Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι δύο Εκθέσεις της Έλενας Κουντουρά για την «Οδική Ασφάλεια» & τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά»

3094

Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις εκθέσεις που κατάρτισε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά για δύο εξαιρετικά κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα: τη «Στρατηγική της ΕΕ στην Οδική Ασφάλεια έως το 2030»  και τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά»

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τέθηκαν για ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ταυτόχρονα δύο εκθέσεις από Ευρωβουλευτή της Ελλάδας.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / TheLeft

Η Έλενα Κουντουρά ήταν εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις δύο εκθέσεις, τις οποίες κατάρτισε ταυτόχρονα στο πλαίσιο πολύμηνων διαπραγματεύσεων με όλες τις πολιτικές ομάδες και με φορείς, ώστε  να κατατεθούν έγκαιρα προτάσεις στην Κομισιόν για αυτά τα ζητήματα που απασχολούν συνολικά την κοινωνία και αποτελούν ύψιστης σημασίας πολιτικές προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, με την πρώτη  έκθεση για την οδική ασφάλεια, η  Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  κατάρτισε  έναν οδικό χάρτη  προς την Κομισιόν για να στηρίξει την  ευρωπαϊκή στρατηγική με στόχο τη μείωση κατά 50% των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία έως το 2030.  Η έκθεση περιλαμβάνει σειρά προτάσεων για πιο ασφαλείς υποδομές, πιο ασφαλή οχήματα, πιο ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και ένα φιλόδοξο πλαίσιο πολιτικής για το μέλλον.

Στις προτάσεις της Έλενας Κουντουρά που υιοθετήθηκαν είναι μεταξύ άλλων η καθιέρωση οριζόντια στις πόλεις της ΕΕ των  30 χλμ./ώρα ως ανώτατο όριο ταχύτητας, η μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, η εκπόνηση προγραμμάτων οδικής ασφάλειας από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους  και κατά προτεραιότητα στήριξη των έργων με το μεγαλύτερο όφελος για την ανθρώπινη ζωή, όπως και η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τις οδικές μεταφορές.

Η δεύτερη έκθεση της Έλενας Κουντουρά για τον  «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά», υιοθετήθηκε  στο ακέραιο ως θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θεωρείται έκθεση-σταθμός που έρχεται,  σε μία περίοδο έξαρσης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, να δώσει συγκεκριμένες λύσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Ζητείται  από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, αφενός η δημιουργία ενός ολιστικού θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στην ΕΕ, και αφετέρου η  απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και παιδιών,θυμάτων της ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας, στις υποθέσεις επιμέλειας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι με την έκθεση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίθεται μεταξύ άλλων κατά της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας διότι η κάθε υπόθεση είναι διαφορετική και πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση  σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Όπως επίσης απορρίπτει το σύνδρομο γονικής αποξένωσης και συναφών όρων και μάλιστα ζητείται να μην αναγνωρίζονται στην εθνική νομοθεσία και τις δικαστικές πρακτικές.

Οι εκθέσεις αυτές θα κατατεθούν στην Κομισιόν ως θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες.