Εισήγηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα την Βαμβακίαση Πευκών (11/01/2006)

377

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια, γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας οικολογικής καταστροφής.  Τα πεύκα των δασών της χώρας μας αλλά και κυρίως εκείνα των περιαστικών και αστικών περιοχών έχουν προσβληθεί από το έντομο Marchalina Hellenica, το έντομο που προκαλεί τη γνωστή βαμβακίαση των πεύκων. Αρχικά, η παρουσία του στα δάση διατηρούνταν σε μικρούς ελεγχόμενους πληθυσμούς καθότι αυτό ήταν σε πλήρη ισορροπία με τους φυσικούς ανταγωνιστές του.

Το Υπουργείο Γεωργίας κατά την περίοδο 1994-1997 προέβη σε ανεξέλεγκτο εμβολιασμό των πεύκων με το έντομο αυτό σε συνεννόηση με τους Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς με στόχο την αύξηση της παραγωγής του πευκόμελου, το οποίο αποτελεί το 60% τη ετήσιας παραγωγής μελιού στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα της παραπάνω ενέργειας ήταν να αδρανοποιηθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να γίνουν ευάλωτα. Ο υπέρμετρος εμβολιασμός των πεύκων με εντολή του τότε Υπουργού Γεωργίας καταγγέλθηκε από φορείς και οικολογικές οργανώσεις. Επίσης, ο Υπουργός  δέχθηκε ερώτηση το 2002, από τον συνάδελφο του και Γ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής τον κ. Βρεττό με θέμα: «Απειλή ξήρανσης του πευκοδάσους της Πάρνηθας, εξαιτίας του μικροσκοπισκοπικού παρασιτικού εντόμου Μαρσαλίνα».

Καμία μελέτη δεν έγινε και καμία συνεννόηση ή ενημέρωση με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του τότε Υπουργείου Γεωργίας όσο αναφορά τον εμβολιασμό. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προβλήματος το οποίο αναπόφευκτα δημιουργήθηκε συστάθηκε σύσκεψη ειδικών επιστημόνων, η οποία των Οκτώβριο του 2003 πρότεινε ως μόνη λύση τον ψεκασμό των δέντρων με νερό υπό πίεση.

Στις 31/5/2005, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διέταξε τη σύσταση Επιτροπής με θέμα την πιλοτική εφαρμογή αντιμετώπισης του εντόμου με χρήση μη τοξικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων στους Δήμους Αγ. Στεφάνου, Μελισσίων και Νέας Ερυθραίας κατά την περίοδο 8-16 Ιουνίου 2005. Τα αποτελέσματα της επιτροπής ήταν ενθαρρυντικά όσο αναφορά τη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων εφόσον έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με τα άρθρα 4,8 και 9 του Προεδρικού Διατάγματος 115/97.

Με τις παραπάνω ενέργειες του Υπουργείου γίνεται μία προσπάθεια καταπολέμησης  της βαμβακίασης των πεύκων και με άλλες μεθόδους πέρα από το ψεκασμό των δέντρων με νερό υπό πίεση, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα έχει αρνητικές συνέπειες για αυτά και ο οποίος δεν διασφαλίζει την απομάκρυνση του μικροβίου. Παράλληλα, με Υπουργική απόφαση στις 27/5/2005 απαγορεύεται η συνέχεια του εμβολιασμού των πεύκων του Νομού Αττικής με το συγκεκριμένο έντομο ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται βάση νόμου. Η τήρηση της παραπάνω απόφασης του Υπουργού ανατίθεται στα όργανα των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών του νομού Αττικής , των αστυνομικών αρχών του νομού και κάθε νόμιμου πολίτη.  Δυστυχώς όμως κάποιες πληροφορίες θέλουν από το μικρόβιο αυτό να έχουν προσβληθεί και άλλα φυτά και δέντρα και η ανησυχία είναι έντονη.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθεί με ευαισθησία και συνέπεια τις εξελίξεις και μας διαβεβαιώνει ότι θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με υπευθυνότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι νομίζω ότι είναι ένα θέμα αρκετά σοβαρό για το οποίο θα ήθελα να συζητήσουμε στην επιτροπή μας, να  ανταλλάξουμε σκέψεις, απόψεις και προτάσεις για να δούμε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό για να μην βρεθούμε μπροστά σε μία πραγματικά οικολογική καταστροφή.
Σας ευχαριστώ