30/9/2014 – Ομιλία στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των γυναικών στις Ευρωμεσογειακές χώρες

4959

Χαιρόμαστε με τα όσα θετικά αναφέρονται στο πόρισμα με αρ 13596 (15/9/2014), σχετικά με τις προσπάθειες που κάνουν κάποιες χώρες της Αραβικής Άνοιξης για την βελτίωση της θέσης των γυναικών στις τοπικές τους κοινωνίες.

Το Μαρόκο και η Τυνησία ειδικότερα, ήταν ακόμα και πριν την εξέγερση (της Αραβικής άνοιξης), η πιο προοδευτική Αραβική χώρα αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών .
Η Αίγυπτος η Αλγερία και η Λιβύη έχουν όμως αρκετό δρόμο ακόμη αφού, λόγω της πολιτικής αστάθειας που βιώνουν και μέσα σε ένα αυστηρό Ισλαμικό πλαίσιο που ισχύει και επηρεάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των γυναικών, θεωρούν πως η παροχή δικαιωμάτων στις γυναίκες θα μπορούσε να διαλύσει την κοινωνία τους
Από τότε που καταγράφεται η ανθρώπινη ιστορία, η γυναίκα διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο στη συνοχή της οικογένειας στην ανατροφή και ανάπτυξη των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών και στην διαμόρφωση τους ως ελεύθερων ανθρώπων- μελλοντικών πολιτών με αξίες,  σεβασμό και δημοκρατικές αρχές.
Στις κοινωνίες που η γυναίκα ξέφυγε από το φόβο και απέκτησε περισσότερα και ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, στην οικογένεια, στην δουλειά, στην κοινωνία, στην δημόσια δράση, υπήρξε πρόοδος, εκδημοκρατισμός, οικονομική ανάπτυξη, εξέλιξη και ισχυροποίηση του έθνους.

Πρέπει λοιπόν η γυναίκα να αποκτήσει σε όλες τις χώρες, την ισότιμη θέση που της αξίζει και να πάψουμε να την αντιμετωπίζουμε ως υποδεέστερη ανθρώπινη ύπαρξη.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι νοοτροπίες  ή οι θρησκείες ως άλλοθι για τη βία απέναντι στη γυναίκα. Μη ξεχνάτε ότι πρόσφατα τα πρώτα θύματα του ISIS ήταν γυναίκες !
Η προσφορά της γυναίκας στην οικογένεια και στην κοινωνία είναι εξίσου πολύτιμη με την προσφορά του άνδρα. Αλληλοσυμπληρώνονται και γίνονται παράδειγμα στα παιδιά που μεγαλώνουν, να σέβονται την ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα εξίσου για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Αυτά τα παιδιά θα είναι οι επόμενες γενιές που θα δημιουργήσουν υγιείς κοινωνίες.

Συνυπογράφουμε το ψήφισμα αυτό και όλες τις ειδικές προτάσεις του προς τις χώρες που αφορά. Θεωρούμε ότι θα συνεισφέρει σημαντικά προς την βελτίωση της ίσης αντιμετώπισης των γυναικών και της θέσης τους στις τοπικές κοινωνίες των χωρών αυτών. Ελπίζουμε αυτές οι χώρες να είναι το παράδειγμα και να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Ευρωμεσογειακές. Αυτό θα είναι και ένα σημαντικό βήμα  για την ειρήνη, τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξή τους επίσης.