12 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

10854

Αφρική, Ασία, Νότια Αμερική και δυστυχώς Ευρώπη. Παιδιά που εργάζονται σε φυτείες, ορυχεία, λατομεία, εργοστάσια και άλλους επικίνδυνους χώρους. Χειρίζονται χημικά υλικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν από κάποιο ατύχημα, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρόνιους ασθενής. Τα στοιχεία που βλέπουν το φώς της ημέρας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, για να μην πω απελπιστικά.

Η UNICEF και η Διεθνή Οργάνωση Εργασίας μιλούν για πάνω από 200 εκατομμύρια εργαζόμενα ανήλικα παιδιά. Παιδιά που δεν παίζουν, δεν γελάνε, που δεν πηγαίνουν σχολείο, δεν ζουν καν παιδικά χρόνια. Παιδιά, που αντί να παίρνουν τα απαραίτητα εφόδια για μια καλύτερη ζωή, εργάζονται κάτω από άσχημες συνθήκες σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες και βλάπτουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. 73 εκατομμύρια από αυτά τα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ενώ κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες σκοτώνονται σε ατυχήματα κατά την διάρκεια της εργασίας που τους έχει επιβληθεί.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας στις 12 Ιουνίου καθιερώθηκε με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Η UNICEF ήδη ξεκίνησε με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας μια κοινή προσπάθεια στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, να βάλουν επιτέλους φραγμό στην εργασία των παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και να προωθήσουν την εγγραφή τους σε σχολεία. Η χρονιά φέτος είναι αφιερωμένη από την UNICEF στην παιδική εργασία στον αγροτικό τομέα, που απασχολείται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων παιδιών. Και ενώ υπάρχει πρόοδος και ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παγκοσμίως πέφτει χρόνο με τον χρόνο, παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι εγκληματικό σήμερα στον 21ο αιώνα, στην εποχή της ανάπτυξης και της τεχνολογίας, να εξακολουθεί να υπάρχει εκμετάλλευση παιδικής εργασίας. Θεωρώ ότι το χρέος όλων μας, είναι να βρεθούν λύσεις που θα δώσουν ένα οριστικό τέλος σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, που αντί να δημιουργεί ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, καταστρέφει το μέλλον των επόμενων γενεών.