Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τις εκτυπωτικές εργασίες της Γ.Γ.Π.Σ. που έχουν ανατεθεί στα ΕΛΤΑ (29.11.2013)

26819

Αρ πρωτ 4386
Αθήνα 29 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

Θέμα: Οι εκτυπωτικές εργασίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων

Επί πολλά χρόνια, με δικά της μέσα και σε δικές  της εγκαταστάσεις, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εκτελούσε τις εκτυπωτικές ανάγκες του Υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση Εκκαθαριστικών Φόρου Εισοδήματος, Συντάξεων Δημοσίου και Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, Τέλος Επιτηδεύματος, Ετήσιες Βεβαιώσεις Αποδοχών Συναξιούχων του Δημοσίου και Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, Επιστολές Κλειδαρίθμων, Ληξιπρόθεσμα, Λοιπά Ειδοποιητήρια κ.α. Αποτελεί κοινή άποψη ότι οι εκτυπωτικές εργασίες γίνονταν από τη Γ.Γ.Π.Σ. έγκαιρα, με ακρίβεια και σε δικαιολογημένο κόστος.

Περί τα τέλη του έτους 2012 όμως και συγκεκριμένα το τελευταίο δίμηνο, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση συντήρησης και προμήθειας αναλωσίμων του εκτυπωτικού εξοπλισμού της Γ.Γ.Π.Σ, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να μην μπορεί να τυπώσει. Έτσι, ως προσωρινή εναλλακτική λύση, ανατέθηκαν οι εκτυπωτικές εργασίες στα Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. με τροποποίηση της σύμβασης που ίσχυε από πριν για ταχυδρομικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, η σύμβαση συντήρησης και προμήθειας αναλωσίμων του εκτυπωτικού εξοπλισμού της Γ.Γ.Π.Σ. εξακολουθεί να μην ανανεώνεται, παρ’ όλο που η υπηρεσία απευθύνει συνεχώς σχετικά αιτήματα. Με άλλα λόγια, τα ΕΛ.ΤΑ. εξακολουθούν να διατηρούν την ανάθεση (που από προσωρινή εξελίσσεται πλέον σε μόνιμη και διαρκή) των παραπάνω εκτυπωτικών εργασιών, για άγνωστους λόγους, υπό άγνωστες συνθήκες και με άγνωστα κόστη. Ταυτόχρονα, το χαρτί που χρησιμοποιείται είναι της Γ.Γ.Π.Σ. και το μεγαλύτερο μέρος της εμφακέλωσης γίνεται στις εγκαταστάσεις της.

Επίσης, αν δει κανείς προσεκτικά τα στάδια της διαδικασίας που εφαρμόζεται προκειμένου να εξακολουθούν τα ΕΛ.ΤΑ. να διατηρούν την ανάθεση των εκτυπωτικών εργασιών της Γ.Γ.Π.Σ., σίγουρα θα απορήσει.
Ποια είναι τα στάδια;
• Το χαρτί που χρησιμοποιείται για τα ειδοποιητήρια και τις βεβαιώσεις της Γ.Γ.Π.Σ., είτε λευκό είτε προεκτυπωμένο, ανήκει και επεξεργάζεται στην εκτυπωτική μονάδα της υπηρεσίας στη Μεταμόρφωση Αττικής.
• Γίνεται η αποστολή του στα ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι.
• Η Γ.Γ.Π.Σ. στέλνει τα δεδομένα που είναι για εκτύπωση, είτε ηλεκτρονικά μέσω email, είτε με CD, στα ΕΛ.ΤΑ. στην Καισαριανή.
• Από την Καισαριανή, τα δεδομένα στέλνονται στο Κρυονέρι όπου και εκτυπώνονται.
• Από το Κρυονέρι, τα ΕΛ.ΤΑ. στέλνουν τα τυπωμένα -πλέον- ρολά χαρτιού ξανά πίσω στη Γ.Γ.Π.Σ. και συγκεκριμένα στο Μοσχάτο όπου βρίσκεται το Τμήμα Κοπτικών-Εμφακελωτικών. Εκεί μέσα, κόβονται από τα ρολά τα ειδοποιητήρια, οι βεβαιώσεις κλπ. και φακελώνονται.
 Σημειωτέον ότι τα ανωτέρω βήματα επαναλαμβάνονται και στις διαδικασίες δοκιμών.
• Στη συνέχεια, το φακελωμένο υλικό ξαναστέλνεται στα ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι για να σταλούν από εκεί στον τελικό αποδέκτη, τον πολίτη.
Μιλάμε δηλαδή για ένα λαβύρινθο διαδικασιών, που σημαίνει πρακτικά καθυστέρηση, ταλαιπωρία και κόστος, τόσο για το κράτος, όσο και για τον φορολογούμενο. Ταυτόχρονα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ευαίσθητα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που αφορούν σε εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα «ταξιδεύουν» ακατάπαυστα μεταξύ Γ.Γ.Π.Σ. και ΕΛ.ΤΑ., από το ένα σημείο της Αττικής στο άλλο, χωρίς να υπάρχει καμιά πρακτική διασφάλιση περί της προστασίας του απορρήτου τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

– Για ποιούς λόγους επιλέχθηκε η προσφυγή σε εξωτερικό ανάδοχο για την εκτύπωση;

– Υπάρχει πρακτικό όφελος, οικονομικό ή άλλο, από την προσφυγή σε εξωτερικό ανάδοχο και όχι από τις υπάρχουσες υποδομές και πόσο;

– Υπάρχει σχετική μελέτη κόστους-οφέλους;

– Από ποιόν όρο της σύμβασης Ελληνικού Δημοσίου – ΕΛΤΑ προβλέπεται η ανάθεση εκτυπωτικών εργασιών στα ΕΛΤΑ, και με ποιο κόστος;

– Η οποιαδήποτε τροποποίηση – εξειδίκευση της ανωτέρω σύμβασης, ώστε να προβλέπει τέτοιου είδους εργασίες, τηρεί τις γενικές αρχές διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης και ανόθευτου ανταγωνισμού που ισχύουν για τις δημόσιες συμβάσεις; Έχει δημοσιευθεί και αναρτηθεί όπου και όπως προβλέπεται;

– Με τι είδους λογική επιλέγεται ευαίσθητα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που αφορούν σε εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα να «ταξιδεύουν» ανάμεσα σε τόσες στάσεις και προορισμούς, μέχρι να φτάσουν τελικά στον τελικό αποδέκτη που είναι ο φορολογούμενος; Ποια είναι η εγγύηση της διασφάλισης του απορρήτου;

– Πέρα από το σύνθετο της όλης διαδικασίας, δεν ανεβαίνουν και τα κόστη;

– Για τα 10.000.000 περίπου κομμάτια που εκδίδει και στέλνει ετησίως στους φορολογούμενους το Υπουργείο Οικονομικών, πόσο ήταν το κόστος όταν τύπωνε η Γ.Γ.Π.Σ. και πόσο είναι το κόστος τώρα που τυπώνουν τα ΕΛ.ΤΑ., λαμβανομένου πάντοτε υπόψη ότι το χαρτί είναι της Γ.Γ.Π.Σ. η οποία αναλαμβάνει και το κόψιμο των τυπωμένων ρολών και την εμφακέλωση;

Η ερωτώσα βουλευτής
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ