για να συνεχίσει να επιδρά ως πολλαπλασιαστής ανάπτυξης στην κοινωνία και την οικονομία ο κλάδος πρέπει να αλλάξει, να προσαρμοστεί, και πρέπει μέσα από στοχευμένες πολιτικές να του παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία.

Τα εργαλεία αυτά θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν το 90% των τουριστικών επιχειρήσεων και που δυστυχώς δεν έχουν την ίδια τεχνογνωσία, κεφάλαια και δυνατότητες χρηματοδότησης με τις μεγάλες πολυεθνικές.  Πρέπει εν μέσω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, να στηριχθούν  ώστε να  παραμείνουν ανταγωνιστικές και παραγωγικές στο διεθνές περιβάλλον. Χρειάζονται κάποιον να τους εξηγήσει ποια είναι τα πρότυπα της βιωσιμότητας, που θέλουμε να πάμε  και με ποιόν τρόπο, δηλαδή τις βέλτιστες πρακτικές. Αυτά λοιπόν τα εργαλεία πρέπει να δημιουργηθούν σε κεντρικό επίπεδο για να είναι αξιοποιήσιμα οριζόντια από τις εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου παγκοσμίως.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον Τουρισμό που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση και το συντονισμό συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων, σε συνεργασία με τον UNWTO, το WTTC και άλλους παγκόσμιους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα ήθελα λοιπόν τη γνώμη σας για το πως θα εξασφαλίσουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ισότιμα και αποτελεσματικά στη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα και συγκεκριμένα στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.»