Κουντουρά προς Επίτροπο Βαλεάν: «Να μη διακινδυνεύσουμε το ασφαλές δημόσιο σύστημα ανοίγοντας την αγορά υπηρεσιών διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας»

2064

Κριτική άσκησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά στη νέα  πρόταση της Κομισιόν για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (Single European Sky)  που παρουσίασε η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Ο ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός αφορά στους κοινούς κανόνες για τις αερομεταφορές και την αεροπορική κίνηση στην ΕΕ.

Στην παρέμβασή της η κυρία Κουντουρά εξέφρασε τη στήριξή της στις διατάξεις που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των καθυστερήσεων των πτήσεων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η πρόταση της Επιτροπής θα έπρεπε να βασίζεται σε επικαιροποιημένη μελέτη επιπτώσεων που να λαμβάνει υπόψη τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά της  πανδημίας του COVID-19.

Προβληματισμό επίσης δημιουργεί το γεγονός ότι η πρόταση περιλαμβάνει και μια σειρά από μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, αλλά στοχεύουν στο άνοιγμα της αγοράς ορισμένων υπηρεσιών διαχείρισης της  εναέριας κυκλοφορίας.

«Είναι λάθος να χρησιμοποιείται ο στόχος καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής για να προωθούνται μέτρα με στόχο το άνοιγμα της αγοράς σε ιδιώτες και την περικοπή κόστους. Ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, που σχετίζεται πάνω απ’ όλα με την ασφάλεια, όσο οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη προς την Επίτροπο τόνισε ότι «δεν αξίζει να διακινδυνεύσουμε ένα  ασφαλές και αποδοτικό δημόσιο σύστημα το οποίο εξασφαλίζει σήμερα τόσο προσιτά εισιτήρια όσο και ασφαλείς ευρωπαϊκούς ουρανούς, γιατί εσείς θεωρείτε ότι με το άνοιγμα των αγορών θα μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών αυτών».