Ομιλία με θέμα τις διατροφικές διαταραχές και την Νευρική Ανορεξία

9681

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η φυσική μας κατάσταση, η διατροφή που ακολουθούμε, το πώς ντυνόμαστε, οι καθημερινές μας δραστηριότητες, μα πάνω απ’ όλα ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε συνθέτουν την εικόνα του πώς μας αντιλαμβάνονται οι γύρο μας.
Βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας για να σας μιλήσω για ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας, στο οποίο δεν αναφερόμαστε συχνά και δεν συζητάμε ίσως όσο θα έπρεπε.
Είμαι σίγουρη ότι ο όρος «νευρική ανορεξία» δεν σας είναι άγνωστος. Μπορεί κάποιοι να μην γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει. Παρόλα αυτά όμως έχουμε ακούσει να συνδέονται αρκετές περιπτώσεις ανορεξίας με αστέρες του κινηματογράφου, με γνωστά μοντέλα, με τραγουδιστές και με άλλους διάσημους σε όλο τον κόσμο.
Η ασθένεια δεν αφορά όμως μόνον αυτούς. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ανορεξία δεν βρίσκεται μόνο στον κόσμο των διάσημων. Υπάρχει σε όλα τα κοινωνικά στρωματά και είναι τόσο κοντά μας που μπορεί να την συναντήσουμε στην φιλενάδα, στην συμμαθήτρια η ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια μας.
Για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της νευρικής ανορεξίας πρέπει κατ’ αρχήν να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι. Το σημαντικότερο όλων είναι να γνωρίζουμε ότι η ανορεξία είναι μια ασθένεια που δεν προκαλείται από κάποια ίωση ή μικρόβιο. Την γεννάει το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό! Συνίσταται στον ΠΑΡΑΛΟΓΟ φόβο του πάχους και εκδηλώνεται με την άρνηση να δεχτεί κανείς τροφή.
Η ανορεξία ΔΕΝ είναι κάποια μορφής ακραίας δίαιτας. Πρόκειται για μια καθαρά ψυχική νόσο η οποία αφορά το 1% του γενικού πληθυσμού και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Βασικά πλήττει της γυναίκες και κυρίως τα κορίτσια κατά την εφηβεία στις ηλικίες από 12 έως 20 ετών.
Όσες πάσχουν, τρώνε ελάχιστα, χάνουν συνεχώς βάρος ώσπου εμφανίζονται τελικά εξαιρετικά αδύνατες και αδύναμες, ενώ ο φόβος μήπως παχύνουν κυριαρχεί στην ζωή τους. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι τόσο σημαντική που να ξεπερνά το 15% του ιδανικού τους βάρους.
Συμπτώματα που συμπληρώνουν την εικόνα της νευρικής ανορεξίας είναι μια καταθλιπτική διάθεση, απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας αλλά και καθαρά σωματικά συμπτώματα όπως κοιλιακοί πόνοι, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος. Στις νέες συχνά παρατηρούνται προβλήματα της εμμήνου ρύσης.
Θέλω να σημειώσουμε την σκληρή πραγματικότητα. Ο οργανισμός παθαίνει τέτοιες βλάβες, σε καρδιά, συκώτι, νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα, που το ποσοστό θνησιμότητας της νόσου αυτής ανέρχεται στο 20%. Η νευρική ανορεξία έχει ένα από τα ψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας των ψυχικών νόσων.
Φίλες και φίλοι,
Αν αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι λόγοι που το μυαλό αρχίζει να καθοδηγεί το σώμα προς την αυτοκαταστροφή, θα σας πω εξ’ αρχής ότι πρόκειται για ερωτήματα που ακόμη και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις!
Αυτό που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι ότι καταλυτικό ρόλο παίζει ο συνεχής συσχετισμός του «λεπτή ίσων ωραία». Ο λόγος που η νευρική ανορεξία πλήττει κυρίως γυναίκες είναι βιολογικός και ψυχολογικός. Τα νεαρά κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο γιατί θέλουν να ακολουθούν την μόδα και να μοιάζουν με τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται. Αυτή η αντίληψη έχει περάσει μέσα στην σύγχρονη κοινωνία μας. Όμως η αντίληψη αυτή δεν είναι, και δεν πρέπει να γίνει, το Α και το Ω στην ζωή μας.
Ναι, συμφωνούμε όλοι πως πρέπει να προσέχουμε την διατροφή και την εξωτερική μας εμφάνιση. Είναι αλήθεια πως τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος βρίσκονται σε καλύτερη υγεία από άτομα που είναι παχύσαρκα. Υπάρχουν όμως όρια. Δεν είναι σωστό να λιμοκτονεί κανείς για να ακολουθήσει κάποιο πρότυπο. Πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας αλλά και τους απέναντι μας όπως είναι. Εξάλλου η ομορφιά βρίσκεται στην διαφορετικότητα. Δεν μπορούν να είναι όλοι ίδιοι.
Θέλω να σας επισημάνω επίσης ότι τα τελευταία χρόνια, και λόγο αρκετών κρουσμάτων, οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας στον κόσμο αποφάσισαν να μην προσλαμβάνουν και να μην παρουσιάζουν πια μοντέλα που είναι υπερβολικά λεπτές και δεν έχουν φυσιολογικό βάρος.
Η λύση ή αν θέλετε η θεραπεία της ασθένειας αυτής βρίσκεται κυρίως στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια γιατρού και ψυχολόγου ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η πρώτη προσπάθεια που γίνεται έχει στόχο να αποκαταστήσει το φυσιολογικό βάρος του ασθενούς. Όταν το βάρος του σώματος βελτιωθεί, μπορεί να αρχίσει και η ψυχοθεραπεία με τον ασθενή και την οικογένειά του. Ο στόχος είναι να γίνουν κατανοητοί οι μηχανισμοί που οδηγούν στην ανορεξία και να βοηθηθεί ο ασθενής να καταστεί ανεξάρτητος.
Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι όσοι πάσχουν από ανορεξία στην συντριπτική τους πλειοψηφία προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα τους.
Για τον λόγο αυτό αν έχετε φίλη ή φίλο σας που παρουσιάζει συμπτώματα ή πάσχει από ανορεξία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αποφεύγετε. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βρεθείτε κοντά του. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα είναι την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειας.
Προσπαθήστε να μιλήσετε με το άτομο αυτό, ή αφήσετε να μιλήσει αυτό σε εσάς. Να σας ανοίξει την καρδιά του, να σας πει αυτά που νιώθει και εσείς μπορείτε να του συμπαρασταθείτε. Με το να βοηθήσετε κάποιον άλλο να αντιμετωπίσει ή και να ξεπεράσει το πρόβλημα του, ενδυναμώνετε και τον εαυτό σας.