Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

12525

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε ως αναγνώριση της προσφοράς της γυναίκας στην ανάπτυξη και στην ευημερία της οικογένειας και της κοινωνίας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η ισοτιμία ανδρών και γυναικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. «Έλληνες και Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Η Ελληνίδα του σήμερα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών. Η σύγχρονη Ελληνίδα σήμερα, με γνώση, με επιδεξιότητα, με δυναμισμό και ανεξαρτησία, είναι σύζυγος-σύντροφος, μητέρα που μεταφέρει με αγάπη αρχές και αξίες στα παιδιά της, αλλά και επιτυχημένη επαγγελματίας. Παραμένοντας η ψυχή της οικογένειας, έχουμε ένα ρόλο πολυδιάστατο, στον οποίο μάλιστα ανταποκρινόμαστε με δυναμισμό αλλά και με μεγάλη επιτυχία.

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Σήμερα νιώθουμε υπερήφανες για όλα όσα έχουμε κατακτήσει. Και πραγματικά έχουμε πετύχει πολλά. Έχουμε πολλές υποχρεώσεις, οι οποίες ξεκινούν από νωρίς το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ: υποχρεώσεις του σπιτιού, τη φροντίδα των παιδιών μας, την αρμονική σχέση με το σύζυγο, την προσωπική μας περιποίηση και βεβαίως τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Στηρίζουμε την οικογένεια οικονομικά και κάνουμε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία μας στους επαγγελματικούς χώρους, στην αγορά εργασίας και στην παραγωγική διαδικασία. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην εργασία, την οικονομική χειραφέτηση, το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες. Δικαιώματα που, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ήταν δεδομένα και όχι να έχουμε αγωνιστεί τόσο πολύ για να τα κατακτήσουμε. Η γυναίκα κατάφερε να σπάσει τα δεσμά της και να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της και έτσι να προσφέρει όχι μόνο στον εαυτό της και στην οικογένεια αλλά και στην κοινωνία. Πρωταγωνιστεί στη ζωή, μετέχει ενεργά στα κοινά και έχει καταλάβει σημαντικές θέσεις στον δημόσιο βίο, στην πολιτική και γενικότερα σε θέσεις κύρους. Ανταποκρίνεται επάξια σε όλους τους ρόλους, ξεχωρίζει και διακρίνεται.