Νευρική Ανορεξία

8368

Μεγάλα καστανά αμυγδαλωτά μάτια, ίσια μύτη, πλούσια καστανόξανθα μαλλιά, υπέροχες γωνίες προσώπου, 1,78 μ. ύφος και μόλις 42 κιλά. Το καλλίγραμμο κορμί που θα έπρεπε να συνοδεύει τη 16χρονη έφηβη, ένας σωρός από κόκαλα που προεξέχουν και καλύπτονται από μια πέτσα.

Η συναισθηματική κατάσταση της; Καταθλιπτική διάθεση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση. Η διάγνωση, «νευρική ανορεξία». Είναι αλήθεια ότι αυτή η νευρικής φύσεως ασθένεια συνδέεται αποκλειστικά με τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται και τον λαμπερό χώρο της μόδας; ΟΧΙ, η νευρική ανορεξία χτυπάει νέους και νέες στη δύσκολη συνήθως ηλικία της εφηβείας. Επιρρεπείς είναι όσοι έχουν συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Η φυσική μας κατάσταση, η διατροφή που ακλουθούμε, το πώς ντυνόμαστε, οι καθημερινές μας δραστηριότητες, μα πάνω απ’ όλα η προσωπικότητα μας και η συμπεριφορά μας συνθέτουν την εικόνα μας, καλή ή κακή, που αντιλαμβάνονται οι γύρω μας. Όταν λοιπόν το μεγάλο άγχος, η συναισθηματική απόρριψη, η ανεπάρκεια, η ανασφάλεια, τα έντονα οικογενειακά προβλήματα εμποδίζουν την ψυχική ισορροπία, τότε δυστυχώς η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους είναι απογοητευτική. Βρίσκουν διέξοδο είτε στην ασταμάτητη βουλιμία, τρώγοντας ό,τι βρουν μπροστά τους, είτε στη νευρική ανορεξία, που λιμοκτονούν. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, δεν τους αρέσει ο εαυτός τους και μπαίνουν σε μια διαδικασία που, ενώ ό,τι κάνουν είναι για να έχουν τον έλεγχο, ουσιαστικά ο έλεγχος είναι αυτό που χάνουν.

«Παν μέτρον άριστον», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Με το μαρτύριο στο οποίο υποβάλλεται ο οργανισμός μέσα από τις ακραίες αυτές δίαιτες παθαίνει τέτοιες βλάβες η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα, που το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 20%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας των ψυχικών νόσων. Οι πάσχοντες στη συντριπτική τους πλειονότητα προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα τους και απομονώνονται. Το μυαλό τους καθοδηγεί το σώμα στην αυτοκαταστροφή, χρειάζονται επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη και πάνω απ’ όλα να αποδεχτούν το πρόβλημα και να ξεκινήσουν θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι η λύση και η θεραπεία για αυτή την ασθένεια, που χτυπάει συνήθως κορίτσια στην εφηβεία.

Αν παρατηρήσετε κάτι απ’ όλα αυτά στην έφηβη κόρη σας, ανιψιά σας, φίλη των παιδιών σας, ενδιαφερθείτε, συμπαρασταθείτε, ακούστε την αν έχει κάτι να σας πει. Είναι συνήθως ένα παιδί που κου­βαλάει μεγάλο βάρος στις πλάτες του, είναι ένα παιδί που δεν μπορεί μόνο του να αντεπεξέλθει στη σκληρή πραγματικότητα. Με αγάπη και φροντίδα, όμως, και φυσικά με επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να μάθει να αγαπάει και να αποδέχεται τον εαυτό του και να ζήσει κάτω από πολύ καλύτερες συνθήκες. Και μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά δεν φταίνε. Φταίμε όλοι εμείς που χάνουμε τον προσανατολισμό μας και δεν τους δίνουμε το υγιές περιβάλλον στο οποίο δικαιούνται να μεγαλώσουν.