Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο Delphi Economic Forum IV

1767

Η Έλενα Κουντουρά στο Delphi Economic Forum: Η Yπουργός Τουρισμού παραβρέθηκε ως κεντρική ομιλήτρια στο session για τον τουρισμό («TOURISM POLICY FOR SUSTAINABLE GROWTH / TOURISM FOR TOMORROW: SUSTAINABILITY AND ETHICS») στο πλαίσιο του «DELPHI ECONOMIC FORUM IV – The Challenge of Inclusive Growth» που διοργανώθηκε 28 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου.

Ακολουθεί το σύνολο της ομιλίας της Υπουργού:

«Kυρίες και Κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα, που βρίσκομαι στους Δελφούς στο αρχαίο σύμβολο ενότητας και πνευματικό κέντρο με παγκόσμια ακτινοβολία. ΤοDelphi Economic Forum είναι ένας καταξιωμένος θεσμός με διεθνή εμβέλεια, που φιλοξενεί έναν ανοικτό διάλογο για το μέλλον της Ελλάδας, και εδώ σήμερα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Η κυβέρνησή μας  υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση και τα προγράμματα στήριξης. Και οδηγεί τη χώρα σε μία νέα περίοδο ανάπτυξης και  παραγωγικής ανασυγκρότησης σε υγιείς πλέον βάσεις.

Η αξιοσημείωτη πρόοδος της Ελλάδας στην οικονομία και στο μεταρρυθμιστικό έργο, η ισχυροποίηση του διεθνούς κύρους  και της εξωστρέφειάς μας, η  αναβάθμιση του  ρόλου μας στην ευρύτερη περιοχή για την ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη, αναγνωρίζεται από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Το τουριστικό άλμα που πετύχαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, έχει αναγνωριστεί από όλους  τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς του τουρισμού ως παράδειγμα επιτυχημένης στρατηγικής στον τουρισμό και πρότυπο που μπορούν κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση  στην Ελλάδα που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού ως κινητήρια δύναμη συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία, και ανέδειξε την καταλυτική συμβολή του στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη και την ευημερία.

Με την ενιαία εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας από το 2015, με στρατηγικές συμφωνίες, και αποτελεσματική προώθηση και προβολή διεθνώς, αυξήσαμε στην τετραετία πάνω από 35% τον εισερχόμενο τουρισμό με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.Καταγράψαμε  τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, πάνω από 33 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις το 2018 με την κρουαζιέρα,  9 εκατομμύρια επιπλέον στην τετραετία,  και με συνεχή ρεκόρ τουριστικών εσόδων, που στήριξαν καθοριστικά την Ελλάδα και την οικονομία στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ο τουρισμός συνεισφέρει σήμερα άμεσα και έμμεσα το 25% του ΑΕΠ της χώρας, περίπου 50 δις ευρώ.

Με μεγάλη ικανοποίησή μας είδαμε ότι η ανάπτυξη αυτή  αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου, που ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία του.

Πολύ περισσότερο όμως, ο τουρισμός συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και όλους τους παραγωγικούς κλάδους, τις μεταφορές, την εστίαση, το εμπόριο, την πρωτογενή παραγωγή, τις κατασκευές, την κτηματαγορά.

Δημιούργησε νέες πηγές εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες, από το 28% το 2014, στο 18% το 2018.

Η θεαματική τουριστική ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε, οδήγησε σε έκρηξη των επενδύσεων στην ελληνική τουριστικά αγορά. Υλοποιήθηκαν περισσότερα από 400 επενδυτικά σχέδια την τελευταία τετραετία, και προστέθηκαν 55.000 νέες κλίνες στο ξενοδοχειακό δυναμικό των υψηλών κατηγοριών. Ενώ έχουμε εγκρίνει και προχωρούν σημαντικές νέες στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό το 2019 και τα επόμενα χρόνια.

Ισχυροποιήσαμε το θεσμικό ρόλο και την εκπροσώπηση της Ελλάδας στους διεθνείς φορείς και στα κέντρα αποφάσεων του παγκόσμιου τουρισμού.

Ως  εκλεγμένο μέλος για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, συμμετέχουμε  ενεργά με προτάσεις μας στη χάραξη των πολιτικών για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Σε συνέχεια της  100ης συνεδρίασης της  Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ το 2017 υπό την ελληνική προεδρία, αναλάβαμε για το 2019 θέση αντιπροεδρίας στην Επιτροπή. Έχουμε πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία όπως επίσης και με τον επικεφαλής της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ, τον Αλεν Ντουπεϊρά, που έχουμε την χαρά να συμμετέχει σήμερα στο φόρουμ και τον ευχαριστώ για τη στενή μας συνεργασία.

Χτίσαμε σχέσεις με την παγκόσμια τουριστική αγορά, με διεθνείς φορείς και οργανισμούς, όπως το WTTC, την PATA και το Mediterranean Tourism Foundation.

Η διαρκής ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριών, αλλά των ευκαιριών που δημιουργήσαμε και αξιοποιήσαμε με τη στρατηγική μας και με συγκεκριμένο σχέδιο που υλοποιήσαμε σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους παραγωγικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα.

Όλες αυτές οι επιτυχίες είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Δεν εφησυχάζουμε και έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Τo 2019 είναι μία απαιτητική χρονιά που κρατάει σε εγρήγορση όλη την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά:

  • Γεγονότα στην καρδιά της Ευρώπης, όπως τα «κίτρινα γιλέκα»
  • Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν lowcost αεροπορικές εταιρείες που επηρέασαν τον προγραμματισμό πτήσεων,
  • Ο αυξημένος ανταγωνισμός από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολουθούν επιθετικές επιδοματικές στον τουρισμό και διαθέτουν πολλαπλάσια κονδύλια για τη διαφημιστική προβολή τους
  • Οι επικείμενες ευρωεκλογές,
  • Το Brexit και οι κλυδωνισμοί του στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Όλα αυτά  σε συνδυασμό, με τις μεγατάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό και τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, είναι παράγοντες που συνεκτιμούμε και διαχειριζόμαστε.

Κινούμαστε στρατηγικά, με νέες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες,  ώστε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τα μερίδιά μας, και να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια.

Διεκδικήσαμε επίμονα και εξασφαλίσαμε με παρέμβασή μας, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, να πραγματοποιηθεί  στις 8 Μαρτίου οριζόντιο τεχνικό σεμινάριο για τον τουρισμό της ομάδας εργασίας του άρθρου 50, για τα μέτρα έκτακτου σχεδιασμού και την προετοιμασία όλων των κρατών-μελών για τους πιθανούς κλυδωνισμούς του BREXIT. Είναι μία μεγάλη επιτυχία που ζητήσαμε και  θα συζητηθεί  σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που συνδέονται με τον τουρισμό και τη θωράκισή του.

Στις επαφές μου στις Βρυξέλλες με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς και διοικητικούς φορείς, έχουμε προτάξει την κεντρική μας θέση:

  • ότι ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα, σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές,
  • και ότι τώρα πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και είναι η στιγμή να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στον τουρισμό στην Ευρώπη.

Διεκδικούμε να ενισχυθούν οι πόροι, τα χρηματοδοτικά εργαλεία  και τα αναπτυξιακά προγράμματα για τον τουρισμό, ώστε να συμπεριληφθεί δυναμικά στο  νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020.

Φίλες και φίλοι,

Ο τουρισμός  συνδέεται άμεσα με την  οικονομία, την παραγωγικότητα, την επιχειρηματικότητα,  την εργασία, το περιβάλλον, με την κληρονομιά του κάθε λαού, με το χθες, με το σήμερα αλλά και με το αύριο.

Είναι μία άκρως  ανθρωποκεντρική δραστηριότητα,  που συμβάλλει στην  οικονομική και κοινωνική συνοχή, την ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη.

Έχουμε αναπτύξει τις προτάσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τις  στρατηγικές προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό.

  • Να στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά του τουρισμού μας, και αντιπροσωπεύουν το πιο αυθεντικό κομμάτι της φιλοξενίας.
  • Επίσης να επενδύσουμε στην καινοτομία και την startup επιχειρηματικότητα.
  • Να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την  ψηφιακή μετεξέλιξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση στα ταξίδια και τις μετακινήσεις, και την παροχή σύγχρονων υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.
  • Η συνεργασία, η ανταλλαγή εμπειρίας, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών θα συμβάλλει ώστε να εφαρμόσουμε επιτυχημένα μοντέλα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης του προορισμού, προς όφελος των τουριστών αλλά και του ίδιου του προορισμού και των κατοίκων στην καθημερινότητά τους.
  • Στόχος μας είναι να αναδείξουμε νέους προορισμούς και νέες θεματικές εμπειρίες  μέσα από κοινές  ευρωπαϊκές διαδρομές και δίκτυα που προάγουν την πολιτιστική, ιστορική και φυσική κληρονομιά, τη γαστρονομία, όλα αυτά που μας συνδέουν και αποτελούν κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, μέσα από τη διαφορετικότητα.
  • Να στηρίξουμε επίσης τις συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον στην απασχόληση, με νέες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και υψηλότερους μισθούς, ειδικά για τις γυναίκες και τους νέους,

Άμεση προτεραιότητα μας αποτελεί η τουριστική εκπαίδευση, η δια βίου μάθηση, η διαρκή κατάρτιση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο με βάση τα σύγχρονα πρότυπα. Το ανθρώπινο κεφάλαιο προσδίδει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν, αποτελεί το πιο ζωντανό κομμάτι της φιλοξενίας, και είναι η μεγαλύτερη επένδυση στο μέλλον.

Σε αυτές τις προτεραιότητες βασίζεται τοόραμα μας για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού και περιλαμβάνονται στο νέο αναπτυξιακό μας σχέδιο όπου έχουμε καταρτίσει και καταθέσει ως κυβέρνηση.

  • Υλοποιούμε προγράμματα ώστε να κινητοποιήσουμε τουρισμό όλο τον χρόνο, και να παραμένουν ανοικτές οι επιχειρήσεις και αγορές, σε περιοχές ώριμες τουριστικά να το υποστηρίξουν.
  • Επιδιώκουμε να αναδείξουμε λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, και να ενισχύσουμε τη συνολική διαθεσιμότητα αλλά και την υψηλή ποιότητα μέσα από νέες επενδύσεις σε μονάδες υψηλών κατηγοριών και σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
  • Ενθαρρύνουμε τη διεύρυνση της προσφοράς σε θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι υποδομές υγείας και ευεξίας, τα συνεδριακά κέντρα, τα θεματικά πάρκα.
  • Επενδύουμε στο θεματικό τουρισμό, ένα κεφάλαιο με τεράστια δυναμική, με επίκεντρο τις αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που η Ελλάδα προσφέρει, και που αποτελούν παγκόσμια κυρίαρχη τάση όπου μπορούμε να ηγηθούμε. Σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την οργανωμένη ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων στο θεματικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια.
  • Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτέλεσε στρατηγική μας επιλογή και ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια στοχεύει στη βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών σε μαρίνες, στην κρουαζιέρα και στο home-porting. Εκδώσαμε τα πρώτα στην Ελλάδα Προεδρικά Διατάγματα, για την έγκριση χωροθέτησης μαρινών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σε περιοχές υπό ειδικό χωροταξικό καθεστώς προστασίας. Και με νόμο επιλύσαμε τα  χρονίζοντα προβλήματα και  γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και την επενδυτική αξιοποίησή τους.
  • Μεγάλη δυναμική έχει πλέον αποκτήσει ο τουρισμός  υγείας και ευεξίας, όπου ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο  για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, έχοντας θεσπίσει  σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας, έχοντας επιλύσει  νομοθετικά τα χρόνια προβλήματα του παρελθόντος,  και αναγνωρίζοντας με ταχείς ρυθμούς τις ιαματικές πηγές της χώρας για την ανάδειξή τους.
  • Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά τις συνθήκες για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, με το πρώτο ξεκάθαρο πλαίσιο για τη λειτουργία των αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Και  ενθαρρύνουμε τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τη γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αυθεντικής εμπειρίας της Ελλάδας.  Και φυσικά η  ιστορία, ο πολιτιστικός μας πλούτος, η κληρονομιά μας με την παγκόσμια ακτινοβολία της, πάντα θα πρωταγωνιστούν.

Ο τουρισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι στον πυρήνα της στρατηγικής μας.

Τώρα είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να διαμορφώσουμε το μέλλον και νέες συνθήκες, για  ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία, με οφέλη για όλους.

Σας ευχαριστώ»