Ελενα Κουντουρά στην Espresso : «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να φέρει την Ελλάδα ξανά στο φως» (25.2.2023)

6851

Συνέντευξη της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά στην εφημερίδα Espresso, στην Βίβιαν Μπενέκου.

Ως γνωστόν, η πρώην υπουργός και νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 1984 ως το 1997 έκανε διεθνή καριέρα ως μοντέλο και το 1990 ανακηρύχθηκε από το CNN ένα από τα δέκα καλύτερα μοντέλα του κόσμου. Η Ελενα, με τη γνώση της στον χώρο της ομορφιάς, ταυτίζει τον όρο «ντίβα» με τη «μοναδική γυναίκα». Μόνο που για την ίδια όλες οι γυναίκες είναι μοναδικές, καθεμία με τη δική της προσωπικότητα.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει λάτρις των παραδόσεων. Και οι Απόκριες αλλά και η Καθαρά Δευτέρα τής φέρνουν στον νου όμορφες παιδικές αναμνήσεις. Η Ελενα Κουντουρά εύχεται μέσω της συνέντευξής μας «καλή Σαρακοστή» σε όλους όσοι μας διαβάζουν.

Θα επιθυμούσατε να είστε ξανά στην Ευρωβουλή μετά το πέρας αυτής της θητείας;

Ως υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015-2019, εκτός από τα σημαντικά οφέλη που εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας με την εθνική τουριστική στρατηγική που υλοποιήσαμε και τις ιστορικές επιδόσεις που φέραμε σε αφίξεις και έσοδα, καθιστώντας τη χώρα μας πρωταθλήτρια στον τουρισμό στην Ευρώπη, με τουριστική ανάπτυξη μεγαλύτερη του 40% σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας ήταν ότι βάλαμε για πρώτη φορά την Ελλάδα στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό. Με προσωπικές ενέργειες διεκδίκησα και πετύχαμε η Ελλάδα να εκλεγεί μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, προεδρεύσαμε στην επετειακή 100ή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ και καθιερώσαμε διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες και σχέσεις, που η χώρα μας αξιοποιεί μέχρι σήμερα.

Από την αρχή της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη διεθνή αναγνώριση για την πρωτόγνωρη, βραβευμένη στρατηγική μας στον τουρισμό και έχοντας χτίσει σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης, διεκδίκησα η Ελλάδα να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τουρισμό. Ενεργοποιήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ομάδα Εργασίας για τον Τουρισμό «Tourism Task Force», πιέσαμε την Κομισιόν να καταρτίσει την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό και με ψηφίσματα διεκδικήσαμε λύσεις για την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, που δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Στην Επιτροπή FEMM (επιτροπή ισότητας) και ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-ψήφισμα για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και στα παιδιά, πιέσαμε για μια ολοκληρωμένη κοινοτική οδηγία αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, που θα θεσπιστεί μέσα στο 2023.

Εχοντας, λοιπόν, στην ευθύνη μου ορισμένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα της Ε.Ε., που θα εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τα επόμενα χρόνια, και με την εμπειρία που έχω αποκτήσει, έχω ακόμη πολλά να προσφέρω. Αγωνίζομαι ώστε οι πολιτικές για τις οποίες πιέζουμε όλα αυτά τα χρόνια να αποτυπωθούν σε κανόνες και νομοθετήματα που θα θεσπίσουμε στην Ε.Ε. και θα δώσουν λύσεις προς όφελος των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Είναι προνομιούχο πόστο το Ευρωκοινοβούλιο για τον ευρωβουλευτή;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο απευθείας εκλεγμένο από τον λαό. Εχουμε μια τεράστια ευθύνη, να εκπροσωπούμε θεσμικά τη χώρα μας στα κέντρα όπου χαράσσονται πολιτικές και θεσπίζονται νομοθετήματα που θα ενσωματωθούν στο εθνικό μας δίκαιο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αλλαγές που επέρχονται στη χώρα μας και στο πώς τελικά διαμορφώνεται η καθημερινότητά μας.

Προσωπικά, έχοντας οριστεί συντονίστρια της πολιτικής ομάδας μου στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, έχω πολύ αυξημένες αρμοδιότητες και φόρτο εργασίας, με αδιάλειπτη συμμετοχή στις συνεδριάσεις. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα προνομιούχο πόστο, αλλά για μια θέση με σημαντικές ευθύνες, που απαιτεί συνεχή σκληρή δουλειά σε ημερήσια βάση, τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, και επιπλέον τα Σαββατοκύριακα συναντήσεις στη χώρα μας, όπου ενημερώνουμε τους εθνικούς και κλαδικούς φορείς για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που διαχειριζόμαστε.

Πώς είναι η ζωή σας μεταξύ Αθηνών, Βρυξελλών και Στρασβούργο; Σας έχουν κουράσει οι βαλίτσες ανά χείρας;

Οχι, βέβαια. Δεν υπολογίζω την κούραση από τα ταξίδια και από τον τρόπο ζωής των ευρωβουλευτών μπροστά στη χαρά και τη δύναμη που παίρνω να εργάζομαι για να φέρνω αποτελέσματα και για να έχει η χώρα μας ρόλο και λόγο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Είναι χρέος και καθήκον μου να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό στον θεσμικό ρόλο για τον οποίο με επέλεξαν οι Ελληνες πολίτες να τους εκπροσωπήσω στην Ευρώπη.

Η γλυκιά εξουσία οδηγεί σε διαφθορά και πώς επηρεάζει την προσωπικότητα;

Η πολιτική είναι προσφορά. Προσωπικότητες που είναι επιρρεπείς στη διαφθορά θα πρέπει να μένουν μακριά από την πολιτική. Και οφείλουμε όλοι μαζί να διαφυλάξουμε τον χώρο της πολιτικής από τέτοιους ανθρώπους.

Δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει λύσει πολλά από τα προβλήματά του και αυτά βγαίνουν συνεχώς μπροστά του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πιο δυνατός και ενωμένος από το συνέδριό του το 2022. Είναι πανέτοιμος για τις εκλογές, με ένα ολοκληρωμένο, πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα, που έχει στον πυρήνα του τη δικαιοσύνη και τον άνθρωπο, ώστε να φέρει την πολιτική ανατροπή που χρειάζεται η πατρίδα μας για να απαλλαγούμε από τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.

Οι Ελληνες, με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης, έχουν αφεθεί απροστάτευτοι στο έλεος της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, αντιμετωπίζοντας ένα ανυπόφορο κόστος ζωής, με συνεχείς αυξήσεις τιμών στους λογαριασμούς και στα βασικά είδη της καθημερινότητας, με χαμηλούς μισθούς, που δεν τους επιτρέπουν να βγάλουν τον μήνα, με τη διάλυση της εργασίας, με την απειλή να χάσουν τις περιουσίες τους, καθώς 700.000 ακίνητα έχουν περάσει στον έλεγχο των funds, και με απόγνωση για το μέλλον. Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο και το μέλλον των Ελλήνων και η πολιτική αλλαγή είναι μονόδρομος.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015-2019 έβγαλε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα Μνημόνια, οδήγησε την οικονομία μας ξανά στην ανάπτυξη, με ρεκόρ τουριστικών εσόδων, με τα οποία μπορέσαμε να ασκήσουμε κοινωνική και οικονομική πολιτική, και παρέδωσε 37 δισ. ευρώ στα Ταμεία της χώρας. Ετσι και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, είναι έτοιμος να βγάλει ξανά την Ελλάδα από το σκοτάδι και να τη φέρει στο φως.

Ποια η σχέση σας σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα;

Με τον πρόεδρο μας συνδέει το κοινό όραμα για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, για μία Ελλάδα με δημοκρατία, αλληλεγγύη, πρόοδο και ευημερία. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και η συνεργασία μας ήταν πάντα αποτελεσματική, με επιτυχία για τη χώρα μας και τους πολίτες. Πρεσβεύοντας πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, συνεχίζουμε μαζί δημιουργικά για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα και για την ισχυρή εκπροσώπηση στην Ευρώπη, διεκδικώντας τα καλύτερα προς όφελος της πατρίδας μας.

Τα δύο αγόρια σας τι λένε για τη μαμά; Με τι ασχολούνται σήμερα;

Είμαι μια πολύ περήφανη μητέρα. Εχω δύο αγόρια που μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται για τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Είναι ενεργοί πολίτες, ασχολούνται και ενδιαφέρονται για τα κοινά, ενημερώνονται για όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή και έχουν άποψη, γιατί είναι και δικαίωμα και υποχρέωσή τους. Και με συγκινεί πολύ η διαρκή στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια στο έργο που έχω αναλάβει.

Εχετε σκεφτεί τον ρόλο της πεθεράς ή τον αποφεύγετε;

Θα είναι μεγάλη μου χαρά, όταν τα παιδιά μου αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια, να αποκτήσω και τον ρόλο της πεθεράς αλλά και τον ρόλο της γιαγιάς.

Έχετε έναν πολύχρονο γάμο. Υπάρχει μυστικό επιτυχίας του γάμου;

Το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο είναι το ζευγάρι να ταιριάζει, να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, να μοιράζεται κοινούς στόχους και να προχωρά μαζί με καλοσύνη και κατανόηση. Αγάπη χωρίς το εγώ, αλλά με το εμείς. Αυτό είναι η βάση για τις πιο δυνατές και με διάρκεια σχέσεις ζωής.

Μια γυναίκα ντίβα τι χαρακτηριστικά έχει;

Η γυναίκα ντίβα είναι μοναδική και όλες οι γυναίκες είναι μοναδικές. Κάθε γυναίκα ξεχωρίζει με την προσωπικότητά της, με το στιλ της και με τη δύναμη της ψυχής της.

Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα: Τι σας λένε; Τι θυμάστε από τα παιδικά, νεανικά χρόνια; Ντύνεστε αποκριάτικα;

Λατρεύω τις παραδόσεις μας. Οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα είναι μια εορταστική περίοδος που φέρνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Εχω όμορφες αναμνήσεις από τα νεανικά χρόνια, με την οικογένεια και φίλους. Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους και καλή Σαρακοστή.

ΠΗΓΗ : https://www.espressonews.gr/celebrities/357878/elena-koyntoyra-politiki-kai-oikogeneia/