Απάντηση Φον ντερ Λάιεν σε επιστολή των Ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στάση της Τουρκίας: “Η ΕΕ θα προασπίσει τα συμφέροντά της και την περιφερειακή σταθερότητα”

12783
  • Απάντηση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενας Κουντουρά, Δημήτρη Παπαδημούλη, Αλέξη Γεωργούλη και Κώστα Αρβανίτη.
  • Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως «οι εξελίξεις στην Τουρκία στα ζητήματα του κράτους – δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα διαμορφώσουν την επικείμενη αξιολόγηση του Συμβουλίου».

  • Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επιστολή τους καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας που συνεχίζει τις προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, περιφρονώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζοντας τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία στα ζητήματα του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  θα διαμορφώσουν την επικείμενη αξιολόγηση του Συμβουλίου τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην απάντησή της  σε επιστολή που της είχε σταλεί με  πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά και είχαν συνυπογράψει  ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Γεωργούλης και Κώστας Αρβανίτης.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επιστολή τους τον Απρίλιο προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και  τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ:

  • είχαν καταδικάσει την προσβλητική ευθεία επίθεση του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν σε βάρος της Προέδρου της Κομισιόν  στην Άγκυρα, ως «ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης πολιτικής υπεροχής του και απαξίωσης των θεσμών της ΕΕ», στο πλαίσιο της  προσχεδιασμένης πολιτικής της Τουρκίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και της απόσυρσης της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
  • είχαν τονίσει ότι σε περιφερειακό επίπεδο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, περιφρονώντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζοντας  τη σταθερότητα στην περιοχή.
  • Και είχαν καλέσει τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Συμβουλίου να καταδικάσουν ευθέως κάθε ενέργεια της τουρκικής πλευράς που υπονομεύει το ρόλο της ΕΕ.

Στην απάντησή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι επανέλαβε με σαφήνεια στην τουρκική πλευρά ότι «το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα» και δήλωσε ότι οι εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς θα διαμορφώσουν και την αξιολόγηση που θα λάβει χώρα στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι είχε ζητηθεί από την Τουρκία να  επανεξετάσει την  αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε  την απελευθέρωση του βραβευμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Ahmet Altan και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα λάβει παρόμοιες αποφάσεις την προσεχή περίοδο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή της, η  ΕΕ επιδιώκει τη συνεργασία και μια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία, «ωστόσο η επίτευξη αυτού του στόχου θα εξαρτηθεί από τη σαφή δέσμευση της Τουρκίας να διατηρήσει την πρόσφατη θετική δυναμική».

Εάν ωστόσο η κατάσταση αντιστραφεί, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ, καθώς και για να προασπίσει την περιφερειακή σταθερότητα». Επικαλέστηκε μάλιστα τη σχετική δήλωση  των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021 και την κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2021 για την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα αυτό μέσα στον Ιούνιο.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η απαντητική επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν προς τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

“Κα Έλενα Κουντουρά, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ko Δημήτριο Παπαδημούλη, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ko Κωνσταντίνο Αρβανίτη, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ko Αλέξη Γεωργούλη, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Μετά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα στις 6 Απριλίου 2021, συνοδεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, στο οποίο οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Τουρκία σε ορισμένους τομείς με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο.

Παρότι η ατυχής κατάσταση στην αρχή της συνάντησης με τον πρόεδρο Erdoġan ήταν σαφώς μια δυσάρεστη και απαράδεκτη έκπληξη, αποφάσισα να δώσω προτεραιότητα στην πολιτική ουσία έναντι θεμάτων πρωτοκόλλου ή μορφής. Πιστεύω ότι και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι τέτοιο ανέμεναν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η ιεραρχική θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ισότιμη με του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσα εντολή στην ομάδα μου να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσει ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε μελλοντικές συναντήσεις με ομολόγους μου.

Όσον αφορά την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις δικές της διεθνείς δεσμεύσεις, επανέλαβα με σαφήνεια στην τουρκική πλευρά ότι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Οι εξελίξεις στους τομείς αυτούς θα διαμορφώσουν επίσης την αξιολόγηση στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. Ειδικότερα, μαζί με τον πρόεδρο Michel, ζητήσαμε από την Τουρκία να επανεξετάσει την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την απελευθέρωση του βραβευμένου συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Αχμέτ Αλταν  και ελπίζω να δω να λαμβάνονται παρόμοιες αποφάσεις από την Τουρκία κατά την προσεχή περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη συνεργασία και μια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Ωστόσο, η επίτευξη αυτού του στόχου θα εξαρτηθεί από τη σαφή δέσμευση της Τουρκίας να διατηρήσει την πρόσφατη θετική δυναμική.

Εάν η κατάσταση αντιστραφεί, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ, καθώς και για να προασπίσει την περιφερειακή σταθερότητα, όπως αναφέρεται στη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021 και περιγράφεται λεπτομερώς στην κοινή ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2021 σχετικά με την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Οι ηγέτες της ΕΕ θα επανέλθουν στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2021.

Mε εκτίμηση,

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

 


Η επιστολή των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς την Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ουρσουλα Φον ντερ Λάιεν.