Έλενα Κουντουρά : κανείς δεν πιστεύει τα «fake news» της αντιπολίτευσης

9073

Συνέντευξή της τ. υπουργού τουρισμού Ελενας Κουντουρά στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά στο «Έθνος της Κυριακής» για την υποψηφιότητά της για την ευρωβουλή, τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές και το δίλημμα της ευρωμάχης (12/5/2019)

Έλενα Κουντουρά υπουργός τουρισμού 2015-2019, υποψήφια Ευρωβουλευτής

Ερώτηση : Κυρία Κουντουρά, γιατί επιλέγετε την ευρωβουλή για τα επόμενα βήματά σας;

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες για την Ευρώπη. Τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή θα χαραχθούν και θα υλοποιηθούν οι  πολιτικές που θα καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης, το μέλλον των κρατών-μελών και φυσικά  το μέλλον της Ελλάδας.

Η Ελλάδα  πρέπει να έχει δυναμικό ρόλο και ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να στηρίξουμε προοδευτικές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, απέναντι στις πολιτικές των αριθμών και της λιτότητας που επικράτησαν και  έφεραν φτώχεια και ανεργία.

Ως Υπουργός Τουρισμού αξιοποίησα όλες τις  ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη, όταν ισχυροποιήσαμε  το θεσμικό μας ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων και χάραξης αναπτυξιακών πολιτικών στον τουρισμό, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, τον ΟΟΣΑ, το  Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού. Με σκληρή και μεθοδική δουλειά πετύχαμε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων  στον παγκόσμιο τουρισμό. Έχτισα σχέσεις εμπιστοσύνης σε κορυφαίο επίπεδο με παγκόσμιους θεσμούς, και με παρέμβασή  μου αποκτήσαμε εκπροσώπησε διεθνείς οργανισμούς για πρώτη φορά.

Σε αυτό το πλαίσιο και με συνεχείς επαφές μου τα προηγούμενα χρόνια στις Βρυξέλλες ανέλαβα πρωτοβουλίες διεκδικώντας ο τουρισμός να μπει υψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης, και να υπάρξει μια  κοινή ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική. Με αυτήν την εμπειρία, και με τη δύναμη του ελληνικού λαού θα αγωνιστώ και στην Ευρωβουλή, με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος που εργάστηκα για την αναπτυξη του τουρισμού μας, για να διεκδικήσω περισσότερα οφέλη για τη χώρα μας. Για μία Ελλάδα ισχυρή, πρωταγωνίστρια  σε μία Ευρώπη δημοκρατική, δίκαιη και αλληλέγγυα.

 Ερώτηση : Είναι το ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιπροσωπευτικό για σάς; Το ρωτώ γιατί πολλοί σάς κατηγορούν ότι πολιτικά δεν βρίσκεστε κοντά σ’ αυτόν τον χώρο…

Σε όλη μου την πολιτική διαδρομή αγωνίστηκα πάντοτε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και πέρα από στενά κομματικά όρια. Από το 2004 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρωτοστάτησα και στήριξα όλες τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για την ελληνική κοινωνία.  Συμμετείχα στην Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων, όπως επίσης και στην Επιτροπή Ισότητας και μη-Διακρίσεων. Έχω διατελέσει Γραμματέας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και στήριξα όλα τα  προοδευτικά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνησή μας προς όφελος της κοινωνίας, όπως για την ισότητα των δύο φύλων, την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και την απλή αναλογική.Με την προσφορά μου στην UNESCO, στήριξα τις κοινωνικές δομές για τους άστεγους. Συντάχθηκα με την Κιβωτό του Κόσμου, από τα πρώτα βήματά της και με τον Πατέρα Αντώνιο. Είμαι πρόεδρος στη Europa Donna Hellas, για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, την πρόληψη, την ενημέρωση και τη διεκδίκηση καλύτερων υπηρεσιών υγείας για τους ασθενείς. Και έχω επίσης διατελέσει Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για τον Κοινωνικό Εθελοντισμό, και για τη διάδοση του ελληνικού Παραολυμπιακού Αθλητισμού. Η προσφορά είναι για μένα στάση ζωής. Οι  άνθρωποι της προσφοράς είναι απέναντι στις ακρότητες, απέναντι στις  διακρίσεις και τους αποκλεισμούς. Έχω ταχθεί ανοικτά με τις δημόσιες τοποθετήσεις μου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ακροδεξιές αντιλήψεις.  Ανταποκρίθηκα σε αυτήν την τιμητική  πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είμαι υποψήφια Ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μια επιλογή που ήρθε σε φυσική συνέχεια της πορείας και του έργου μου. Αυτή η  συμμαχία απευθύνεται σε  όσους έχουν αποδείξει ότι εργάζονται με γνώμονα το συμφέρον των πολλών, χωρίς διακρίσεις, για το καλό της πατρίδας μας.

Ερώτηση: Θεωρείτε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μαζί με το οικονομικό επιτελείο επαρκή για να διορθώσουν αδικίες;

 Η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 άλλαξε σελίδα. Ανακτήσαμε τον έλεγχο και την ευθύνη  να σχεδιάζουμε το μέλλον μας, να συμμετέχουμε ισότιμα στις παγκόσμιες εξελίξεις. Τίποτε σήμερα δεν θυμίζει την αρνητική εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα πριν το 2015.Σας θυμίζω ότι είχαμε παραλάβει άδεια ταμεία και μία χώρα σε κατάρρευση, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι μέτρα μόνιμα. Από  τον περασμένο Σεπτέμβρη και μετά, ψηφίζουμε μόνο θετικά μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων, η κατάργηση του υποκατώτατου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Φυσικά,υπάρχουν πολλά ακόμη που είναι να γίνουν και έχουμε δρομολογήσει,  για να αποκατασταθούν οι αδικίες του παρελθόντος εις βάρος του ελληνικού λαού.

Αισθάνομαι πολύ περήφανη που με τη δουλειά μου και το έργο μου ως Υπουργός Τουρισμού, συνέβαλα σε αυτήν την εθνική προσπάθεια για την ενίσχυση της οικονομίας μας, και η μεγάλη επιτυχία του τουρισμού δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, προσέλκυσε νέες μεγάλες επενδύσεις, απογείωσε τα εθνικά  μας έσοδα,  και έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να υλοποιούμε την οικονομική και κοινωνική μας πολιτική.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν και στον τομέα του Τουρισμού όπως πχ η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ;

Διεκδίκησα από την πρώτη στιγμή τη μείωση των φορολογικών βαρώνστον τουρισμό, που στήριξε την Ελλάδα στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει τον τουριστικό κλάδο ότι μόλιςδημιουργούνταν ο δημοσιονομικός χώρος, θα υπήρχε ελάφρυνση και για τον τομέα του τουρισμού. Η κυβέρνησή μας ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που αναγνώρισε την τεράστια αξία του τουρισμού ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία, και είμαι πολύ ικανοποιημένη   που η δέσμευση αυτή απέναντι στον τουριστικό κλάδο,άμεσα έγινε πράξη. Η μεγάλη μείωση του ΦΠΑ  στην εστίαση από το 24% στο 13% άμεσα, αλλά και το 2020 η εστίαση και η διαμονή που θα μειωθούν από το 13% στο 11% θα κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό τον ελληνικο τουρισμό τα  επόμενα χρόνια.

Ερώτηση : Η κυβέρνηση μόλις ανανέωσε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές πιστεύετε ότι ο κ. Μητσοτάκης «νομιμοποιείται» να θέσει ζήτημα άμεσων εκλογών;

Με την πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης αποδείχθηκε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Ελλάδα από το σκοτάδι και την έφερε στο φως.

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναγνωρίζει ότι η κυβέρνησή μας με σχέδιο, με συνέπεια, με σεβασμό στις θυσίες του, έβγαλε την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια. Σταθεροποίησε την χώρα. Οδήγησε την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Βγήκαμε με επιτυχία στις αγορές, ενώ τα επιτόκια δανεισμού σήμερα βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο ακόμη και από την προ-κρίσης εποχή.   Μείωσε την ανεργία κατά 10 μονάδες,  η οποία σήμερα βρίσκεται στο 18%, από το  28% που ήταν το 2014. Ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος. Επαναρύθμισε την αγορά εργασίας. Στήριξε τις ευάλωτες ομάδες, και θεμελίωσε μία  νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα.

Σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός δεν πιστεύει τις κενές υποσχέσεις της αντιπολίτευσης που χρησιμοποιεί  απειλές, χαρακτηρισμούς, συκοφαντίες, σκανδαλολογία και κατασκευάζει τα πιο απίθανα fakenews, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο του, αλλά και δεν διστάζει να υπονομεύσει το εθνικό συμφέρον και την ίδια την πατρίδα.

Στις  ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα απορρίψουν αυτούς που χρεωκόπησαν την Ελλάδα και φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία.Αυτούς που κατήργησαν στο Δημόσιο τομέα τα δώρα στους μισθούς και συντάξεις, ενώ  σήμερα που τα  επαναφέρει η κυβέρνησή μας, δυσανασχετούν υπονοώντας ότι  εάν επανεκλεγούν θα τα καταργήσουν ξανά, και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί για μία ακόμη φορά τον  Αλέξη Τσίπρα, και θα δώσει την νίκη σε αυτήν την κυβέρνηση που εργάστηκε σκληρά με σχέδιο και έργο για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων. Όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας έγιναν πράξη και νόμοι του  κράτους. Και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την οικονομική και κοινωνική ευημερία, με αναπτυξιακό πρόγραμμα και σεβασμό στους Έλληνες πολίτες. Αντίθετα με την αντιπολίτευση, που υποκρύπτει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, απέναντι σε κάθε κοινωνική διεκδίκηση.

Ερώτηση : Από την επαφή σας με τον κόσμο αυτές τις ημέρες που βρίσκεστε σε περιοδείες τι καταλαβαίνετε ότι επιζητεί η κοινωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κόσμος, που έχει κουραστεί από τα τόσα χρόνια κρίσης και λιτότητας, ενδιαφέρεται  για τη βελτίωση της καθημερινότητάς του και την πορεία της οικονομίας. Επιζητεί  εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και να  μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Μπροστά στα κρίσιμα αυτά ζητήματα, αδιαφορεί και απέχει από τα  πολιτικά κουτσομπολιά, αναγνωρίζει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων,  και ενοχλείται από τη μικροπολιτική που προσπαθεί να επιβάλει η αντιπολίτευση με τα φιλικά της ΜΜΕ. Δεν θέλει να ακούει ανούσιες υποσχέσεις, προσβολές και σκανδαλολογία.

Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα που κράτησε την Ελλάδα όρθια, έδωσε ανάσα στην ελληνική κοινωνία και τη στήριξε. Οι πολίτες είναι ευχαριστημένοι  από τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, μέτρα με σαφές   κοινωνικό πρόσημο και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Με αυτό το νέο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε, και με τη στήριξη  της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνησή μας  ανανέωσε την εμπιστοσύνη της Βουλής και με αυτό θα διεκδικήσει και την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κόσμου στις 26 Μαΐου στις ευρωεκλογές, αλλά και στις  εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Εν τέλει ποιο είναι το δίλημμα της ευρωμάχης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε με αξίες και αρχές, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την δικαιοσύνη, και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Όμως στην πορεία εφαρμόστηκαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές και πολιτικές λιτότητας που επέφεραν οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Οι ευρωπαϊκές  πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την κρίση φέρουν βαριά ευθύνη για τις τεράστιες συνέπειες των επιλογών τους στους λαούς της Ευρώπης.  Φέρουν ευθύνη για την διεύρυνση των ανισοτήτων εντός των κρατών-μελών, για  την εκτίναξη της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους και τις γυναίκες, για  την εργασιακή ανασφάλεια και τη συρρίκνωση των κοινωνικών κατακτήσεων. Πρόκειται για επιλογές που δίχασαν την Ευρώπη, και προκάλεσαν την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί στην Ευρώπη με μία ισχυρή πολιτική προοδευτική πρόταση απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, στις  ακραίες φωνές, στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Θέλουμε να δώσουμε λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, την κοινωνία, την απασχόληση, την κλιματική αλλαγή, τη  βιώσιμη ανάπτυξη. Θέλουμε να στηρίξουμε  τους  πιο αδύνατους, να άρουμε  τις ανισότητες, και να δημιουργήσουμε  ίσες ευκαιρίες και οφέλη για όλους τους λαούς. Θέλουμε μία  Ελλάδα ισχυρή και μία Ευρώπη βαθιά δημοκρατική κι ανθρώπινη, που να μη διχάζει, αλλά να ενώνει.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές θα είναι νίκη απέναντι στις δυνάμεις που επιδιώκουν να συνεχίσουν τις καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος. Θα είναι νίκη  και  στην Ελλάδα απέναντι σε εκείνους που ευθύνονται για την ελληνική κρίση, την οικονομική και κοινωνική παρακμή,  και προσβλέπουν στην επιστροφή τους στην εξουσία, για να συνεχίσουν το καταστρεπτικό τους έργο.

πηγή: ΕΘΝΟΣ