5 χρόνια με την Έλενα Κουντουρά στην Ευρωβουλή 2019-2024

2155

Για μια καλύτερη ζωή. Στην πρώτη γραμμή για την Ελλάδα, στην Ευρώπη.

Η Έλενα Κουντουρά διακρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πενταετές έργο της, ως 1 από τους 5 πιο επιδραστικούς Έλληνες ευρωβουλευτές και στους 20  κορυφαίους ευρωβουλευτές σε σύνολο 705 με την ισχυρότερη πολιτική επιρροή και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο στις μεταφορές – τουρισμό.

Με αδιάκοπη παρουσία στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο αγωνίστηκε σε 4 βασικές επιτροπές:

  • Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού ΤRAN  – Συντονίστρια της LEFT
  • Επιτροπή  Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM
  • Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ITRE
  • Ειδική  Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή AIDA

Ξεχώρισε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εμβληματικές εκθέσεις για την οδική ασφάλεια έως το 2030 και τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Το βασικό έργο σε αριθμούς

Στους τομείς μεταφορών, τουρισμού, βιομηχανίας, έρευνας, ενέργειας, τεχνητής νοημοσύνης και ισότητας των φύλων – δικαιωμάτων των γυναικών, το έργο της συμπεριλαμβάνει:

  • 27 κρίσιμες εκθέσεις – ψηφίσματα που συνδιαμόρφωσε και αποτελούν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και 13 γνωμοδοτήσεις.
  • Η πρώτη Ελληνίδα Ευρωβουλευτής που ορίστηκε εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  συγχρόνως σε δύο εκθέσεις-ορόσημο της θητείας για το πλαίσιο της ΕΕ για την οδική ασφάλεια έως το 2030 και τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά.
  • Περισσότερες από 210 ομιλίες – παρεμβάσεις  στις συζητήσεις στην Ολομέλεια και στις συζητήσεις των Επιτροπών.
  • Περισσότερες από 100 ερωτήσεις προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο που υπέγραψε/συνυπέγραψε.
  • Περισσότερες από 1.300 τροπολογίες σε εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Διοργάνωση 2 παγκόσμιων webinar για το μέλλον του τουρισμού
  • Διοργάνωση 7 εκδηλώσεων στο ΕΚ (έμφυλη βία, γυναίκες και υγεία, αντιμετώπιση του καρκίνου, προστασία γυναικών και παιδιών, βιώσιμος τουρισμός, σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη)
  • Ομιλήτρια σε περισσότερα από 150 fora, συνέδρια και ημερίδες ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
  • Περισσότερες από 100 ομιλίες στους νέους, στα «Σχολεία- Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στην Ελλάδα.

 

Βιώσιμες, Ασφαλείς, Οικονομικά Προσιτές Μεταφορές

Στην αναπτυξιακή προτεραιότητα της Ελλάδας για την υλοποίηση κομβικών έργων υποδομών και διασύνδεσης με την Ευρώπη, η Έλενα Κουντουρά διεκδίκησε και πέτυχε η Ελλάδα να ενταχθεί πιο ενεργά στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για να αποκτήσει σύγχρονες, ασφαλείς και βιώσιμες υποδομές μεταφορών. 

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλίες και πλήθος παρεμβάσεων της διεκδίκησε και πέτυχε:

  • Την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, μια πολύ θετική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα της Ελλάδας  με τις γειτονικές χώρες αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.
  • δυνατότητα ένταξης στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών ΤΕΝ-Τ του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που συνεπάγεται την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για τα αναπτυξιακά έργα σε ελληνικά λιμάνια που διαφορετικά δεν θα πληρούσαν τα κριτήρια.
  • Επαρκείς σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης οχημάτων και  στις  ελληνικές πόλεις εκτός από τους οδικούς άξονες, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα έλλειψης σημείων ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, και θα ενισχύσει τη διαφάνεια στις τιμές για την προστασία των καταναλωτών.
  • Εισηγήθηκε το νέο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οδική ασφάλεια που αφορά και την Ελλάδα, με στόχο να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους ως το 2030, μέσα από νέα πρότυπα για πιο ασφαλείς υποδομές, πιο ασφαλή οχήματα, πιο ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και πιο φιλόδοξες πολιτικές για το μέλλον.
  • Με παρεμβάσεις της η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη ώστε να συμμορφωθεί η χώρα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να αποκτήσουμε ασφαλείς, σύγχρονους και βιώσιμους σιδηρόδρομους.
  • Πίεσε για τη βιώσιμη ανάπτυξη των μεταφορών με έμφαση στην οικονομικά προσιτή πρόσβαση των πολιτών στα μέσα μεταφοράς, στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας και στη δίκαιη ανάπτυξη των νησιωτικών και απόκεντρων περιφερειών, που σήμερα σηκώνουν δυσανάλογα αυξημένο μεταφορικό κόστος και έχουν υψηλότερο κόστος διαβίωσης.
  • Υπερασπίστηκε την ανάγκη για βιώσιμες μετακινήσεις στις πόλεις της Ελλάδας που υιοθέτησε η στρατηγική της ΕΕ για την ποδηλασία, και για χρηματοδοτικά κίνητρα στις πόλεις, για να  επενδύσουν τα Κράτη και η ΕΕ σε κατάλληλες υποδομές χρήσης ποδηλάτου, να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα η κατασκευή ποδηλατοδρόμων παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές και εσωτερικές πλωτές οδούς, και να μειώσουν τα κράτη μέλη τους συντελεστές ΦΠΑ για την αγορά/ ενοικίαση/ επισκευή ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων

 

Βιώσιμος και Ανθεκτικός Τουρισμός

Στην κρίσιμη περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό 2019-2024 που η Έλενα Κουντουρά είχε ως συντονίστρια της Επιτροπής TRAN την αρμοδιότητα του τουρισμού:

  • Ανέλαβε πρωτοβουλίες για το άμεσο και ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού και των ταξιδιών, κατά την κρίση COVID19, για την επαναφορά της τουριστικής δραστηριότητας, με κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα ασφάλειας στα ταξίδια στην ΕΕ. Πίεσε για να υποστηριχθούν οικονομικά  οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, και οι θέσεις εργασίας, ώστε να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές την επόμενη μέρα στον Τουρισμό.
  • Συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της 1ης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Βιώσιμο Τουρισμό και μία ευρωπαϊκή ατζέντα για τη βιωσιμότητα στον τουρισμό έως το 2030, με κορμό την πετυχημένη ελληνική τουριστική πολιτική 2015-2019 και με έμφαση στη στήριξη νέων τουριστικών προορισμών και του θεματικού τουρισμού. Η θέση του Κοινοβουλίου ήταν το πρώτο βήμα, ώστε το Συμβούλιο να υιοθετήσει την πρώτη ευρωπαϊκή ατζέντα για το βιώσιμο τουρισμό έως το 2030.
  • Πρωτοστάτησε στην αποφυγή κατάρρευσης της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς από την πτώχευση της Thomas Cook το 2019, με σχέδιο διάσωσης και οικονομική ενίσχυση για τις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν και τις θέσεις εργασίας.
  • Διεκδίκησε ειδική οικονομική στήριξη, φοροελαφρύνσεις και μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου στην ΕΕ, ιδίως τις μικρομεσαίες, που αντιμετώπισαν αυξημένο λειτουργικό κόστος και συσσωρευμένα χρέη. Πίεσε να μειωθεί η φορολογία τους και προσωρινά ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες τους, να μετατεθούν οι οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το δημόσιο, να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα και να ενισχυθεί η πρόσβασή τους σε τραπεζικό δανεισμό που είναι σήμερα ελάχιστη έως μηδαμινή.  
  • Διεκδίκησε το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης του Next Generation EU να κατευθυνθεί στον τουρισμό από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη στα εθνικά τους σχέδια, ώστε να στηριχθεί έγκαιρα η επανεκκίνηση και ανάπτυξη του τουρισμού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας.
  • Υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση της να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να χρηματοδοτήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης την εκπόνηση εθνικών και περιφερειακών σχεδίων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξή τους. Η πρωτοβουλία αυτή επιτρέπει στην Ελλάδα να αποκτήσει τα αναγκαία χρηματοδοτικά και υποστηρικτικά εργαλεία για την τουριστική της βιωσιμότητα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιφέρειας.
  • Διεκδίκησε μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ρύθμιση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ΕΕ και την υιοθέτηση απαραίτητων νομικών εργαλείων στις  πόλεις να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τους κανόνες, ώστε να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη στην Ελλάδα ανάπτυξη τύπου Air-ΒnB, και την αυξανόμενη αγωνία των κατοίκων ολόκληρων περιοχών για υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές τους
  • Εισηγήθηκε να συγκροτηθεί ένας Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό, που θα παρέχει ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και έκτακτες φυσικές καταστροφές και θα συντονίζει με σκοπό στην άμεση ανάκαμψη του τουρισμού
  • Ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη σύσταση της πρώτης ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για τον Τουρισμό, που θα στηρίζει τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, στην προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ θα λειτουργεί ως ένα ενιαίο  Παρατηρητήριο και θα προβάλλει την Ευρώπη ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό

 

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

H Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και πρέπει να κάνει άλματα για να συμβαδίσει με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Ψηφιακή μετάβαση είναι κορυφαία προτεραιότητα μαζί με την πράσινη μετάβαση στην ευρωπαϊκή ατζέντα έως το 2030. Ως μέλος της Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ITRE και της Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή AIDΑ, η Έλενα Κουντουρά συνέβαλε ενεργά στη διαμόρφωση σημαντικών θέσεων των νέων ευρωπαϊκών ψηφιακών νομοθεσιών που θα εφαρμοστούν προς όφελος της ψηφιακής αναβάθμισης της Ελλάδας και αγωνίστηκε ιδιαίτερα για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή τους μετάβαση, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον:

  • Εξασφάλισε ευρωπαϊκά εργαλεία και χρηματοδότηση στο εμβληματικό «Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη» 7,6 δισ. € για τη στήριξη της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας, των ψηφιακών δεξιοτήτων, της ψηφιοποίησης του Κράτους και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που κατατάσσονται τελευταίες στην ΕΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό και χρειάζονται άλματα για να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το Πρόγραμμα αποτελεί σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο της ψηφιακής μετάβασης της Ευρώπης και της Ελλάδας, από το οποίο θα επωφεληθούν πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές.
  • Συνδιαμόρφωσε με περισσότερες από 100 τροπολογίες τη νέα νομοθεσία για τα βιομηχανικά δεδομένα στην ΕΕ, DATA ACT, την πιο σημαντική ψηφιακή νομοθεσία αυτής της θητείας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της καινοτομίας και των υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπου απαιτούνται τεράστιες ποσότητες δεδομένων για την «εκπαίδευση» αλγορίθμων, θα δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων, θα ενισχύσει την αντιμετώπιση κρίσεων με τη συλλογή στοιχείων και θα δημιουργήσει επιπλέον ΑΕΠ ύψους  270 δισ. ευρώ στην ΕΕ έως το 2028. Η νέα νομοθετική πράξη αποσαφηνίζει ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα που παράγονται μέσω της χρήσης συνδεδεμένων προϊόντων ή συναφών υπηρεσιών (π.χ. συνδεδεμένες συσκευές στο Διαδίκτυο ή βιομηχανικά μηχανήματα) και υπό ποιες προϋποθέσεις. Σήμερα η πλήρης αξία των δεδομένων στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία δεν αξιοποιείται, αφού το 80% των βιομηχανικών δεδομένων δεν χρησιμοποιείται ποτέ για αναπτυξιακό σκοπό ή για χάραξη πολιτικών.
  • Συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της ιστορικής νομοθεσίας της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη ΑΙ ΑCT, την πρώτη παγκοσμίως που περιορίζει την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη και επιβάλλει διασφαλίσεις για τη χρήση της στην Ευρώπη. H Έλενα Κουντουρά διεκδίκησε η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης να πραγματοποιηθεί με ανθρωποκεντρικό τρόπο και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα χρησιμοποιούνται στην ΕΕ θα είναι ασφαλή, διαφανή, χωρίς διακρίσεις.
  • Διαπραγματεύτηκε τον Κανονισμό για το νέο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πορτοφόλι που θα επιτρέπει στους πολίτες της Ελλάδας να ταξιδεύουν με την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα τους σε όλη την ΕΕ και να το χρησιμοποιούν για συναλλαγές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη. Αγωνίστηκε και πέτυχε ότι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι θα χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση, θα εκδίδεται δωρεάν, θα είναι ασφαλές και θα προστατεύονται στο μέγιστο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Πίεσε ώστε ο κάθε πολίτης να έχει τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων του. 
  • Διαπραγματεύτηκε τον νέο Κανονισμό για τις Υποδομές Gigabit. Διεκδίκησε και πέτυχε τη μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας για τη γρήγορη και φθηνή ανάπτυξη των δικτύων Gigabit στην Ελλάδα που κατατάσσεται τελευταία στις υψηλές ταχύτητες internet και με μεγάλες αποκλίσεις ανά περιοχή. Εξασφάλισε πρόσβαση και οικονομικό κόστος στο ίντερνετ νέας γενιάς,  στην περιφέρεια, τις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
  • Διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη σταδιακή κατάργηση των επιπλέον χρεώσεων κλήσεων και sms απ’ την Ελλάδα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ως το 2029, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν οι Έλληνες πολίτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

 

Ισότητα Φύλων – Ενδυνάμωση των γυναικών

Με προτεραιότητα την προστασία και την ενδυνάμωση των γυναικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και ανισότητες σε εργασία, μισθούς, ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης και πλήττονται από την έξαρση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ειδικά από την πανδημία και μετά, η Έλενα Κουντουρά ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM ανέλαβε πρωτοβουλίες και τοποθετήθηκε κεντρική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ζητήματα της ενδοσυντροφικής βίας με θύματα γυναίκες και παιδιά, συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της 1ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, και για ιστορικές ευρωπαϊκές αποφάσεις, που ξεπάγωσαν μετά από μία δεκαετία.

  • Συνέταξε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα – ορόσημο για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά, βάζοντας έτσι  για πρώτα φορά στο επίκεντρο εκτός από τη γυναίκα, και το παιδί, με στόχο να δημιουργηθούν ολοκληρωμένοι μηχανισμοί προστασίας τους, με κυρίαρχο το βέλτιστο συμφέρον το παιδιού στα ζητήματα συνεπιμέλειας, τη δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων για την εκδίκαση των υποθέσεων και την υποχρεωτική εκπαίδευση των αρχών που έρχονται σε επαφή με τα θύματα.  Είναι κορυφαία παρέμβαση, που αφορά την Ελλάδα, όπου η βία κατά των γυναικών και παιδιών και η νεανική παραβατικότητα βρίσκονται σε έξαρση.
  • Διεκδίκησε και πέτυχε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ψήφισμα για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά την ιστορική κύρωση από την ΕΕ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, του πρώτου διεθνούς δεσμευτικού νομικού κειμένου για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την τιμωρία των δραστών και την πρόληψη, που εκκρεμούσε εδώ και 7 χρόνια. Οι χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα υποχρεούνται πλέον να εφαρμόσουν πλήρως τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η κύρωση της Σύμβασης απο την ΕΕ αποτελεί μια σημαντική νίκη του φεμινιστικού κινήματος και τομή στον τρόπο απόκρισης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.
  • Συνέβαλε καταλυτικά μέσα από τις παρεμβάσεις της στην ολομέλεια και στο  ψήφισμα που συνέταξε για την ενδοσυντροφική βία, στην υιοθέτηση της 1ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, που προβλέπει ποινικοποίηση μορφών βίας, όπως για παράδειγμα η έμφυλη βία στο διαδίκτυο και μέτρα όπως η υποχρεωτική οριζόντια εκπαίδευση των αρχών που έρχονται σε επαφή με τα θύματα έμφυλης βίας. Με πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά συμπεριλήφθηκε στην Οδηγία αυτή η πρότασή της για την ποινικοποίηση και τις αυστηρές ποινές για το revenge porn και τα deep fakes.
  • Διεκδίκησε και πέτυχε την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων ενάντια στην παρενόχληση στο χώρο εργασίας, που προβλέπει η Διεθνής Συνθήκη ILO 190 την οποία κύρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο 32% των δηλωμένων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, ο θύτης σχετίζεται με το επαγγελματικό περιβάλλον της γυναίκας (εργοδότης, συνάδελφος, πελάτης). Η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας θεσμοθετείται πλέον ως αυτοτελές ποινικό αδίκημα, ενισχύονται οι κυρώσεις, και εξασφαλίζεται ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος και η διερεύνηση περιπτώσεων βίας μέσω των Επιθεωρήσεων εργασίας ή άλλων αρμοδίων φορέων.
  • Συνέβαλε στην θέσπιση αυστηρότερων μέτρων καταπολέμησης των φαινομένων εμπορίας ανθρώπων (τράφικινγκ) στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ για την προστασία των γυναικών, μέσα από την επικαιροποίηση της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας και την ποινικοποίηση μορφών αδικημάτων στα ζητήματα του καταναγκαστικού γάμου, παρένθετης κύησης και παράνομης υιοθεσίας. Περιλαμβάνει την υποχρέωση για τις χώρες της ΕΕ να επιβάλλουν κυρώσεις στα άτομα που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν υπηρεσίες παρεχόμενες από θύματα εμπορίας ανθρώπων. Πέτυχε τέλος, την ενίσχυση της στήριξης και της βοήθειας προς τα θύματα, καθώς και μέτρα πρόληψης.
  • Για την επαγγελματική και εργασιακή ενδυνάμωση των γυναικών,  όπου στην Ελλάδα και στην ΕΕ επικρατούν ακόμη μεγάλες ανισότητες, η Έλενα Κουντουρά διεκδίκησε και πέτυχε μέτρα μισθολογικής διαφάνειας που ισχύουν πλέον για τις μεγάλες επιχειρήσεις στην ΕΕ με στόχο τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς οι γυναίκες σήμερα στην Ελλάδα αμείβονται 10% λιγότερο από τους άνδρες για εργασία ίσης αξίας.
  • Συνδιαμόρφωσε την Οδηγία Women on Boards, που υποχρεώνει από το 2026 το 33% των διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιρειών να αποτελείται από γυναίκες.
  • Εισηγήθηκε μέτρα για την ενθάρρυνση των κοριτσιών να σπουδάσουν και να εργαστούν στα επαγγέλματα του μέλλοντος,  στις επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά, γνωστά ως STEM.

 

Αντιμετώπιση Ενεργειακής Κρίσης – Ακρίβειας

Στα κεντρικά ζητήματα στην ζωή και την καθημερινότητα των Ελλήνων που επηρεάστηκαν από τις κρίσεις της τελευταίας πενταετίας με αιχμή την ενεργειακή κρίση, την  ξέφρενη ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, η Έλενα Κουντουρά πίεσε την Κομισιόν για ευρωπαϊκές προοδευτικές λύσεις. 

 

  • Διεκδίκησε οριζόντια ευρωπαϊκά μέτρα για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με πλαφόν στα κέρδη και φορολόγηση υπερκερδών των εταιρειών, πάταξη της αισχροκέρδειας και των καρτέλ και προστασία των καταναλωτών. 
  • Συνέβαλε καταλυτικά στη θέσπιση ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού με βάση το κόστος ζωής και συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Πίεσε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο ενεργειακό κόστος, για τις ευάλωτες ομάδες  των πολιτών και την προστασία των καταναλωτών απέναντι στις καταχρηστικές ρήτρες αναπροσαρμογής. Πέτυχε να θεσπιστεί η προστασία των νοικοκυριών και να μπει τέλος στις αποσυνδέσεις ρεύματος.
  • Διεκδίκησε τη δημιουργία νέου ταμείου  αλληλεγγύης από ευρωομόλογο για την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια σε κάθε κράτος μέλος.
  • Πίεσε για το δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών υποδομών και του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας, ως κοινωνικού αγαθού.
  • Διεκδίκησε με παρεμβάσεις της μειώσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα ευρωπαϊκά επίπεδα και τη μείωση των επιτοκίων τραπεζικών χορηγήσεων. 
  • Για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα όπου το 40% του εισοδήματος του μέσου νοικοκυριού ξοδεύεται για τις ανάγκες στέγασης, η Έλενα Κουντουρά διεκδίκησε από την Κομισιόν αλλαγή των ευρωπαϊκών κανόνων ώστε  να επεκταθεί η χρηματοδοτούμενη κοινωνική στέγαση σε μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών και όχι μόνο των πιο ευάλωτων.