Ομιλία με θέμα την υπογεννητικότητα και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

10308

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση σας και να συγχαρώ την Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών για την διοργάνωση της 1ης ημερίδας Οικογενειακού Προγραμματισμού με θέμα την Υπογεννητικότητα στην Ελλάδα.
Χαίρομαι ιδιαίτερα, ως Βουλευτής αλλά και ως Ελληνίδα μητέρα δύο υπέροχων παιδιών, που βρισκόμαστε εδώ για να μιλήσουμε για αυτό το θέμα που είναι μείζονος σημασίας και να εξετάσουμε διάφορα μέτρα αντιμετώπισης του.
Κυρίες και κύριοι,
Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, η υπογεννητικότητα και το δημογραφικό αποτελούν εθνικά προβλήματα. Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα και δυστυχώς είναι πολύ ανησυχητικά. Η αντιστροφή της ηλικιακής πυραμίδας οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού της αναπαραγωγικής ηλικίας, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 80 είχαμε 148.000 γεννήσεις ανά έτος, αρχίσαμε από τότε, χρόνο με τον χρόνο, να κατρακυλάμε σε όλο και χαμηλότερους αριθμούς γεννήσεων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μείωση του πληθυσμού της χώρας. Παράλληλα αυξάνεται η γήρανση του πληθυσμού, που οφείλεται αφενός στη μείωση των γεννήσεων και αφετέρου στη αύξηση του μέσου όρου ζωής χάρη στις προόδους της ιατρικής, στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.
Παρατηρούμε την ερήμωση του μεγαλύτερου μέρους των επαρχιών. 88 από τις 147 επαρχίες παραμένουν δημογραφικά στάσιμες και ερημώνονται.
Θέλω να σημειώσω εδώ, ότι μια αριθμητική αύξηση στις γεννήσεις σε δημόσια νοσοκομεία που παρατηρούμε πρέπει να εξεταστεί με φειδώ όσον αφορά το δημογραφικό ζήτημα, διότι εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε μεγάλη εισροή μεταναστών στη χώρα μας που γεννούν τα παιδιά τους σε αυτά τα νοσοκομεία.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία χαλάρωση της θρησκευτικής μας συνείδησης και μια αλλαγή στην δομή της Ελληνικής κοινωνίας και της οικογένειας. Απομακρυνόμαστε από τα παραδοσιακά πρότυπα ζωής. Πολλοί συνάνθρωποι μας, στην ιεραρχία των αναγκών τους, τοποθετούν πρώτα την καριέρα, το πολυτελές σπίτι, το μεγάλο αυτοκίνητο, τα ταξίδια και το σκάφος και, αν μείνει καιρός, μυαλό και χρήμα, κάνουν και ένα παιδί.
Ζούμε και στην εποχή του εύκολου διαζυγίου, που σχεδόν ένας στους δύο γάμους διαλύεται, ενώ παράλληλα έχουμε μεγάλη αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών – κυρίως άγαμες μητέρες με παιδιά.
Τέλος και ίσως η πιο σημαντική αιτία του προβλήματος της υπογεννητικότητας είναι οι αμβλώσεις και το θέμα της αντισύλληψης. Δυστυχώς η χώρα μας κατέχει ένα ιδιαίτερα αρνητικό ρεκόρ. Ο “πόλεμος” των αμβλώσεων στην Ελλάδα έχει πάρει κολοσσιαίες διαστάσεις, ενώ παράλληλα ο αριθμός των κοριτσιών που παίρνουν μέτρα αντισύλληψης είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Ο αριθμός των εκτρώσεων κάθε χρόνο ανέρχεται σε περισσότερες από 200.000, ενώ σχεδόν ένα στα τέσσερα κορίτσια μεταξύ 14 και 17 ετών έχει κάνει άμβλωση. Είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο και το μεγαλύτερο στις χώρες της Δύσης. Αν λάβουμε υπόψη ότι έχουμε γύρω στις 100.000 γέννες το χρόνο, τότε αντιλαμβάνεστε ότι η αναλογία είναι δύο εκτρώσεις σε κάθε μία γέννα. Είναι από τις χειρότερες αναλογίες που υπάρχουν σε παγκόσμια βάση και είναι ένα θλιβερό φαινόμενο για την πατρίδα μας.
Φίλες και φίλοι,
Ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το τεράστιο πρόβλημα, έρευνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) έχουν δείξει, ότι τα νέα ζευγάρια θα ήθελαν να κάνουν περισσότερα παιδιά, αλλά διστάζουν κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών. Οικονομικοί είναι και οι λόγοι που εμποδίζουν πολλούς νέους να παντρευτούν. Η ανεργία, που πλήττει κυρίως τους νέους και τις γυναίκες, όπως και τα χαμηλά εισοδήματα σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ανατροφής των παιδιών, αποτελούν τους βασικούς λόγους που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν τεκνοποιούν.
Ανεπαρκής πρέπει να θεωρηθεί η πολιτική του παρελθόντος. Η αδιαφορία του χθες για την αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας είχε τεράστιες επιπτώσεις στο δημογραφικό πρόβλημα.
Πιστεύω ότι η υπογεννητικότητα χρειάζεται ολοκληρωμένες πολιτικές για να αντιμετωπιστεί. Έχουμε την δυνατότητα να ανατρέψουμε τα αρνητικά προγνωστικά που λένε, ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος σε 20 χρόνια θα διαμορφωθεί στα 13.5 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι Έλληνες θα είναι κάτι παραπάνω από 9 εκατομμύρια και από αυτούς το 20% θα είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών. Πρέπει σήμερα να δώσουμε τις λύσεις και τα κίνητρα για το αύριο.
Αναφέρομαι σε μια πληρέστερη στεγαστική πολιτική με ευνοϊκότερους όρους για την αγορά κατοικίας. Περισσότερες φοροαπαλλαγές και οικογενειακά επιδόματα στα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά. Προστασία της μητέρας και αναγνώριση του υψηλού προορισμού της, που είναι η ανατροφή των παιδιών της με ότι αυτό συνεπάγεται. Προνόμια για τις μητέρες στον εργασιακό τους χώρο. Δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών. Επιδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Δωρεάν παροχή ολόκληρης της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Διδασκαλία και σωστή ενημέρωση των παιδιών μας στα σχολεία σε θέματα σεξουαλικής αγωγής.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, εκτός από τις ιατρικές γνώσεις, περιέχει και παιδαγωγικά στοιχεία. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν τεκμηριωμένη γνώση πέρα από μύθους και προκαταλήψεις. Θα ήταν λάθος να θεωρούμε, ότι στην σημερινή εποχή παιδιά ηλικίας 13 έως 16 ετών δεν πρέπει να γνωρίζουν και να μαθαίνουν για ζητήματα όπως η αντισύλληψη ή τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αποκλείοντας τα παιδιά από αυτά τα θέματα, δεν τα προστατεύουμε. Αντίθετα τα εκθέτουμε σε κίνδυνο. Σαν γονείς πρέπει να καταλάβουμε, ότι ένα παιδί στην ηλικία αυτή έχει ακούσει, έχει δει στην τηλεόραση και έχει έρθει σε επαφή με θέματα που αφορούν την σεξουαλικότητα.
Με ολοκληρωμένη ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση, το παιδί διαμορφώνει μια σωστή αντίληψη για αυτά θέματα, διευκολύνεται στην επικοινωνία με γονείς και δασκάλους και είναι σε θέση να αναγνωρίσει ευκολότερα τα αρνητικά στοιχεία σε μία σχέση. Ταυτόχρονα ενημερώνονται σωστά για θέματα αντισύλληψης και προστασίας της υγείας τους.
Μέσα από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τα παιδιά μαθαίνουν να προστατεύουν την σωματική και ψυχική τους υγεία και προετοιμάζονται να ακολουθήσουν σωστά οικογενειακά πρότυπα.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι.
Πρέπει όλοι μαζί να ευαισθητοποιηθούμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την οικογένεια. Να στηρίξουμε τα παιδιά μας. Είναι εθνική επιταγή. Είναι το μέλλον της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ.