Κουντουρά προς Επίτροπο Μπρετόν: «Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας»

16587

H Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά ζήτησε από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν την επαρκή στήριξη του κλάδου του τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί ένα χρόνο πριν, και να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Ως  συντονίστρια της πολιτικής της ομάδας στην Επιτροπή TRAN, η Έλενα Κουντουρά διεκδικεί από πέρυσι με σειρά παρεμβάσεων η Κομισιόν να διασφαλίσει  ότι ο τουρισμός  θα λάβει την οικονομική  στήριξη που του αναλογεί από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία  για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας.

Επανερχόμενη στο κρίσιμο αυτό θέμα στο πλαίσιο της  συνεδρίασης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN, η Ευρωβουλευτής στην ομιλία της απευθύνθηκε στον Επίτροπο Μπρετόν:

Τον Απρίλιο του 2020 είχατε δηλώσει στην Επιτροπή μας, την ΤRΑΝ, ότι τουλάχιστον το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να κατευθυνθεί για τη στήριξη του τουρισμού μέσα από τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών-μελών.

Τώρα που έχετε στα χέρια σας πολλά από τα εθνικά σχέδια, θα ήθελα να μας πείτε αν η στήριξη στον τουρισμό ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου και στις δικές σας προσδοκίες.

Εγώ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από το στόχο. Για παράδειγμα, το ελληνικό σχέδιο για το οποίο μόνο ένα μικρό κομμάτι έχει δοθεί στη δημοσιότητα – για την ακρίβεια μόνο εσείς έχετε την πλήρη εικόνα και η ελληνική κυβέρνηση – είναι ελλιπές όσον αφορά τον τουρισμό και σίγουρα μακριά από το 20% ακόμα κι αν λάβουμε υπόψη τις οριζόντιες δράσεις. Θα πιέσετε για επαρκή στήριξη στον Τουρισμό;

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Ευρωβουλευτής στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που  ενώ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού τουρισμού,  υπάρχει ο κίνδυνος αποκλεισμού τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν  πληρούν τα κριτήρια για την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα λόγω της καταστροφής που έχουν υποστεί από την πανδημία.

«Πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσετε την πρόσβαση σε χρηματοδότηση όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  από το Ταμείο Ανάκαμψης, και να προστατεύσετε έτσι και τις θέσεις εργασίας», προέτρεψε τον Επίτροπο Μπρετόν.

H Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε ακόμη την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Κομισιόν να επικαιροποιήσει τις συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη για την ασφάλεια στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια.

Τόνισε ότι: «Έχει υπάρξει συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19  και η Επιτροπή δεν μας έχει πει ακόμα υπό ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες θα πρέπει να το χρησιμοποιούν τα κράτη- Μέλη. Είναι ο λόγος της καθυστέρησης ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες και ο ρυθμός εμβολιασμών απαιτούν αρνητικό τεστ ακόμα και για τους εμβολιασμένους;».

Αναφερόμενη ακόμη στο νέο ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης για την υιοθέτηση κοινών προτύπων ασφαλείας στις τουριστικές επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κομισιόν, «European Tourism Covid-19 Safety Seal», η κυρία Κουντουρά επισήμανε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει επιτακτικά σε ψηφίσματα από τον Ιούνιο του 2020 και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα για να μπορέσουν έγκαιρα να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις.

Ζήτησε σχετικά από τον Επίτροπο να διευκρινίσει πώς θα εξασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη-μέλη θα προσφέρουν τη δυνατότητα πιστοποίησης με αυτό το σήμα, και τί θα ισχύσει στις περιπτώσεις που ήδη τα κράτη-μέλη έχουν καταλήξει σε εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν συνέχεια αυτά τα πρωτόκολλα, γιατί προκαλούν σύγχυση σε επισκέπτες και επαγγελματίες», τόνισε η Έλενα Κουντουρά.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Μπρετόν, περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι ήδη 13 κράτη-μέλη έχουν συμπεριλάβει τον τουρισμό στα εθνικά σχέδια που κατέθεσαν και θα επωφεληθούν από τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως προς τα  υγειονομικά πρωτόκολλα, διευκρίνισε ότι προβλέπεται ευελιξία: ο τουριστικός κλάδος στα κράτη-μέλη μπορεί να εφαρμόζει είτε τα πρωτόκολλα που καταρτίστηκαν σε εθνικό επίπεδο ή  τα κοινά πρότυπα ασφαλείας του ευρωπαϊκού σήματος «European Tourism Covid-19 Safety Seal». Δεν απάντησε ωστόσο, αν και πότε η Κομισιόν σκοπεύει να  εκδώσει συστάσεις για ενιαία πρωτόκολλα στα ταξίδια από και προς κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η ομιλία της Έλενας Κουντουρά στην TRAN