Συνέντευξη στο Περιοδικό «ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

16277

1. Κυρία Κουντουρά, είστε μία επιτυχημένη, δραστήρια επαγγελματίας αλλά και μια τρυφερή μητέρα. Πόσο εύκολα μπορούν να συνδυαστούν οι ρόλοι αυτοί;

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Έχω μάθει να αγωνίζομαι σκληρά και να ολοκληρώνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι αναλαμβάνω. Μετά την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και την τιμή που μου έκαναν οι συμπολίτες μου στην Αθήνα, σίγουρα άλλαξε ο τρόπος ζωής μου. Η Βουλή έγινε πραγματικά το δεύτερο σπίτι μου και συμμετέχω σε όλες τις εργασίες της. Άρα το βασικό θέμα που αντιμετώπισα για να επιτύχω τις ισορροπίες ήταν να προσαρμόσω και να οργανώσω σωστά το χρόνο μου, ώστε να αντεπεξέλθω στις κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις.

Θα  ήταν αναληθές να πω ότι όλα είναι εύκολα. Χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια και πάνω από όλα σωστός προγραμματισμός.  Τα παιδιά έχουν διαίσθηση και ένστικτο. Καταλαβαίνουν πότε τα αγαπούν  και σίγουρα προσαρμόζονται πιο εύκολα από εμάς τους μεγάλους . Είναι πολύ σημαντικό για κάθε γυναίκα να έχει τη στήριξη του συζύγου της και της οικογένειας της στις επιλογές της . Με το σύζυγο μου έχουμε συμφωνήσει να αναπληρώνει ο ένας το κενό του άλλου και έτσι τα παιδιά νιώθουν πάντα την αγάπη και την ασφάλεια που χρειάζονται.  Έχω την απόλυτη στήριξη του συζύγου μου και την αμέριστη βοήθεια του σε αυτή μου τη προσπάθεια.

2. Κάνατε διεθνή καριέρα στη βιομηχανία της μόδας και ασχοληθήκατε με την έκδοση γυναικείων περιοδικών. Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με την πολιτική;

Η καθιέρωση μου στη βιομηχανία της μόδας ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς σε ένα χώρο που όπως γνωρίζεται είναι πολύ ανταγωνιστικός. Είχα μια επιτυχημένη  επιχειρηματική  δραστηριότητα στις εκδόσεις για περίπου 8 χρόνια την οποία και εγκατέλειψα από τη στιγμή που εκλέχθηκα. Όταν είσαι ειλικρινής και εργάζεσαι σκληρά να υλοποιήσεις το έργο που έχεις αναλάβει το μόνο που εισπράττεις είναι η εκτίμηση και ο σεβασμός όλων. Η πολιτική για μένα ήταν μια φυσική συνέχεια της δικής μου στάσης ζωής η οποία ταυτίζεται απόλυτα με την προσφορά. Η ενασχόληση με τα κοινά από τα φοιτητικά μου χρόνια ήταν κάτι πολύ οικείο για μένα . Η υποψηφιότητα μου στην Α’ Αθήνας ήταν απόφαση η οποία προήλθε μετά από την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο πρόεδρος και πρωθυπουργός κ. Κώστα Καραμανλής. Ήθελα πάντα να προσφέρω και είμαι ευτυχισμένη όταν βοηθώ τους συνάνθρωπους μου. Εκλέχθηκα για να εκπροσωπήσω τους συμπολίτες μου που με εμπιστεύθηκαν με υπευθυνότητα και με ειλικρίνεια. Η πολιτική για μένα είναι λειτούργημα.  Με τη συμμετοχή μου στον πολιτικό στίβο έχω σαν στόχο να συνεισφέρω όσο μπορώ για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη.

3. Όλοι γνωρίζουμε την ιδιαίτερη ευαισθησία σας σε θέματα που αφορούν τη γυναίκα και το παιδί. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να αγωνίζεσαι για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και τι ψυχική «επένδυση» απαιτεί από εσάς;

Τα χρόνια που ζούσα στο εξωτερικό αν και ήμουν μικρή σε ηλικία είχα αναπτύξει φιλανθρωπική δραστηριότητα σε θέματα που αφορούσαν κυρίως τα παιδιά και σας διαβεβαιώνω ότι παγκοσμίως γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε ο αιώνας που διανύουμε να είναι πιο ανθρώπινος. Όλοι θέλουμε μια κοινωνία ανθρωποκεντρική, μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους. Προστατεύοντας τη γυναίκα και το παιδί, προστατεύουμε την ίδια τη ζωή . Από τη θέση που βρίσκομαι σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων και με τις δραστηριότητες μου στις ειδικές μόνιμες επιτροπές και ειδικότερα στην Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θέλω να δώσω όσα περισσότερα μπορώ και εγώ  ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Τα πιο απλά στη ζωή είναι και τα πιο σημαντικά . Αυτό που γεμίζει τη ψυχή μου έτσι απλά είναι ότι δίνοντας έχω ήδη πάρει.  Η κάθε προσπάθεια που κάνουμε για τη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των παιδιών και της γυναίκας πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είναι η κληρονομιά που αφήνουμε στις επόμενες γενιές.

4. Ασχοληθήκατε χρόνια με τον αθλητισμό και υπήρξατε πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλμα εις ύψος και στα 100 μέτρα μετ΄ εμποδίων. Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι η άσκηση για την καλή υγεία του οργανισμού;

Να χρησιμοποιήσω εδώ την ρήση των αρχαίων υμών προγόνων που έλεγαν: «νους υγιής εν σώματι υγιές».
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σήμερα δοκιμάζονται από τους γρήγορους ρυθμούς της κοινωνίας που περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο στο ελάχιστο. Η καθημερινότητα, μας προκαλεί άγχος και εντάσεις. Οι άνθρωποι δεν έχουν πια χρόνο να αθληθούν. Δεν προσέχουν τη διατροφή τους και κάνουν καθιστική ζωή. Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ασθενειών, όπως το άγχος, οι ψυχοσωματικές διαταραχές, και η παχυσαρκία.
Ο αθλητισμός είναι σημαντικό και αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας. Είναι πολιτισμός, διασκέδαση, στόχος, χαλάρωση. Είναι τόπος συνάντησης και σημείο επαφής των ανθρώπων. Χαρίζει γέλιο και χαρά, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αλληλεγγύη, αναπτύσσει το ομαδικό πνεύμα και το ευ αγωνιζεσθαι. Πρέπει να μεταφέρουμε αυτό μήνυμα για να κατανοήσουν όλοι τη δύναμη που έχουν οι αθλητικές δραστηριότητες μέσα στην κοινωνία. Τότε έχουμε πετύχει το στόχο μας. Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

5. Τόσο όταν εργαζόσασταν στον χώρο της μόδας, αλλά και όταν κάνατε προπονήσεις, προσέχατε τη διατροφή σας. Σήμερα συνεχίζεται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή;

Είμαστε ότι τρωμε. Η διατροφή είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα που κανείς πρέπει να προσέχει για να διατηρεί την υγεία του. Το να ακολουθεί κανείς μια ισορροποιημένη και σωστή διατροφή είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Όλοι μας έχουμε την ευχέρεια να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή αρκεί να το επιθυμούμε. Προσπαθώ να μυήσω και τα παιδιά μου στην υγιεινή διατροφή. Είναι τρόπος ζωής.

6. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στα παιδιά, έχει προσλάβει διαστάσεις «μάστιγας». Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Πώς μπορεί η Πολιτεία να συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου της παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια μάστιγα, που έχει πλήξει και τη χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. H Ελλάδα δυστυχώς έχει τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σύμφωνα με μελέτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκύπτει ότι τα Ελληνόπουλα έχουν και τα πρωτεία παγκοσμίως στην παιδική  παχυσαρκία. Έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια μία εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους που δημιουργεί η αισθητή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, κατέδειξε πως σε 20 χρόνια θα χαθούν περισσότερα παιδιά από την κακή διατροφή παρά από τα ναρκωτικά ή το AIDS.

Είναι πράγματι θλιβερό, που οι νέοι σήμερα έχουν εγκαταλείψει την φυσική δραστηριότητα και την άθληση. Η Παχυσαρκία είναι μία ασθένεια της εποχής μας, που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Αν και δεν μπορούμε να καθορίσουμε την κληρονομικότητά μας, σίγουρα μπορούμε να ελέγξουμε τουλάχιστον το τι τρώμε. Ο ρόλος της πολιτείας δεν μπορεί να είναι άλλος από να δώσει τα σωστά κίνητρα σε όλους τους πολίτες, να ασχοληθούν περισσότερο με την φυσική δραστηριότητα και παράλληλα να προσέξουν την διατροφή τους λίγο καλύτερα.