Κουντουρά: Σημαντική συμβολή στην προστασία των γυναικών και το ψηφιακό πορτοφόλι

3620

Συνέντευξη στην Huffingtonpost και στον Δημήτρη Μπαλή: Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Τουρισμού, έχει φακέλους με κομβικά ζητήματα που αφορούν όλους μας.

Ε. ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – Δ. ΜΠΑΛΗΣ – HUFFINGTONPOST

Έχοντας διατελέσει υπουργός Τουρισμού στην Ελλάδα την περίοδο 2015 – 2019, όπου σημειώθηκε το λεγόμενο θαύμα στον ελληνικό τουρισμό, με τη ραγδαία αύξηση αφίξεων και εσόδων, η Ελενα Κουντουρά μεταφέρει στην Ευρωβουλή την εμπειρία και τη γνώση που αποκόμισε. Η πολύ επιτυχημένη θητεία της την οδήγησε να βρεθεί μπροστάρης σε κομβικά ζητήματα και να είναι εισηγήτρια σε πολλά από αυτά, συνδιαμορφώνοντας ψηφίσματα και νομοθετήματα του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά συνέπεια, η συζήτηση μαζί της, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όχι μόνο ήταν σημαντική αλλά και κατατοπιστική και σε βάθος, σε πολλά θέματα.

Κυρία Κουντουρά το Σάββατο 25 Νοεμβρίου είναι η μέρα εξάλειψης κατά της βίας των γυναικών. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αναλάβει δράση.

Σωστά, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και εδώ στο Στρασβούργο, γίνεται μία τεράστια συζήτηση που αφορά καθαρά το θέμα της αντιμετώπισης της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Ήμουν εισηγήτρια όλου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, και είχα αυτή την τιμή γιατί από μία μικρή πολιτική ομάδα δεν έχεις πάντα τη δυνατότητα να είσαι εισηγητής όλου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας και τη συνεπιμέλεια για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ήταν η πρώτη φορά που μία τέτοια έκθεση ήρθε και έβαλε και τα παιδιά μέσα στην οικογενειακή βία, διότι τα παιδιά είναι είτε μάρτυρες είτε θύματα μιας κακοποιητικής σχέσης. Εδώ συνδιαμορφώσαμε με πάρα πολλές τροπολογίες και φτιάξαμε ένα κείμενο καταπληκτικό που υπερψηφίστηκε από όλες τις ομάδες.

Δεν υπήρχαν ενστάσεις, που είναι δύσκολο να κρατηθούν οι ισορροπίες, και έτσι αυτό το ψήφισμα οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Αυτή την οδηγία την έχουμε βελτίωση σε πρώτο στάδιο μέσα στο κοινοβούλιο.

Εγώ προσωπικά κατέθεσα με βάση την έκθεσή μου, και αυτή η οδηγία θα έχει μέσα θέματα και διαδικτυακά, που αφορά τις μορφές βίας στο διαδίκτυο. Μπήκαν μέσα δύο πολύ σημαντικές προτάσεις δικές μου, που είναι τα deepfakes, δηλαδή όταν παίρνεις το πρόσωπο κάποιου και το βάζεις μέσα σε ένα άλλο σώμα ή βίντεο και φωτογραφία και το διασύρεις.

Και επίσης τα revenge porn που είναι προσωπικές στιγμές ζευγαριών και για εκδίκηση βγαίνουν και τις βλέπουμε στο διαδίκτυο, αλλά και η προστασία των παιδιών θυμάτων. Το πιο σημαντικό είναι η εκπαίδευση των αρχών που έρχονται σε επαφή τα θύματα όταν καταγγέλλουν. Η οδηγία αυτή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στους τριλόγους και με το συμβούλιο όπου προεδρεύει η Ισπανία. Αυτό που διεκδικούμε είναι και η προστασία από το έγκλημα του βιασμού.

Τιμωρούνται πλέον ως ποινικά αδικήματα και ο βιασμός με βάση τη συναίνεση και πέραν του βιασμού τα θέματα ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων, γιατί ναι μεν το ξέρουμε ότι παραδοσιακά μπορεί να συμβαίνει σε τρίτες χώρες, όμως με τη μετανάστευση έρχονται οι άνθρωποι αυτοί που ζουν σε χώρες κράτη-μέλη της Ευρώπης και συνεχίζουν να τηρούν αυτές τις απαράδεκτες παραδοσιακές πρακτικές.

Και φυσικά όλη αυτή η παρενόχληση, δηλαδή όταν κάποιος έρχεται και παρενοχλεί, γιατί αυτό δεν ήταν σε όλες τις χώρες ξεκάθαρο και πολλές γυναίκες αλλά και πολλοί άνθρωποι είχαν υποστεί αυτού του είδους τις παρενοχλήσεις και έφθαναν μέχρι και σε δολοφονίες όχι μόνο κακοποίηση.

Επίσης, οι αρμόδιες αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, δηλαδή να μπορούν τα θύματα να μεταφέρουν τα ποινικά αδικήματα εύκολα και προσβάσιμα και μέσω της τεχνολογίας. Αλλά και οι επαγγελματίες υγείας να μην εμποδίζονται από το απόρρητο έτσι ώστε να το καταγγείλουν οι ίδιοι εφόσον υποψιάζονται ότι είναι κακοποίηση.

Κι ακόμα, όταν τα παιδιά καταγγέλλουν ποινικά αδικήματα εάν εμπλέκεται αυτός που ασκεί τη γονική μέριμνα να διασφαλιστεί ότι η καταγγελία δεν θα εξαρτάται από τη συναίνεσή του.

Πράγματι αναλυτική καταγραφή όσων αφορούν τις γυναίκες. Στον ψηφιακό τομέα τι εξελίξεις έχουμε;

Υπάρχουν στην ατζέντα κρίσιμα ζητήματα σε ζητήματα ενέργειας και τεχνολογίας. Η ψηφιακή στρατηγική είναι με την πράσινη μετάβαση κορυφαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προτεραιότητα και διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή και τους νομοθετικούς φακέλους με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ήμουν εισηγήτρια σε αυτό που ψηφίστηκε στην προηγούμενη Ολομέλεια το DataAct που όπως είπε ο επίτροπος Μπρετόν είναι πραγματικά ο πιο σημαντικός ψηφιακός φάκελος της θητείας, γιατί θέτει εναρμονισμένους κανόνες για δίκαιη πρόσβαση και χρήση των δεδομένων στη βιομηχανία.

Ο δεύτερος φάκελος που θα ψηφιστεί στις 27 του μηνός, είναι ο κανονισμός για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι. Είμαι και σε αυτό εισηγήτρια και θα είναι διαθέσιμο εθελοντικά σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να έχουν καταρχήν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, να ανταλλάξουν ψηφιακά έγγραφα, άδεια οδήγησης, τίτλους εκπαίδευσης, αν θέλουν να αποδείξουν την ταυτότητά τους, να επιβεβαιώσουν κάποιο στοιχείο τους σε υπηρεσίες, να υπογράφουν δωρεάν με ψηφιακό τρόπο και να ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ψηφιακή ταυτότητα.

Και φυσικά είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε στους τριλόγους, που είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, την πράξη για τις υποδομές gigabit.

Και σε αυτόν τον σημαντικό φάκελο είμαι εισηγήτρια, διότι τα Gigabyte είναι η κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας όπως η εγκατάσταση οπτικών δικτύων, ινών και 5G. Εμείς τι κάνουμε, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για μεγαλύτερο εύρος ζώνης και μεγαλύτερες ταχύτητες νομοθετούμε αλλά εγώ έκανα παρεμβάσεις έτσι ώστε να μπουν μέσα σε αυτή την δυνατότητα κάλυψης αγροτικές και απόκεντρες περιοχές και νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί εκεί δεν έχουν ούτε καν Internet.

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία που θα έχει θετικό αντίκτυπο και γρήγορη ανάπτυξη στα δίκτυα στην Ελλάδα. Πιέζουμε για αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη επαρκών χρηματοδοτικών πόρων καθώς πολλοί ισχυρίζονται ότι υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών και είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η ανάπτυξη μίας ανθρωποκεντρικής πια τεχνητής νοημοσύνης.

Ένας άλλος μεγάλος φάκελος αφορά τις μεταφορές και τον τουρισμό. Τομείς, ειδικά τον δεύτερο, που τον γνωρίζετε καλά.

Στις μεταφορές έχω συνδιαμορφώσει το νέο κανονισμό υποδομών εναλλακτικών καυσίμων νομοθετικού πακέτου fit for55 για πάρκα σταθμών φόρτισης στους δρόμους και μέσα στις πόλεις αλλά και με ισχυρή προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Διεκδίκησα και πίεσα πάρα πολύ για τα θέματα τις δίκαιης μεταφορικής συνδεσιμότητας σε σχέση με τη νησιωτικότητα για τις απομακρυσμένες πάλι περιοχές, γιατί αυτό είναι κάτι που το έχει η Ελλάδα και πρέπει να το διεκδικεί συνέχεια, σε πάρα πολλά θέματα. Να μην έχουν δυσανάλογο κόστος, το μεταφορικό, το κόστος ζωής και να μην αποκλειστούν από την πράσινη μετάβαση.

Προχωράμε στην αναθεώρηση του κανονισμού για τα δευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, για μια καθαρότερη, πιο πράσινη και έξυπνη κινητικότητα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το στόχο μείωσης των εκπομπών από τις μεταφορές κατά 90%.

Επιδιώκουμε, λοιπόν, να αυξηθεί η συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του συστήματος μεταφορών, να μετατοπιστούν περισσότεροι επιβάτες και εμπορεύματα προς τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, ειδικά προς τον σιδηρόδρομο που είναι τον πλέον πράσινο μεταφορικό μέσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει πάρα πολλά χρήματα έτσι ώστε ο σιδηρόδρομος να ολοκληρωθεί σε όλες τις χώρες.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για πρώτη φορά και μετά από δύο χρόνια εντατικής δουλειάς και διαπραγματεύσεων έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία για να πετύχουμε μία συμφωνία με το Συμβούλιο και αν τα καταφέρουμε να κλείσουμε τον φάκελο μέσα στον Δεκέμβρη και Γενάρη.

Τώρα, στον τουρισμό είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι διότι η δική μας η στρατηγική είχε αναγνωριστεί όταν εγώ ήμουν υπουργός για την τεράστια επιτυχία της και τα οφέλη που έφερε αυτή η στρατηγική στον ελληνικό τουρισμό την περίοδο 2015 – 2019 που ήμασταν και πρωταγωνιστές στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.

Είχαμε δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό όνομα και καταφέραμε να το έχουμε παρακαταθήκη για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε πολύ γρηγορότερα από τις άλλες χώρες. Και το 2022 πήγαμε καλύτερα και το 2023.

Το μόνο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός που δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα και να ξεπεράσουμε τα οικονομικά μεγέθη του 2019 που ήταν τα ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, είναι τόσο αυξημένα τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων και τα βάρη που έχουν και τα δάνεια, που δεν θα έχουν τα ίδια έξοδα που είχαν το 2019, όταν συνολικά ως χώρα είχαμε 19 δισ. ευρώ. Εύχομαι να είναι περισσότερα τα έσοδα, όμως τα λειτουργικά έξοδα επιβαρύνουν αυτή την κατάσταση.

Πάντως η στρατηγική είναι σωστή, είναι η στρατηγική η δική μας που συνεχίζεται ακόμα και μέχρι σήμερα. Χαίρομαι που η στρατηγική που έκανα εγώ το 2015-2019 είχε συνέχεια. Ψηφίσαμε τον νόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, τον θεματικό τουρισμό.

Πάνω σε αυτό στηριχτήκαμε, εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, για να φτιάξουμε και την ευρωπαϊκή βιώσιμη τουριστική πολιτική. Όταν ήρθα εδώ και με ρωτούσαν πως πετύχαμε αυτό το θαύμα και σε αφίξεις και σε έσοδα, σε τόσο μικρό διάστημα και μέσα στην κρίση και με το προσφυγικό, και εξήγησα τις καλές πρακτικές, αυτό που τους έκανε τεράστια εντύπωση και που για αυτό που μας βράβευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού, το WTTC ότι ενώ η Ευρώπη οικονομικά αναπτύσσεται με 2% και η Ελλάδα το ίδιο με 2%, ο ελληνικός τουρισμός αναπτύχθηκε με 6,7%.

Ήταν έσοδα που ήρθαν στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να κάνουμε οικονομική και κοινωνική πολιτική και δεν ήταν μόνο περίπου τα 19 δισ. που είχαμε αμιγώς τουριστικά το 2019 ήταν και όλα τα έσοδα που πλησιάζει είναι περίπου τα 40 δισ. και ήταν από όλους τους υπόλοιπους τομείς όπως η εστίαση, η διασκέδαση, οι κατασκευές, οι προμήθειες, η πρωτογενής παραγωγή, τα έσοδα από τα μουσεία και λοιπά.

Ήταν και το γεγονός ότι υπήρχε και έκρηξη Επενδύσεων από τέσσερα στρατηγικά έργα που βρήκα στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2015.

Όταν έφυγα από το Υπουργείο το 2019 είχαμε πάνω από 480 τουριστικά έργα σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα 130 είχαν ήδη ολοκληρωθεί και κάποια συνέχισαν να υλοποιούνται, με αποτέλεσμα την τελευταία τετραετία η κυβέρνηση να εγκαινιάζει έργα και επενδύσεις που είχαν γίνει επί των ημερών μου. Αυτό λοιπόν πυροδότησε μία πολύ μεγάλη ανάπτυξη και στον κατασκευαστικό τομέα και στις προμήθειες και στις μεταφορές.

Με την εμπειρία σας, λοιπόν, πώς βλέπετε τουριστικά την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα;

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όλα τα ψηφίσματα είναι υπέρ της στήριξης του τουρισμού υπέρ ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων για την κλιματική κρίση. Τα χρειάζεται η Ευρώπη για να μπορέσει να παραμείνει πρώτος Παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με 10% του ΑΕΠ που είναι ένα πολύ σημαντικό έσοδο.

Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς προχωράμε για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του τουρισμού. Τότε είχαμε μια στρατηγική για τις ανάγκες και τα δεδομένα που είχαμε τότε ανάγκη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια θα έπρεπε, κατά την ταπεινή μου άποψη, όπως έχουμε πει και σε ψηφίσματα, να υποστηριχθούν οι υποδομές αποχέτευσης, ύδρευσης, απορριμμάτων, γιατί πρέπει να υπάρχει και η φέρουσα ικανότητα του κάθε προορισμού και να μην επιβαρύνεται ο τόπος δεδομένου ότι ο τουρισμός τριπλασιάζει ή πενταπλασιάζει τις ανάγκες.

Άρα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό το χωροταξικό το οποίο εμείς το αφήσαμε σχεδόν έτοιμο και δεν έχει έρθει ακόμα αλλά και πάνω από όλα αυτή με αυτή τη μεγάλη τουριστική αύξηση να μπορεί η Ελλάδα να διατηρήσει τη φήμη της ότι μπορεί να ανταποκριθεί, να είναι φιλόξενη και έχει σοβαρές παροχές, ανθεκτικές υποδομές βιώσιμες και ασφαλείς που να αντέχουν και να ανταποκρίνονται σε αυτές τις αυξημένες ανάγκες όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων.

Για να μπορέσει ο τουρισμός μας σε όλη την Ελλάδα να αναπτυχθεί αναλογικά, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία καινούργια στρατηγική η οποία θα μας πάει παρακάτω. Η ευρωπαϊκή στρατηγική μιλάει για εθνικά σχέδια για σχέδια τα οποία θα συνεργαστούν όλες οι περιφέρειες μαζί.

Τώρα για το γεγονός των φοροελαφρύνσεων αλλά και η μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι κάτι για το οποίο έχω αγωνιστεί, γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι όλοι αυτοί οι οποίοι κρατάνε τον τουρισμό, είναι το 80% του τουρισμού και είναι όλες οι επιχειρήσεις.

Πρέπει να στηριχθούν και να μπουν σε προγράμματα, γιατί, δυστυχώς, από ότι γνωρίζουμε από τις 800.000 επιχειρήσεις μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους μόνο το 5% δηλαδή λιγότερες από 50.000 μπορούν να περάσουν το Κατώφλι των τραπεζών, έχουν αύξηση από 40 μέχρι 60% του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην ΑΑΔΕ αυξήθηκαν κατά 10 δισ. σε ένα χρόνο, οι ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν επίσης, κινδυνεύουν να χάσουν την επαγγελματική στέγη ακόμα και την κατοικία τους που έβαλαν ως εγγύηση από τα funds σε πλειστηριασμούς και αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε το Tαμείο Aνάπτυξης καθώς έχουν αποκλειστεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν πολύ και χρειάζονται μεγάλη στήριξη από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα.