CANCER WEEK / Boussias forum – Η Έλενα Κουντουρά για τις πολιτικές της ΕΕ κατά του καρκίνου

5765

Η ομιλία της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά στο συνέδριο για της εβδομάδα καρκίνου 18-22 Οκτωβρίου 2021, που διοργάνωσε η εταιρία Boussias, στην οποία αναφέρθηκε στις πολιτικές που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Αγαπητές φίλες και  φίλοι,

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχω  την χαρά να βρίσκομαι μαζί σας σε αυτό  το εξαιρετικά  σημαντικό επιστημονικό συνέδριο που αποτελεί πηγή και πυρήνα γνώσης, πληροφόρησης και ενημέρωσης στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Ως ευρωβουλευτής, και μέλος της Ομάδας των Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου, αλλά και ως Πρόεδρος της EUROPA DONNA HELLAS έχω πολυετή  ενεργή δράση και διεκδίκηση για τα  ζητήματα του καρκίνου, και γνωρίζω καλά  τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις αγωνίες που βιώνουν οι ασθενείς αλλά και η οικογένειά τους, στον αγώνα τους για τη ζωή.

Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έχει πραγματικά αφιερωθεί στο στόχο  η υγεία να καταστεί πρώτη  προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Με την πολύτιμη εμπειρία και την αποφασιστικότητά της, διαμόρφωσε και  παρουσίασε ένα ολιστικό, φιλόδοξο σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μας κάνει να αισιοδοξούμε, και το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Πρέπει όμως  αυτόν τον αγώνα να τον δώσουμε όλοι μαζί: οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι εθνικές κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας,  αρμόδιοι οργανισμοί και φορείς, επιστήμονες, ερευνητές και η κοινωνία.

Και να  εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου στην πράξη.

Στο περσινό συνέδριό σας, είχα αναφερθεί  στους κλυδωνισμούς που επέφερε η πανδημία  στα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλήττοντας ιδιαίτερα τους ασθενείς με καρκίνο. Σήμερα, ένα χρόνο μετά η εικόνα που έχουμε είναι πολύ ξεκάθαρη. Εξαιτίας των  περιορισμών στην κυκλοφορία και  της αδυναμίας των υγειονομικών συστημάτων να ανταποκριθούν στην αυξημένη πίεση, εκατομμύρια θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις καθυστέρησαν ή αναβλήθηκαν. Οι επανέλεγχοι  και οι προληπτικές εξετάσεις  επίσης επηρεάστηκαν λόγω και του φόβου μετάδοσης του ιού. Αυτό αναπόφευκτα οδήγησε σε καθυστερήσεις στις διαγνώσεις και επομένως σε λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης. Ενώ ακόμη και σήμερα, ένας στους πέντε ασθενείς στην Ευρώπη δεν λαμβάνει ακόμη τη θεραπεία ή την χειρουργική αντιμετώπιση που χρειάζεται.

Έχουμε λοιπόν ανάγκη από  ισχυρά συστήματα υγείας, πιο ανθεκτικά, και πιο βιώσιμα, που θα εγγυώνται την απρόσκοπτη και ίση πρόσβαση όλων των πολιτών. Αυτή η αναγκαία συνθήκη επιβάλλει να εξασφαλίσουμε επαρκείς ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους σε επενδύσεις στην υγεία, την περίθαλψη, τη διάγνωση, την  πρόληψη και την έρευνα, με στήριξη των δομών και με την ενίσχυση του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού.

Χρειαζόμαστε παράλληλα την οριζόντια διασύνδεση της πολιτικής για την υγεία με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές και το σχεδιασμό για την  κοινωνική συνοχή, για την οικονομία,  την παιδεία, την εργασία, τη ισότητα των φύλων και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.

Και πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα στο κρίσιμο μέτωπο που είναι να αμβλύνουμε και να εξαλείψουμε τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας, τόσο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, όσο και μεταξύ της ίδιας τους της χώρας.

Ήδη, μας απασχολεί το ζήτημα της βελτίωσης της οδηγίας για τη  διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη,  ώστε  σε επίπεδο κρατών-μελών να ενισχυθεί η συνεργασία και ο συντονισμός και να εξαλειφθούν οι ανισότητες στην ιατρική αντιμετώπιση και την πρόσβαση σε νέα φάρμακα και τις πιο σύγχρονες θεραπείες.

Ταυτόχρονα, ακόμη και μέσα στην ίδια χώρα, οι  κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών, οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες και συνολικά οι πιο  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης, θεραπείας, αλλά και  τακτικών ελέγχων, πρόληψης και ψυχολογικής υποστήριξης.

Για όλα τα ζητήματα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και καταθέτει προτάσεις και συστάσεις.

Όπως ίσως γνωρίζετε,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συστήσει την ΒECA, την Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.

Η Επιτροπή αυτή έχει ήδη καταρτίσει έκθεση πρωτοβουλίας ως τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ευρωπαϊκό σχέδιο  για τον αγώνα κατά του καρκίνου,  με προτάσεις για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του.

Η Έκθεση αυτή αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, και έχουν κατατεθεί 1537 τροπολογίες, καταδεικνύοντας τη σημασία που δίδεται σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα.

Θα ήθελα να σταθώ ακόμη σε ορισμένα ζητήματα που περιλαμβάνονται ήδη στο ευρωπαϊκό σχέδιο, και που η έκθεση της ειδικής Επιτροπής ΒECA διαπραγματεύεται, τα οποία  θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά.

Το πρώτο αφορά στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Χιλιάδες παιδιά σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση νοσούν. Απαιτούνται μέτρα όχι μόνο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου στα παιδιά και τη στήριξη των οικογενειών τους, αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα να επανέλθουν σε  μία φυσιολογική ζωή μετά τη θεραπεία τους.

Το δεύτερο αφορά  στην  καθιέρωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ως βασικού παράγοντα πρόληψης. Είναι προτεραιότητα σε όλα τα κράτη-μέλη να διαμορφώσουμε άμεσα συνεκτικές πολιτικές με στοχευμένα μέτρα για την  ενθάρρυνση όλων των πολιτών κάθε ηλικίας να φροντίσουν την υγεία τους και τη  διατροφή τους, να απαλλαγούν από την  εξάρτηση τους από βλαβερές ουσίες όπως ο καπνός και το αλκοόλ, να εντάξουν συστηματικά την άσκηση στις καθημερινές τους δραστηριότητες, και να προγραμματίζουν τακτικούς ελέγχους για την υγεία τους.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στη σημασία των εκστρατειών και προγραμμάτων ενημέρωσης της κοινωνίας για όλες τις μορφές καρκίνου.  Ο Οκτώβριος όπως γνωρίζετε είναι ο μήνας για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Η  Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία για τον καρκίνο του μαστού Europa Donna έχει σημαντική  δικτύωση σε όλη την Ευρώπη έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις προς την Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει επηρεάσει πολλά ψηφίσματα υπέρ των ασθενών.  Στη Europa Donna Hellas, όπου έχω την χαρά και τιμή να είμαι Πρόεδρος,  διεκδικούμε ένα ολιστικό εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα και προχωρούμε σε συστηματικές δράσεις ενημέρωσης.

Μία από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβα ήταν η δημιουργία ενός τηλεοπτικού σποτ από τη Europa Donna Hellas, που ήδη προβάλλεται αυτόν τον μήνα και όπου συμμετέχουν αφιλοκερδώς δυναμικές και επιτυχημένες γυναίκες προωθώντας τη σημασία της πρόληψης μέσα από απλές και καθημερινές συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για την υγεία του μαστού.  Θα ήθελα λοιπόν να κλείσω με την παρουσίαση αυτού του σύντομου σποτ, ως ένα μήνυμα ζωής, υγείας και αγάπης, για κάθε γυναίκα και κάθε άνδρα.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.