Έλενα Κουντουρά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Ιστορική ψηφοφορία η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

6802

«Είναι ιστορική ημέρα στον αγώνα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Είμαι υπερήφανη που συνέβαλα καταλυτικά με την έκθεση μου και τις παρεμβάσεις μου, και που συνολικά με την πίεση όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πετύχαμε αυτήν την ιστορική εξέλιξη. Η κύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ είναι μεγάλη νίκη των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, και οφείλουν τα 6 κράτη μέλη που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να επικυρώσουν τη Σύμβαση χωρίς καθυστέρηση».

Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της πρώτης νομικά δεσμευτικής διεθνούς πράξης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, και μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις λόγω της άρνησης ορισμένων Κρατών-Μελών να την κυρώσουν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την κύρωση της Σύμβασης με Συντριπτική πλειοψηφία.

Η  Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά πρωτοστάτησε στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλο το προηγούμενο διάστημα,  με την έκθεση-ψήφισμα που κατάρτισε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουγια τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά» και με  σειρά παρεμβάσεων και ομιλιών στην Ολομέλεια,  ζητώντας επιτακτικά από το Συμβούλιο να δείξει ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ.

Η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 6ης Οκτωβρίου 2021 άνοιξε τον δρόμο για την κύρωση της Σύμβασης. To Δικαστήριο έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.

Έξι κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη έως σήμερα: η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Λιθουανία, επικαλούμενες «αβεβαιότητες» ή «ασυμβατότητες» με το συνταγματικό τους πλαίσιο.

Ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM), η κ Κουντουρά έκανε την εξής παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Μετά από έξι χρόνια καθυστερήσεων η Ε.Ε κυρώνει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών! Είναι ιστορική ημέρα στον αγώνα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η κύρωση της Σύμβασης είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των θυμάτων βίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχύει την προστασία όλων των θυμάτων, την πρόληψη και τη δίωξη αυτών των φρικτών εγκλημάτων με ολοκληρωμένο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Είμαι υπερήφανη που συνέβαλα καταλυτικά με την έκθεση μου και τις παρεμβάσεις μου, και που συνολικά με την πίεση όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πετύχαμε αυτήν την ιστορική εξέλιξη.

Η κύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ είναι μεγάλη νίκη των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, και οφείλουν τα 6 κράτη μέλη που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να επικυρώσουν τη Σύμβαση χωρίς καθυστέρηση».

Η ομιλία της Ε. Κουντουρά στην Ολομέλεια :