Ε. Κουντουρά για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες εργαζόμενες στον τουρισμό και στην εστίαση

6107

Η Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά συμμετείχε στη διαδικτυακή συζήτηση/εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις της πανδημίας covid19 στις γυναίκες εργαζόμενες στον τουρισμό και την εστίαση.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η βασική εισήγηση της κας Κουντουρά :

» Αγαπητές Φίλες και Φίλοι, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Συγχαίρω για την πρωτοβουλία αυτή το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου  του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο συνεργαζόμαστε πολύ στενά για να προωθήσουμε καίρια θέματα για την ενδυνάμωση των γυναικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Και ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη ακόμη και ρευστή περίοδο για την υγεία, την οικονομία, την εργασία, με πολλά ανοικτά μέτωπα και ζητήματα που αφορούν στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για ζητήματα  που μας αφορούν όλους και ιδιαίτερα τις γυναίκες και το δικαίωμά τους στην εργασία.

Χαίρομαι  ιδιαίτερα που συμμετέχω μαζί με την πολύ δραστήρια Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου που έχει αναδείξει όλα  τα επείγοντα θέματα στον τουρισμό, με ιδιαίτερη ευαισθησία αφοσίωση και επιμονή για την στήριξη και προστασία των εργαζομένων στον κλάδο. Όπως επίσης και με τη Δανάη Τσόγια, που ως εργαζόμενη στον τομέα, η προσωπική της εμπειρία συμβάλλει καθοριστικά στην αποψινή συζήτηση.

Και με την ευκαιρία αυτή, θέλω να αναφερθώ στη σημαντική προσφορά όλων των γυναικών της πρώτης γραμμής και στον τεράστιο αγώνα που έδωσαν και εξακολουθούν και δίνουν καθημερινά όλες οι γυναίκες εργαζόμενες, μέσα στις  πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες και τις αντιξοότητες που επέφερε η πανδημία, αλλά και μέσα σε εντεινόμενες ανισότητες.

Είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή είναι γυναίκες, μεταξύ των οποίων το 76 % των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το 82 % των ταμιών, το 93 % των παιδαγωγών και των δασκάλων, το 95 % των οικιακών καθαριστών και βοηθών, και το 86 % των εργαζομένων στον τομέα προσωπικής φροντίδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι γυναίκες αγωνιζόμαστε καθημερινά στο στίβο της ζωής. Τίποτε δεν μας έχει χαριστεί.

Προσπαθούμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας, να ανταποκριθούμε και να ξεχωρίσουμε σε όλους τους ρόλους που έχουμε αναλάβει, στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.

Είναι ένας αγώνας διαρκής και διαχρονικός. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, απέχουμε ακόμη από την ισότητα στην πράξη, στη διαφύλαξη και εφαρμογή των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), τα οποία δημοσιεύθηκαν πριν την έναρξη της πανδημίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόοδος προς την ισότητα γίνεται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το EIGE, επισημαίνει σε έρευνα του ότι η ισότητα των φύλων στην ΕΕ αυξήθηκε μόλις 5,4 μονάδες  στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων από το 2005 ως το 2019. Ομοίως,  όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η πρόοδος απέχει πολύ από το να είναι επαρκής. Η ιδιότητα του γονέα εξακολουθεί να επηρεάζει την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει το δυσανάλογο βάρος των καθηκόντων περίθαλψης στις μητέρες.

Ο δείκτης δείχνει επίσης ότι το 31% των γυναικών (έναντι μόνο 8% των ανδρών) ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ εργάζονται με μερική απασχόληση.

Και φυσικά η πανδημία λειτουργεί εδώ ως επιταχυντής της όξυνσης των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών, ιδιαίτερα όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Για τον λόγο αυτό, επειδή ακριβώς δεν είναι ξεκάθαρο πως επηρεάζει λόγου χάρη η τηλεργασία την προσωπική και οικογενειακή ζωή των πολιτών και ιδίως τις ίδιες τις γυναίκες, αποφασίσαμε ως μέλη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου FEMM, να χρηματοδοτήσουμε μέσω της πολιτικής μας ομάδας μια έρευνα που θα δημοσιευθεί μέσα τον Νοέμβριο του 2020 σχετικά με τις συνέπειες της τηλεργασίας στην ισορροπία  μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.

Ο στόχος της έρευνας θα είναι διπλός.

Πρώτον, να εντοπιστεί ο πραγματικός αντίκτυπος της τηλεργασίας στις γυναίκες, στα δικαιώματα εργασίας, στις ώρες εργασίας που τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται, στην ψηφιακή αποσύνδεση που είναι αναγκαία, στις ψυχολογικές επιπτώσεις, σε νέες μορφές παρενόχλησης και στην ανασφάλεια που δημιουργείται ιδιαίτερα σε γυναίκες που ζουν με μειωμένους οικονομικούς πόρους και σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεύτερον η έρευνα θα έχει ως στόχο να αναδείξει το νομικό πλαίσιο και τυχόν κενά κατά την εφαρμογή της τηλεργασίας στην Ε.Ε, και ιδίως  τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των εταιρειών.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Η πανδημία ανέδειξε ακόμη πιο έντονα τις ανισότητες  και την ευάλωτη θέση των γυναικών σε πολλά καίρια ζητήματα, στην εργασία συνολικά σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στον τουρισμό.

Ο τουρισμός είναι  βασικός πυλώνας στήριξης της οικονομίας και της ανάπτυξης για ολόκληρη την Ευρώπη, και πολύ  περισσότερο για την Ελλάδα.

Αντιπροσωπεύει πάνω από το  10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 10% της απασχόλησης στην Ευρώπη,  και είναι περισσότερο από το  20% του ΑΕΠ της χώρας μας, με περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα.

Είναι ο κλάδος που με την πολύ μεγάλη  τουριστική ανάπτυξη που φέραμε στην Ελλάδα τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ουσιαστικά την έξοδο μας  από τα μνημόνια και την πολυετή οικονομική κρίση, και την επιστροφή της οικονομίας μας στην ανάπτυξη.

Πετύχαμε όχι μόνο συνεχή ετήσια  ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων που τόνωσαν την εθνική μας οικονομία, αλλά μέσα από τον τουρισμό μειώσαμε την ανεργία, και δημιουργήσαμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ο  τουρισμός συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και άλλους τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές και η οικοδομή, η αγροτική παραγωγή και μεταποίηση, και δημιούργησε νέες πηγές εσόδων σε δεκάδες άλλα επαγγέλματα.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

 Η επιτυχία αυτή του τουρισμού που φέραμε με την τουριστική πολιτική μας  και με συγκεκριμένο σχέδιο που υλοποιήσαμε, είναι επιτυχία όλης της Ελλάδας, και επιτυχία των εργαζομένων στον τουρισμό, και ιδιαίτερα των γυναικών, που είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων στην οικονομία της φιλοξενίας.

Οι γυναίκες εργαζόμενες με πολύ σκληρή καθημερινή δουλειά, έχουν  βάλει πλάτη στην επιτυχία του τουρισμού μας. Έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, προσφέροντας υψηλό επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι επισκέπτες της πανέμορφης χώρας μας.

Η αεροσυνοδός, η ρεσεψιονίστ, η καμαριέρα, η σερβιτόρα, η ξεναγός, και όλες οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην εστίαση, στις μεταφορές,  είναι το πιο ζεστό χαμόγελο της Ελλάδας που αντικρίζουν οι επισκέπτες μας και το πιο φωτεινό πρόσωπο της φημισμένης ελληνικής φιλοξενίας.

Τουρισμός και Φιλοξενία με την πραγματική τους έννοια, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τις γυναίκες, και χωρίς την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Παγκοσμίως, το  54%  των εργαζομένων στον τουρισμό είναι γυναίκες, αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο στο σύνολο της εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, όπου οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το  39%.

Η εικόνα στην Ευρώπη δεν απέχει πολύ από αυτή σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας  Eurostatτου 2019,  οι γυναίκες αποτελούν το 59% των απασχολούμενων  στον τουρισμό, και συγκεκριμένα στις αερομεταφορές, ξενοδοχεία-καταλύματα, τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία.

Οι μισθολογικές τους απολαβές ωστόσο υπολείπονται σημαντικά του παραγόμενου έργου, ενώ αντιμετωπίζουν και υφίστανται πολλές ανισότητες.

Οι  γυναίκες στον τουρισμό  αμείβονται κατά σχεδόν 15%  χαμηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία παγκόσμιων ερευνών, μεταξύ αυτών και της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για το 2019.

Επιλέγονται κυρίως  σε θέσεις εργασίας  που δεν απαιτούν ανώτατη εκπαίδευση και πτυχία, όπως στην καθαριότητα και στην εξυπηρέτηση πελατών.

Αποτελούν δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη στον τουρισμό, επειδή εργάζονται σκληρά. Και έτσι θεωρούνται και επιλέγονται από τους  εργοδότες τους ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι έχουν  μικρότερο μισθολογικό κόστος έναντι των ανδρών συναδέλφων τους και άρα μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τις επιχειρήσεις.

Είναι ταυτόχρονα πιο εκτεθειμένες στις  ελαστικές μορφές εργασίας, και στην εποχική απασχόληση.

Και σε πολύ μεγάλο βαθμό η εργασία τους δεν δηλώνεται.

Ακόμη και όταν απασχολούνται σε μικρές επιχειρήσεις, συχνά η εργασία τους είναι άτυπη, με αποτέλεσμα να έχουν και ελλιπή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

Οι γυναίκες είναι ακόμη θύματα των κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων που δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί. Στην εργασία  τους αγωνίζονται να αποδείξουν όχι μόνο ότι είναι παραπάνω από ικανές για τη θέση τους, αλλά ακόμη και για να  αποκτήσουν λόγο στη λήψη αποφάσεων. Ενώ και σε αρκετές ξένες χώρες, και προορισμούς που φημίζονται για τον μαζικό τουρισμό, υφίστανται έως και ακραίες μορφές εκμετάλλευσης και παρενόχλησης.

Και δεν υπάρχει επαρκής προστασία για τη διασφάλιση της εργασίας τους και των δικαιωμάτων τους, σε ό,τι αφορά  τις πολιτικές για την μητρότητα και τη στήριξη της οικογένειας, καθιστώντας τις γυναίκες εξαιρετικά ευάλωτες.

Οι δε άτυπες και  προσωρινές  θέσεις εργασίας, όπως και οι θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν δεξιότητες είναι  οι πρώτες που εξαφανίζονται σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, και σε κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας που βιώνουμε.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο τουρισμός μαζί με τις μεταφορές είναι ο τομέας που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία.  Κινδυνεύει η βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και περίπου 10 εκατομμύριων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Εξ αυτών οι μισές και ίσως περισσότερες αφορούν τις γυναίκες.

Λόγω της δραματικής κατάστασης στον τουρισμό, οι πρώτες ευάλωτες ομάδες που πλήττονται και κινδυνεύουν άμεσα με απολύσεις  είναι βάσει των διεθνών στοιχείων, οι εργαζόμενες γυναίκες που δεν διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις, καθώς και οι νέοι.

Λόγω της εποχικότητας κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες του νότου, αλλά και πολλών τουριστικών επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεων και παραμένουν κλειστές, πολλές γυναίκες στον τουρισμό μένουν εκτός αγοράς εργασίας και χωρίς επαρκές εισόδημα, αφού θα έχουν εργαστεί τελευταία φορά το 2019 και θα επανέλθουν το καλοκαίρι του 2021.

Και για  όσες όμως τελικά εργαστούν  τη φετινή τουριστική περίοδο, οι ελλιπείς πολιτικές στήριξης σε εθνικό επίπεδο έχουν οδηγήσει σε μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και σε απώλεια εισοδημάτων τους κρίσιμους αυτούς μήνες.

To μέλλον είναι αβέβαιο και για την τουριστική χρονιά του 2021, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Αν και υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα όσον αφορά το εμβόλιο, είναι πολύ νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε τη διαθεσιμότητά του, την αποτελεσματικότητά του και εάν θα μας θωρακίσει απέναντι σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Η εθνική διαχείριση ήταν ανεπαρκής τόσο με τις αλλεπάλληλες αστοχίες στο άνοιγμα των συνόρων και στους ελέγχους, όσο και στην στήριξη με ρευστότητα των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Για αυτό είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζεται ένα δίκαιο, αναλογικό της ζημιάς και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού.

Από την Ευρώπη και το   Ταμείο Ανάκαμψης οι πόροι δεν θα εκταμιευτούν άμεσα.

Για το λόγο αυτό,  θα  πρέπει να υπάρξει επιπλέον μέριμνα και βελτιώσεις  από το κράτος τώρα για την ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων. Και ΑΠΟ ΤΩΡΑ να υπάρξει  σε εθνικό επίπεδο  σχεδιασμός για το 2021, και να σχεδιαστούν έγκαιρα  τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμόμε βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

Ταυτόχρονα,  οι  γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την εφαρμογή και την άρση των μέτρων κατά τις κρίσεις, καθώς και στον σχεδιασμό, την έγκριση και την υλοποίηση σχεδίων ανάκαμψης, ούτως ώστε να λαμβάνονται πλήρως και δεόντως υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες και περιστάσεις τους.

Στο ψήφισμα που υπερψηφίσαμε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα για τη συμφωνία των ηγετώνγια το πακέτο ανάκαμψης γίνεται σαφές ότι:

Τόσο στο μακροπρόθεσμο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης όσο και στο έκτακτο ταμείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας θα πρέπει, η αρχή της ισότητας των φύλων, να αποκτήσει   κυρίαρχο ρόλο και να αναπτυχθεί μια διαφανής και συνεκτική μεθοδολογία ώστε να παρακολουθείται κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο πραγματικός αντίκτυπος στη διάσταση του φύλου.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

 Η εξασφάλιση ίσης αμοιβής για ίση εργασία μεταξύ γυναικών και ανδρών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Επιτροπή και τα κράτη μέλη κατά τον σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης COVID-19.

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να παρουσιάσει έως τα τέλη του 2020 δεσμευτικά μέτρα για τη διαφάνεια των αμοιβών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές διαφορές μεταξύ των φύλων στα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά μου στηρίζω τη δέσμευση της Επιτροπής ως ένα πρώτο βήμα προς την ίση αμοιβή για ίση εργασία μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Ένα μείζον ζήτημα που θα προωθήσω εντατικά το επόμενο διάστημα είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών,  σε  τομείς που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, και ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με όρισε  πλήρες μέλος της νέας Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή. Είναι η Επιτροπή που συστάθηκε με σκοπό να αντιμετωπίσει το επίκαιρο και κρίσιμο ζήτημα της ψηφιακής ανάπτυξης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια και να παρέμβει στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών σε όλους σχεδόν τους τομείς δραστηριότητας όσον αφορά την διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης.

Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένα να αναλύσουμε τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία της ΕΕ η  τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, την εκπαίδευση, την υγεία, τη γεωργία, το περιβάλλον, τη βιομηχανία, την ενέργεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

Θα εκπονήσουμε και θα υποβάλλουμε στις αρμόδιες μόνιμες επιτροπές του Κοινοβουλίου την αξιολόγησή μας για τους κοινούς στόχους της ΕΕ μεσοπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, και όλα τα βήματα που απαιτούνται για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς, σύμφωνα με την  Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δεδομένα, τον Κανονισμό για τη Διαμόρφωση του Ψηφιακού Μέλλοντος της Ευρώπης, και τη Λευκή Βίβλο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ήδη εξάλλου ως συντονίστρια της ευρωομάδας της στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN εργάζομαι  για τη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, το ζήτημα της ισότητας των φύλων στη λήψη οικονομικών αποφάσεων είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η ανισορροπία της εξουσίας λήψης αποφάσεων σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν αποτελούν μέρος της διαμόρφωσης των αποφάσεων που επηρεάζουν την κοινωνία και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ήδη δυσμενή κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες λαμβάνουν από κοινού τις αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.

Γι ‘αυτό ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε την ισορροπία των φύλων σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρίς νομοθετική παρέμβαση σε επίπεδο ΕΕ, ο ρυθμός προόδου στη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων στα διοικητικά συμβούλια θα παραμείνει αργός και άνισος στα κράτη μέλη.

Τα εθνικά εθελοντικά μέτρα που λαμβάνονται μέχρι τώρα σε ορισμένα κράτη μέλη δεν έχουν οδηγήσει στην ταχεία αλλαγή που πρέπει να τολμήσουμε ώστε να κάνουμε τη διαφορά στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική μας κοινότητα.

Όπως ήδη γνωρίζετε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Οδηγίας για τις γυναίκες σε διοικητικές θέσεις (women on boards) η οποία έχει «παγώσει» στο Συμβούλιο από το 2013.

Ήδη ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας για το ζήτημα αυτό έχω ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να καμφθούν τα εμπόδια για την έγκριση της οδηγίας στο Συμβούλιο.

Κλείνοντας, θέλω  από την πλευρά μου να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι δίπλα σας και στηρίζω κάθε προσπάθεια ώστε από το ρόλο μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να  προωθήσουμε στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρώπης όλα τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, πριν και μετά την κρίση της πανδημίας. Μπορούμε και πρέπει να  διεκδικήσουμε όλοι μαζί,  ένα καλύτερο μέλλον για όλους, και για όλες τις  γυναίκες, που είναι πραγματικό στήριγμα για την οικονομία, την οικογένεια και την κοινωνία όλη.

Σας ευχαριστώ»

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν επίσης η Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, τομεάρχισσα Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, η Δανάη Τσόγια, εργαζόμενη στον τομέα του Τουρισμού καθώς και άλλοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Ολόκληρη η εκδήλωση στο https://www.facebook.com/218644044943029/videos/714049005838858/