Χαιρετισμός Ελενας Κουντουρά στο 2ο Φεστιβάλ StrongME 2022

8181

Ο χαιρετισμός της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ελενας Κουντουρά, στο 2ο Φεστιβάλ StrongMe (23-25 Σεπτεμβρίου 2022)

Ελενα Κουντουρά , 2ο φεστιβάλ StrongMe

Φίλες και Φίλοι,

H φετινή διοργάνωση του StrongMe πραγματοποιείται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, με ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτούν να είμαστε σε εγρήγορση στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Η Ελλάδα και όλη η  Ευρώπη πλήττεται από  μία οξύτατη οικονομική, ενεργειακή και ανθρωπιστική κρίση, στη σκιά ακόμη της φρίκης του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας. Ενώ και το βλέμμα μας είναι στραμμένο αυτές τις ημέρες στο Ιράν, στον ηρωικό αγώνα χιλιάδων γυναικών που εξαπλώνεται ενάντια στην παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Σε αυτήν την πολύ ρευστή συγκυρία, είναι χρέος μας να εστιάσουμε στις  εντεινόμενες ανισότητες  και τους κινδύνους που οι γυναίκες συνολικά αντιμετωπίζουν.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μηδενικής ανοχής στην έμφυλη βία και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για τον  απόλυτο σεβασμό στη γυναίκα, στην ισότητα, στις ελευθερίες της, και φυσικά σε  αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο για όλους μας, το δικαίωμα στη ζωή… και σε μία ζωή χωρίς βία.

Η  έμφυλη βία είναι η σιωπηρή και αόρατη παράλληλη κρίση που βιώνουμε, με πιο ακραία της μορφή την γυναικοκτονία, τη δολοφονία γυναικών μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Για αυτό θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ το StrongMe, προσωπικά την Ασπασία Θεοφίλου για τον αγώνα που δίνει,  όπως όλους τους υποστηρικτές και εθελοντές αυτών των πρωτοβουλιών που προασπίζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα έχω παρέμβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση- ψήφισμα για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά» και είμαι μέλος  της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Γυναικών FEMM.

Με το ψήφισμα αυτό και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων, πιέζουμε την Κομισιόν και τα κράτη – μέλη να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τους την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Διαπραγματευόμαστε με την  Κομισιόν, στη βάση της πρότασης της κοινοτικής οδηγίας αντιμετώπισης της έμφυλης βίας,  που  παρουσίασε συμβολικά την Ημέρα της Γυναίκας στις 8  Μαρτίου, ώστε η οδηγία αυτήν καταστεί ολιστική και να θεσπιστεί το πρώτο ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που σήμερα λείπει, για την εξάλειψη των μορφών έμφυλης βίας.

Οφείλουμε πραγματικά  να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργούν άμεσα και αποτελεσματικά όλοι οι αναγκαίοι μηχανισμοί της Πολιτείας, ώστε εκτός από την αυστηρή τιμωρία των δραστών, η κάθε γυναίκα που θα αναζητήσει βοήθεια, να  έχει όλη τη στήριξη και την προστασία, θεσμική, νομική και ψυχολογική που  δικαιούται στο ακέραιο, για να καταφέρει να απαλλαγεί οριστικά από τη βία στη ζωή της.

Όπως επίσης να επενδύσουμε όλοι μαζί στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην αλλαγή νοοτροπίας, σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου, στην εργασία, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε όλους τους δημοφιλείς στους νέους χώρους.

Η απαλλαγή από τον βαθιά ριζωμένο σεξισμό και η υιοθέτηση προτύπων με απόλυτο σεβασμό στο συνάνθρωπο δε θα συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει όλοι μαζί, άνδρες και γυναίκες να κάνουμε την εξάλειψη της έμφυλης βίας και την αλλαγή νοοτροπίας, υπόθεση όλων μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο φεστιβάλ και στο έργο σας.