Έλενα Κουντουρά: Ιστορική η ψήφιση της πρώτης Οδηγίας για ευρωπαϊκή νομοθεσία στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

38112

«Υπερήφανη που συνέβαλα με την έκθεση μου και μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πετύχαμε αυτήν την ιστορική εξέλιξη.”

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά χαιρέτισε ως ιστορική τη σημερινή  υπερψήφιση της πρώτης ευρωπαϊκής οδηγίας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, με την οποία η  Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά για πρώτη φορά εναρμονισμένη νομοθεσία, που ποινικοποιεί μορφές έμφυλης βίας ως εγκλήματα και ενισχύει την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων.

Η Έλενα Κουντουρά, ως εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά» και εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, αγωνίστηκε αυτά τα πέντε  χρόνια για να έρθει η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία, που θα διορθώσει σημερινές στρεβλώσεις και κενά στις εθνικές νομοθεσίες.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν από τις 8 Μαρτίου 2022 που η Κομισιόν έφερε την πρόταση Οδηγίας, και ενώ είχαν προηγηθεί διεργασίες και πιέσεις από την αρχή της θητείας για να δημιουργηθεί το  σχετικό  νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Οδηγία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου με συντριπτική πλειοψηφία και θα πρέπει να εφαρμοστεί από τα κράτη-μέλη εντός τριών ετών.

Παρότι η οδηγία δεν είναι ολοκληρωμένη και δεν αρκεί να αντιμετωπιστούν όλες οι μορφές βίας, που σε όλη την Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ελλάδα καταγράφουν έξαρση, είναι ωστόσο ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Συγκεκριμένα, για  πρώτη φορά ποινικοποιούνται βάσει πλέον ευρωπαϊκής νομοθεσίας,  μορφές βίας όπως ο καταναγκαστικός  γάμος, ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων και η έμφυλη βία στο διαδίκτυο.

Ποινικοποιούνται αδικήματα που διαπράττονται στο διαδίκτυο, όπως η δημοσίευση ιδιωτικών πληροφοριών και η αποστολή εικόνων γεννητικών οργάνων χωρίς τη συγκατάθεση του προσώπου που αυτές αφορούν.

Η Οδηγία προβλέπει ενισχυμένη πρόσβαση των θυμάτων σε δομές προστασίας, για την ασφάλεια και την υγεία τους, σωματική και ψυχική,  καθώς και  σε  υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Βάσει των διατάξεων της Οδηγίας, οι αρχές των κρατών μελών θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες για  τη συλλογή και την κοινοποίηση στοιχείων,  και για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, σχετικά με το γεγονός ότι η σεξουαλική επαφή ελλείψει συναίνεσης αποτελεί ποινικό αδίκημα, με στόχο την πρόληψη των βιασμών.

 

H ομιλία της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:

«Μία στις τρεις γυναίκες έχει βιώσει τον εφιάλτη της έμφυλης βίας και μία στις είκοσι έχει πέσει θύμα βιασμού, συχνά χωρίς δικαίωση, στήριξη και προστασία από την Πολιτεία.

Στην Ελλάδα μόνο το περασμένο έτος κατήγγειλαν βία 10.000 γυναίκες και διαπράχθηκαν 15 γυναικοκτονίες.

Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την προστασία των γυναικών και των παιδιών.

H Οδηγία δεν είναι τέλεια. Είναι όμως το πρώτο βήμα. Θα  τη θέλαμε πολύ πιο φιλόδοξη. Είναι όμως η πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία που ψηφίζουμε για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και ποινικοποιούμε οριζόντια σε όλα τα κράτη-μέλη μορφές βίας, όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο καταναγκαστικός παιδικός γάμος και η έμφυλη βία στο διαδίκτυο.

Ενισχύουμε την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την πρόσβασή τους στη  δικαιοσύνη, σε υπηρεσίες υγείας και εξειδικευμένη υποστήριξη.

Και είμαι πολύ υπερήφανη που συνέβαλα με τις παρεμβάσεις μου και με την έκθεση μου, μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και πετύχαμε αυτήν την ιστορική εξέλιξη.”

H παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά: