Συνέντευξη της Έλενας Κουντουρά στην Καθημερινή

8088

Συνέντευξη της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στο δημοσιογράφο Ηλία Γ. Μπέλλο (αφιέρωμα στο ένθετο «Ταξίδια» της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 9/12/2018)

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον έσοδα για την εθνική οικονομία έφερε ο τουρισμός το 2018, ενώ την ίδια ώρα η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα παραμένει ισχυρή και για το 2019, σημειώνει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Και εξηγεί πως, από το νέο έτος, θα ξεκινήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Ποια ήταν τα «δυνατά» σημεία της φετινής χρονιάς και η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία;
Το 2018 είναι η κορυφαία χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις και έσοδα. Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που αναγνώρισε την πραγματική αξία του και ανέδειξε τη συμβολή του ως ισχυρής κινητήριας δύναμης για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Αυξήσαμε πάνω από 35% τις διεθνείς αφίξεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Το 2014 έκλεισε με 24 εκατομμύρια επισκέπτες κρουαζιέρας.
Και την τετραετία από το 2015 μέχρι το 2018 φέραμε σχεδόν 9 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες. Το 2018, αγγίζουμε τα 33 εκατομμύρια και εξασφαλίσαμε 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα για την εθνική μας οικονομία σε σχέση με το 2017. Η ανάπτυξη που κινητοποιήσαμε αποτυπώνεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των τουριστικών επιχειρήσεων.
Δημιούργησε πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και στην απασχόληση. Συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και άλλους παραγωγικούς κλάδους, όπως η εστίαση, οι μεταφορές, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές και το real estate. Οι διεθνείς φορείς του τουρισμού αναγνωρίζουν την τεράστια επιτυχία της Ελλάδας στον τουρισμό, ως πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης. Μας προσκαλούν σε όλες τις παγκόσμιες συναντήσεις, για να παρουσιάσουμε ως παράδειγμα προς άλλες χώρες την πολιτική μας, που οδήγησε στις υψηλότερες ιστορικές επιδόσεις. Δεν εφησυχάζουμε.
Στη νέα εποχή που έχει εισέλθει η χώρα μας και η ελληνική οικονομία, θα στηρίξουμε ακόμη πιο δυναμικά την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργήσαμε στον τουρισμό, για να ενισχύσουμε τη συγκριτική μας υπεροχή και την ανταγωνιστικότητά μας στην παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια.

Πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η εικόνα για το 2019;
Η τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα παραμένει ισχυρή για το 2019, με ανοδική τάση από όλες τις κύριες αγορές μας. Αν και είναι νωρίς να προχωρήσουμε σε ασφαλείς προβλέψεις, έχουμε θετικά μηνύματα και μια δυναμική εκκίνηση των προκρατήσεων, με αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, καταγράφεται αύξηση των τιμών στα συμβόλαια των ξενοδοχείων σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς. Με κεντρικές συμφωνίες που συνάψαμε με τους κορυφαίους τουριστικούς ομίλους της Ευρώπης και τις αεροπορικές εταιρείες, εξασφαλίσαμε συνεχείς ετήσιες αυξήσεις των τουριστικών
μας μεριδίων από όλη την Ευρώπη και διψήφια άνοδο στο τουριστικό ρεύμα από όλες τις μακρινές αγορές που ανοίξαμε, όπως επίσης και τα μεγαλύτερα πτητικά προγράμματα που έγιναν ποτέ προς την Ελλάδα.
Στις πρόσφατες συναντήσεις μας για το 2019, οι μεγαλύτεροι ταξιδιωτικοί όμιλοι επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί, πλέον, στρατηγική τους επιλογή και επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα μας. Διαπραγματευτήκαμε την περαιτέρω διεύρυνση της τουριστικής προσφοράς, την ένταξη νέων ελληνικών προορισμών στο δίκτυό τους, αλλά και την αύξηση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων, οι οποίες ήδη ανακοινώνονται.

Πώς μπορεί να καταστεί πιο ανταγωνιστικά το τουριστικό προϊόν, στο μέτωπο της φορολογικής μεταχείρισης ειδικά, που αποτελεί σημείο αιχμής για τον τουριστικό κλάδο;
Η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Τα αρμόδια υπουργεία εξάντλησαν όλα τα περιθώρια τα προηγούμενα χρόνια, για να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα μέσα σε αυστηρούς δημοσιονομικούς προορισμούς και δύσκολες συνθήκες που επέβαλλαν οι πολιτικές του παρελθόντος οι οποίες και οδήγησαν στην κρίση. Τώρα, που πλέον η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία την έξοδο από το πρόγραμμα και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με θετικούς ρυθμούς, ξεκινά από το 2019 η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, η οποία αφορά και τον τουριστικό κλάδο. Οι ελαφρύνσεις θα υλοποιηθούν με βάση τις πραγματικές δυνατότητες που έχει η χώρα για την εξασφάλιση της αναπτυξιακής της πορείας. Το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει τον τουριστικό κλάδο και τα δίκαια αιτήματά του, και έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για επενδύσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στον τουρισμό μετά συναρμόδια υπουργεία. Στην ίδια κατεύθυνση, πιέζουμε για κάθε νέα δυνατότητα για ευέλικτες λύσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος του κλάδου και της τουριστικής ανάπτυξης.

Πού στρέφεται το ενδιαφέρον για τις νέες επενδύσεις;
Προσελκύσαμε πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον στον τουρισμό, με 350 επενδυτικά σχέδια την τελευταία τριετία για τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και ειδικές τουριστικές υποδομές. Δημιουργήσαμε ένα πιο φιλικό πλαίσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία, απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης, επενδυτικά κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο και fast track για τις στρατηγικές επενδύσεις. Προσκαλέσαμε διεθνείς
επενδυτικούς ομίλους και ξενοδοχειακές αλυσίδες που διερευνούν τις νέες δυνατότητες και ήδη έχουν ανακοινώσει και νέα σημαντικά επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα για την επόμενη διετία.
Το 2018, έχουν προστεθεί 26.000 νέες κλίνες στις υψηλές κατηγορίες, που συγκλίνουν με τη στόχευσή μας για ισόρροπη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Για τα επόμενα χρόνια, στόχος μας είναι να καλύψουμε τις νέες αυξημένες ανάγκες της ζήτησης σε διαθεσιμότητα και υψηλή ποιότητα. Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό σχεδιάζουμε νέα προγράμματα για τουριστική δραστηριότητα όλο τον χρόνο σε ώριμους προορισμούς, δυναμικά πακέτα για τη συνδυαστική προώθηση προορισμών και ενθάρρυνση των επενδύσεων σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές με έμφαση σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών και ειδικές τουριστικές υποδομές, όπως θεματικά πάρκα, γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις υγείας και ευεξίας. Ενισχύουμε, επίσης, τον συνεδριακό τουρισμό, στοχεύοντας στην ανάπτυξη νέων υποδομών, όπως και στον θαλάσσιο τουρισμό, όπου σχεδιάζουμε την ανάδειξη νέων homeports στην κρουαζιέρα και την ανάπτυξη δικτύου μαρινών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Είμαστε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για να στηρίξουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες στον θεματικό τουρισμό, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν, όπως επίσης και για επενδύσεις με στόχο την ψηφιακή μετάβαση και τη στήριξη της καινοτομίας.

Ο τουρισμός είναι ισχυρή δύναμη αλλαγής για την Ελλάδα και η μεγάλη επένδυση για το μέλλον μας.