Ομιλία με θέμα: Γυναίκα και Πολιτική

661

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική σας πρόσκληση. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι στην εκδήλωση αυτή, ειδικά αφού τρεις ημέρες πριν εορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα που δεν μας χαρίστηκε, αλλά αντίθετα αποτελεί μια ημέρα ορόσημο που καθιερώθηκε για να τιμήσει την προσφορά μας στην ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας.
Σήμερα μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανες για ό,τι έχουμε κατακτήσει. Ειδικά, στη σύγχρονη κοινωνία, σε μια εποχή αυξημένων αναγκών και απαιτήσεων, που ο ρόλος της γυναίκας είναι ιδιαίτερα σύνθετος και πολυδιάστατος. Η Ελληνίδα του 2005 είναι τελείως διαφορετική από εκείνη του 1950, για παράδειγμα. Στη δεκαετία του ’50, οι μορφωμένες και επαγγελματικά επιτυχημένες γυναίκες ήταν η εξαίρεση, ενώ σήμερα είναι ο κανόνας. Χαρακτηριστικά όπως η εξυπνάδα, αποφασιστικότητα, ανεξαρτησία κλπ έπαψαν να αποτελούν ανδρικό μονοπώλιο. Η γυναίκα κατάφερε να σπάσει τα δεσμά και να ξεφύγει από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού, να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της και να προσφέρει τελικά στην κοινωνία και στον εαυτό της. Αυτά, λοιπόν, είναι και που γιορτάζουμε την 8η Μαρτίου. Και όχι μόνο γιατί είμαστε γυναίκες αλλά και γιατί είμαστε Ελληνίδες. Γιατί η Ελλάδα είναι γυναίκα. Μια γυναίκα όμορφη, έξυπνη, δυνατή, γενναία, που ξέρει να επιβιώνει και να αναδύεται μέσα από κάθε δυσκολία.
Η γυναίκα σήμερα έχει πάψει να είναι εξαρτημένη από τον άνδρα, σκέφτεται και ενεργεί με το δικό της προσωπικό τρόπο και συμμετέχει με τη δική της προσωπικότητα στην ανθρώπινη ζωή και κοινωνία. Ως επί των πλείστον, διαλέγει μόνη της το δρόμο που θα ακολουθήσει, τη φιλοσοφία και την ιδεολογία της και χαράσσει τη δική της πορεία. Μέσα στα δεκάδες πράγματα που διεκδίκησε και καταξιώθηκε, υπήρξε και η θέση της στην πολιτική. Και όχι μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν αλλά κυρίως του εκλέγεσθαι.
Θα ήθελα να σας θυμίσω μια φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική: «Με τη συμμετοχή της στο δημόσιο βίο, η γυναίκα θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα, αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως, και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών». Από τα λόγια αυτά καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική και επιβεβλημένη είναι η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική ζωή μιας χώρας και δη της Ελλάδος.
Η γυναίκα δεν τοποθετείται μόνη της στην πολιτική, αλλά είναι η ίδια η πραγματικότητα της ζωής που επιβάλλει την ενασχόληση της γυναίκας με τα κοινά. Γυναίκα και πολιτική, λοιπόν, αναπτύσσουν μια αμφίδρομη σχέση, όπου η μια επηρεάζει την άλλη. Η Χριστίνα Ολιβιέρ, ανταποκρίτρια του Associated Press, έγραφε (αναφερόμενη κυρίως στους άνδρες): «Για τα λουλούδια, σας ευχαριστούμε θερμά, εκείνο ωστόσο που χρειαζόμαστε πρώτιστα, είναι τις ψήφους σας». Η προτροπή της Ολιβιέρ έγινε με την ευκαιρία των Δημοτικών Εκλογών στη Γαλλία (18/3/2001), όπου για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2000 και ο οποίος προβλέπει τη συμμετοχή ίσου αριθμού ανδρών και γυναικών στα ψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων. Η Γαλλία, λοιπόν, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που διασφαλίζει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών τουλάχιστον στην εκλογική αναμέτρηση. Με το νόμο αυτό κατοχυρώνεται η αρχή των ίσων ευκαιριών στις εκάστοτε εκλογικές αναμετρήσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που εδρεύει στη Γενεύη, ο γυναικείος πληθυσμός αποτελεί το 40% του ενεργού εργατικού δυναμικού σε παγκόσμια κλίμακα. Το αντίστοιχο, όμως, ποσοστό που κατέχουν οι γυναίκες σε κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι λιγότερο από 3%. Είναι γεγονός ότι η γυναίκα στο Βήμα της Βουλής μπορεί να θέτει ζητήματα προσεγγίζοντάς τα μέσα από την καθημερινή αλήθεια. Ασχολείται και προτείνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις σε θέματα που αγγίζουν την ποιότητα ζωής. Για το λόγο αυτό η πολιτική αλλά και η κοινωνική μας ζωή χρειάζεται να ενισχυθεί από τις δυνάμεις των γυναικών. Αλλά και γιατί έχουμε τις ικανότητες, τις δυνατότητες και λειτουργούμε με ένα αξιοκρατικό σύστημα που το έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Μόνον έτσι, θα εμπλουτιστεί και η πολιτική ζωή με τις αξίες με τις οποίες πρωταγωνιστούμε στη ζωή, στην οικογένεια και στη διαμόρφωση της κοινωνίας.
Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι μόνο οι γυναίκες είναι προικισμένες από τη φύση τους. Ισχυριζόμαστε ότι έχουμε τις ίδιες ικανότητες, τις ίδιες αδυναμίες και ότι μπορούμε να προσφέρουμε εξίσου στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της κοινωνίας. Η γυναίκα σήμερα πρωταγωνιστεί στη ζωή και έχει καταλάβει επάξια σημαντικές θέσεις στην αγορά εργασίας, στο δημόσιο βίο, στην πολιτική και γενικότερα σε θέσεις κύρους. Ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία σε όλους τους ρόλους της, ξεχωρίζει και διακρίνεται.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, οι Ελληνίδες μπορούν να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλους τους χώρους. Το ίδιο ισχύει και με το χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μην ξεχνάτε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε και εξελέγη η πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής, την κα Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη. Η γυναίκα στην πολιτική έχει κατακτήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την ισότιμη θέση που της αξίζει. Με θέληση, μεράκι και αποφασιστικότητα συμμετέχει στις εργασίες του Κοινοβουλίου και βάζει τη δική της πινελιά, μέσα από τη δική της ματιά και θεώρηση των θεμάτων, συμπληρώνοντας την αντρική σκέψη. Οι γυναίκες Βουλευτές, και η κάθε μια ξεχωριστά, προσθέτουν την προσωπική τους σφραγίδα στο μέλλον του τόπου. Η γυναίκα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη στα θέματα ζωής, εφόσον αφουγκράζεται την καθημερινότητα μέσα από τον πολλαπλό ρόλο που έχει αναλάβει. Είναι η επαγγελματίας, η σύζυγος, η μητέρα, η νοικοκυρά. Όλα αυτά της δίνουν τη δυνατότητα να έχει καλύτερη θεώρηση και μια πιο σφαιρική αντίληψη της ζωής του απλού πολίτη. Κατά συνέπεια, η παρουσία της στην πολιτική είναι απαραίτητη, αναγκαία και επιβεβλημένη.
Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν ακόμα τομείς στους οποίους θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για την καταξίωση της γυναίκας. Αυτό αποτελεί και βασική αρχή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ως Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για μην έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γυναικείας ανεργίας στην Ευρώπη, την καθιέρωση της ίσης αμοιβής για την ίδια εργασία, θέλουμε να αυξήσουμε κατά 50% τον αριθμό των γυναικών επιχειρηματιών. Θέλουμε οι Ελληνίδες να πρωταγωνιστούν σε όλους τους τομείς και κυρίως στην πολιτική σκηνή. Εμείς θέλουμε, γιατί η ίδια η Ελληνίδα απαιτεί σήμερα μια νέα, ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση που θα της επιτρέψει να προσφέρει ουσιαστικά στον εαυτό της, στην οικογένεια, στην κοινωνία και πάνω απ’ όλα στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο πολιτισμός, οι γυναίκες πολιτικοί αποτελούν ένα βασικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, τόσο στην κεντρική εξουσία όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιφέρειες έχει παρατηρηθεί δυσπιστία από πλευράς κυρίως των γυναικών αλλά και ανδρών να υποστηρίξουν με την ψήφο τους γυναίκες. Πλέον, όμως, το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να εξαλείφεται. Κατά το παρελθόν, ελλείψει ενημέρωσης και σωστής προβολής των γυναικών, ακόμα και η ύπαρξη ταμπού και αυστηρών αντιλήψεων, δεν επέτρεπαν στη γυναίκα πολιτικό να αναδειχθεί και να αποδείξει την αξία της και το έργο της. Σήμερα, όμως, η αύξηση της παρουσίας του γυναικείου φύλλου στην πολιτική, αποδεικνύει τη μεταστροφή της νοοτροπίας και την αύξηση της εμπιστοσύνης στις ικανότητες της γυναίκας να εκπροσωπεί επάξια το φύλλο της και το λαό.
Η πραγματική ισοτιμία μεταξύ γυναικών και αντρών αποτελεί κυρίαρχη πολιτική επιλογή της Νέας Διακυβέρνησης, καθώς και η δημιουργία των κοινωνικών υποδομών που υποστηρίζουν την προσπάθεια της ελληνίδας γυναίκας, μητέρας, συζύγου, επαγγελματία. Η εικόνα της γυναίκας σήμερα είναι η πρέπουσα. Ξεφεύγουμε από τα ταμπού, τις προκαταλήψεις και τη νοοτροπία που την υποτιμούσε και την υποβίβαζε ως προσωπικότητα. Η γυναίκα σήμερα ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία σε όλους τους ρόλους της. Το ζητούμενο είναι η στήριξη και η βοήθεια από το περιβάλλον της, από την κοινωνία και από την πολιτεία. Και θα ήθελα να σας αναφέρω ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα για τη συμβολή της γυναίκας στην πολιτική, όπου οι γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέλοντας να τιμήσουν την ημέρα που έχει αφιερωθεί παγκόσμια στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, κατέθεσαν σχέδιο νόμου προκείμενου να προστατεύσουν την οικογένεια και να αντιμετωπίσουν άμεσα το φαινόμενο αυτό.
Ως γυναίκες έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να συμμετέχουμε στην πολιτική, να εντοπίζουμε τις αδυναμίες και να προτείνουμε λύσεις. Αγαπητές φίλες και φίλοι, θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας για άλλη μια φορά τον πολυσήμαντο ρόλο της γυναίκας. Όπως πολύ ποιητικά έχει ειπωθεί, οι γυναίκες δεν αποτελούμε μόνο το άλλο μισό του ουρανού, αλλά και το μισό τουλάχιστον του πληθυσμού της γης. Στο στίβο της καθημερινότητας ο αγώνας μας είναι μια κούρσα που δεν σταματά ποτέ και γι’ αυτό θα πρέπει να μας στηρίζουν με κάθε τρόπο. Και σίγουρα, η διασφάλιση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα εγγυάται την ανοδική πορεία της κοινωνίας μας, την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Η γυναικεία παρουσία έχει εισχωρήσει δυναμικά σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης και έχει αποδείξει ότι είναι εξίσου ικανή με το ανδρικό φύλο. Η γυναίκα πρωταγωνιστεί στην κοινωνία, την οικογένεια, την πολιτική και η ισοτιμία μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί κυρίαρχη πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων δεν έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Σας ευχαριστώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροδ.τ. 11/01/2014
Επόμενο άρθροδ.τ. 28/01/2014